Az IDC a második negyedévre 4,5 százalékos csökkenést mért. A kategórián belül a hiperkonvergens rendszerek iránti kereslet enyhén nőtt.

Nem folytatódott az előző negyedév trendje a konvergens rendszerek piacán, derült ki az IDC idei második negyedévről kiadott jelentéséből. Az IDC nevezéktana szerint a konvergens rendszerek olyan előre integrált, szállító által tanúsított rendszerek, melyek tartalmazzák a szervert, a storage-ot, a hálózati berendezéseket és az alapvető menedszmentszoftvereket.

Csak a hiperkonvergens szegmens bővült

A szállítók összesített bevétele 3,9 milliárd dollár volt, ami nominálisan megegyezik az első negyedéves teljesítménnyel, míg egy évvel ezelőtt ugyanez az adat meghaladta a 4,1 milliárdot. Mint Paul Maguranis, a kutatócég vezető elemzője mondta, a visszaesés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a vállalatok kevesebb szervert és tárolót vásároltak, aminek a hatása továbbgyűrűzött az egész piacra. Kevesebbet fektettek a tanúsított referenciarendszerekbe és az integrált platformokba is. A visszaesés egyébként nem volt általános, Ázsia és a Csendes-óceán térsége (főleg Kína), valamint Japán még némi növekedést is mutatott.

A tanúsított referenciarendszerek piaca hajszállal meghaladta a 1,5 milliárd dollárt, ami 7,6 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Ez a szegmens adta a teljes piac 39 százalékát.

A célfeladatokra (fejlesztés, tesztelés) tervezett integrált platformok bevételei még nagyobb mértékben, 13,1 százalékkal csökkentek éves összevetésben. Összességében 544 millió dollár bevételt hoztak a gyártóknak, ami a teljes konvergenspiac közel 14 százaléka. Ez a szegmens az előző negyedévben sem hasított, már akkor is jelentős, közel 9 százalékos visszaesést mért a piackutató.

Bár maguknak a hiperkonvergens rendszereknek az értékesítése nőtt 1,1 százalékkal, a másik két szegmens visszaesését nem tudta ellensúlyozni annak ellenére, hogy ez adja a teljes piac több mint 47 százalékát. A gyártók összbevétele ezekből a rendszerekből 1,9 milliárd dollár volt.

A Dell a leghiperkonvergensebb

Az IDC összesítése alapján a Dell továbbra is egyértelműen uralja a hiperkonvergens rendszerek piacát, részben a leszállított saját megoldások, részben közvetve, a VMware-en keresztül. Bár csökkent a piaci súlya, az 519,6 millió dolláros bevételével és közel 28 százalékos részesedésével meggyőző az előnye. A második helyezett Nutanix 253,5 millió dollár bevételt termelt (13,6 százalékos piaci részesedés), míg a HPE annak ellenére, hogy bevételeit 53,5 százalékkal tudta növelni, a 130 millió dolláros végeredményével csupán a piac 7 százalékát szerezte meg.

 
IDC: hiperkonvergensinfrastruktúra-piac 2020 Q2
Infogram


A Dell fölényét ezen a piacon nem kis részben az biztosítja, hogy 723 milliárd dollárnyi olyan hiperkonvergens rendszert adtak el, melyen a VMware szoftvermegoldásai futnak. Ez azt jelenti, hogy a teljes piac 39 százaléka alapoz VMware-re. Jelentős szoftverszállító ezen a piacon a Nutanix (554,1 millió dollár értékű rendszerhez adtak szoftvert – ez a piac közel 30 százaléka). A mérési hibahatáron belül került a harmadik helyre a HPE (4,5 százalék) és a Cisco (4,1 százalék).

Cloud & big data

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.