Most a WhatsApp kapott egy aprócska, 5,5 millió eurós büntetést, Thierry Breton uniós biztos pedig belengette a TikTok betiltását.

Egyre keményebben vizsgálja az Unió a nem uniós technológiai cégek adatkezelési és üzleti gyakorlatát. A Metát például két héten belül másodszor kaszálja el az ír adatvédelmi hatóság: miután 390 millió euróra büntette Zuckerbergéket a Facebook és az Instagram adatkezelési gyakorlata miatt, most a WhatsApp miatt is beszedne némi aprót, 5,5 millió eurót. (Érdemes visszalapozni az előző büntetés kacsán született írásunkra, amely nem csak a Meta eléggé el nem ítélhető gyakorlatára, hanem az EU-s adatvédelmi hatóságok ellentmondásos működésére is rávilágít.)

Az ír hatóság a büntetés kiszabásával egyidejűleg felszólította a WhatsAppot: vizsgálja felül, hogy hogyan használja fel a jövőben a személyes adatokat a szolgáltatás fejlesztéséhez, és gyakorlatát legkésőbb hat hónapon belül hozza összhangba az EU-s szabályokkal. (A hatóság ugyanerre utasította két hete a Facebookot és az Instagramot is.) Mint a Reuters írja, a Metának újra kell gondolnia azt is, hogy milyen jogalapon próbál személyes adatokat felhasználni a reklámok célzásához.

A WhatsApp már bejelentette: fellebbeznek a döntés ellen, mert szerintük működésük teljes mértékben megfelel az EU-s szabályoknak. Mint a Reuters felhívja a figyelmet, a hatóság eddig összesen 1,3 milliárd eurónyi büntetést rótt ki a Metára, és még tíz vizsgálat van folyamatban.

Felkészül a TikTok...

A Metának csak fizetnie kell, de a TikTokot a kitiltás fenyegeti, ha szeptemberig nem igazítja működését az uniós jogszabályokhoz. Ezt maga Thierry Breton (a fenti kép bal szélén) belső piacért felelős EU-biztos közölte a TikTok vezérével, Shou Zi Chew-val (a képernyőn). Breton kifogásai nem a GDPR-rel, hanem a hamarosan életbe lépő digitális szolgáltatási törvénnyel, a DSA-val (Digital Services Act) kapcsolatosak.

Breton kijelentette: az EU akár a szankciók teljes körét (ez jelentené a kitiltást) is hajlandó bevetni polgárai védelmében, "ha az ellenőrzések nem mutatják ki a teljes körű megfelelést" – idézte a Reuters a megbeszélés jegyzőkönyvét.

Mit mondhat erre egy vezérigazgató egy megbeszélésen? Nagyjából azt, amit Shou Zi Chew is mondott Bretonnak: elkötelezettek, hogy megfeleljenek a DSA-nak. Emellett komoly erőfeszítéseket tettek, hogy az EU előírásaihoz igazítsák az adatvédelmi szabályaikat, valamint a dezinformáció kezelésére vonatkozó gyakorlati kódexüket. Mert a
"felhasználóink biztonsága a legfontosabb", tette hozzá Twitteren Caroline Greer, a TikTok közpolitikai és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Bár Breton az EU-s fenyegetést azzal indokolta, hogy a TikTok közönsége a legfiatalabb korosztály, ami nagyobb felelősséget is ró az oldalra, van ott még más ügy is. Egyrészt évek óta él a gyanú, hogy a videómegosztót birtokló ByteDance közvetlenül be van kötve a kínai államhoz. Az biztos, hogy állami tulajdon már van a cégben, amire válaszul két fontos piacán, az USA-ban és Indiában is fontolgatják a közösségi oldal teljes körű betiltását.

A TikTok egyelőre keményen lobbizik, és igyekszik bizonyítani, hogy nem az, aminek gondolják, és nem a kínai kormánynak szállítja a felhasználói adatokat. Ennek érdekében Chew a múlt héten személyesen járt Brüsszelben, hogy Margrethe Vestager trösztellenes biztost meggyőzze: vállalata mindent megtesz, hogy betartsa az EU előírásait.

Lesz is miről győzködni az illetékeseket. Tavaly decemberben ugyanis kiszivárgott egy belső levelezés, amiből kiderült: a vállalat alkalmazottai két újságíró (az egyik a Financial Times munkatársa) után kémkedtek, – állítólag sikertelenül. Valójában az újságírók titkos informátorait akarták lebuktatni, akik a vállalat belső ügyeiről beszéltek. A cég beismerte a hibát, és kirúgta az érintett dolgozóit, szám szerint négy embert – akik nyilván önszorgalomból, saját szakállukra tették, amit tettek.

Közösség & HR

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.