Két virtuális/vegyes valóságot kreáló sisakkal állt elő a Varjo Technologies. Az 5-6000 dolláros újdonságokat természetesen nem a nappalikba, hanem vállalati felhasználásra szánják.

A finnországban alapított Varjo Technologies igen ambíciózus tervekkel lépett a VR/AR eszközök még csak most formálódó szegmensébe. Az általában 4-500 dolláros, otthoni felhasználókat (is) célzó sisakok helyett a startup rögtön az elit kategóriát, azaz a professzionális felhasználókat pécézte ki magának. Terveiket a most bejelentett két új modellel igyekeznek eredményekké konvertálni.

Drága, de van benne kraft

A Varjo új termékei úgynevezett vegyes valóságot leképző eszközök, ahol a környezet képét extrém felbontású kijelzőkön követhetjük, míg az extrákat szoftveresen jelenti meg a rendszer. Ugyanakkor a mostani bejelentés idén nem is az első, hiszen korábban érkezett a cég első két modellje, az XR-1 AR-headset, illetve a VR-1 elnevezésű, virtuálisvalóság-szemüveg. Ezek azonban csak bemelegítésnek tűnnek a most debütáló VR-2 és VR-2 Pro mellett.

Az új eszközök közel 5, illetve 6 ezer dollárba kerülnek, ráadásul a hozzájuk tartozó szoftver, illetve támogatás minimum egy szűk ezressel tovább növeli a vételárat. Ennyiért persze már nem árt valamit villantani is. A Resolution Revolution szlogennel hirdetett termékcsalád ennek megfelelően az emberi szemhez hasonlatos részletességgel és élethűséggel vetíti a felhasználó elé a környezetet, illetve az egyéb, virtuális elemeket. Ezzel a realizmussal a gyártó szerint egy sor olyan területen megnyílik az út a VR használatához, ahol eddig a technológiai korlátok miatt ilyesmiben nem is nagyon gondolkodtak.

A sisakok támogatják a SteamVR-t és az OpenVR fejlesztői platformot, így egy sor már meglévő alkalmazást könnyen be lehet emelni a repertoárba. A drágább változat többek között annyival tud többet, hogy integrálták bele az Ultraleap gesztusvezérlési technológiáját, amivel összetettebb interakciókat lehet összehozni a felhasználó és a virtuális tér elemei között.

A VR-1-hez képest az újabb eszközöknél természetesen gyorsabb működést ígér a Varjo, de a perifériás látás minősége és a színek konzisztenciája is kapott némi erősítést.

Hasonló pályaíven

Érdekesség, hogy a finn cég alapítóinak mindegyike előbb a Nokiánál, majd a Microsoftnál dolgoztak. Utóbbinak egész véletlenül Helsinkiben működött az a fejlesztői központja, ahol a HoloLens is megszületett. Amikor a redmondi cég felszámolta a Nokia utolsó finn bázisait is, megalakult a Varjo, hogy ne vesszen kárba a VR/AR területén megszerzett know-how.

A cég eszközeit, pontosabban a prototípusokat egyébként már tavaly is tesztelték többek között az amerikai légierőnél és a BMW-nél is. Az igen előkelő tesztelő lista győzhette meg azokat a befeketőket is, akik tavaly 31 milliót tettek a cégbe. Ez azonban egy ilyen összetett technológiánál majdhogynem aprópénznek számít, hiszen a hasonló területen mozgó Magic Leap esetében például 2,3 milliárd dollárt emésztett fel a fejlesztés. Így igen érdekes lesz megnézni, mire megy az összesen is csak 46 milliónyi tőkét bevonó finn startup a sokkal erősebb alapokat kapó riválisával szemben.

Cloud & big data

Megvan az év legjobb projektmenedzsere

A Generáli Biztosító szakembere kapta az idén már 19. alkalommal átadott elismerést.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.