Ezt maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában.

Nem lehet bevezetni az internetadót, ha az emberek ellenzik, sőt megkérdőjelezik annak ésszerűségét – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott ma reggeli interjújában.

A miniszterelnök egyébként a javaslatot csupán adótechnikai módosításnak nevezte, mert mint mondta, ez lényegében távközlési adó. Ha pedig az, akkor ki kell terjeszteni a netre is, tekintve, hogy lényegében az is távközlés – mondta.

A jelenlegi formájában azonban nem szabad bevezetni – mondta Orbán Viktor –, mert az emberek megkérdőjelezik az ésszerűségét. Kialakult "egy félelmeket előhívó vízió", amely kezelhetetlenné teszi a vitát. "Nem vagyunk kommunisták, mi az emberekkel kormányzunk" – mondta. A szolgáltatók pedig csupán attól félnek, hogy nem tudják majd áthárítani az adó miatt keletkezett többletköltségeiket a fogyasztókra.

Úgy tűnik azonban, hogy attól továbbra sincs meggyőződve, hogy az adó károsan hatna a piacra, hiszen mint mondta, a távközlési piac fejlődését sem lassította le az, hogy bevezették  két éve a távközlési adót. Szerinte itt alapvetően kommunikációs problémáról van szó, amit úgy kívánnak kiküszöbölni, hogy nemzeti konzultáció indítanak kell az internetről, mert a nettel kapcsolatban zavar van a fejekben.

Ugyanakkor megpendítette, hogy szerinte az interneten hatalmas extraprofit keletkezik – jelentsen ez bármit is –, amiről tudni kellene, hogy hova lesz. Azaz a január közepére tervezett nemzeti konzultáció kiterjed majd az internet pénzügyi kérdéseire is. A konzultációt legkésőbb 2015. második félévére kívánják lezárni.

Az internet megadóztatásának ötlete egyébként már 2012-ben is felmerült az akkor még Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériumban a távközlési adó részeként.

Az internetadó tervezetéről és a szakmai szervezetek véleményéről szóló cikkeinket egy kattintásnyira találja.

(Nyitóképünk MTI Fotó: Kovács Attila)

Piaci hírek

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.