Ezt maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában.

Nem lehet bevezetni az internetadót, ha az emberek ellenzik, sőt megkérdőjelezik annak ésszerűségét – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott ma reggeli interjújában.

A miniszterelnök egyébként a javaslatot csupán adótechnikai módosításnak nevezte, mert mint mondta, ez lényegében távközlési adó. Ha pedig az, akkor ki kell terjeszteni a netre is, tekintve, hogy lényegében az is távközlés – mondta.

A jelenlegi formájában azonban nem szabad bevezetni – mondta Orbán Viktor –, mert az emberek megkérdőjelezik az ésszerűségét. Kialakult "egy félelmeket előhívó vízió", amely kezelhetetlenné teszi a vitát. "Nem vagyunk kommunisták, mi az emberekkel kormányzunk" – mondta. A szolgáltatók pedig csupán attól félnek, hogy nem tudják majd áthárítani az adó miatt keletkezett többletköltségeiket a fogyasztókra.

Úgy tűnik azonban, hogy attól továbbra sincs meggyőződve, hogy az adó károsan hatna a piacra, hiszen mint mondta, a távközlési piac fejlődését sem lassította le az, hogy bevezették  két éve a távközlési adót. Szerinte itt alapvetően kommunikációs problémáról van szó, amit úgy kívánnak kiküszöbölni, hogy nemzeti konzultáció indítanak kell az internetről, mert a nettel kapcsolatban zavar van a fejekben.

Ugyanakkor megpendítette, hogy szerinte az interneten hatalmas extraprofit keletkezik – jelentsen ez bármit is –, amiről tudni kellene, hogy hova lesz. Azaz a január közepére tervezett nemzeti konzultáció kiterjed majd az internet pénzügyi kérdéseire is. A konzultációt legkésőbb 2015. második félévére kívánják lezárni.

Az internet megadóztatásának ötlete egyébként már 2012-ben is felmerült az akkor még Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériumban a távközlési adó részeként.

Az internetadó tervezetéről és a szakmai szervezetek véleményéről szóló cikkeinket egy kattintásnyira találja.

(Nyitóképünk MTI Fotó: Kovács Attila)

Piaci hírek

First person shooter videókat gyárt a londoni rendőrség a Facebooknak

Cserébe a londoni rendőrség testkamerákat kap a cégtől. A Facebooknak jó oka van erre a furcsa megállapodásra.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.