Több hónapos csúszással, hétfőn hajnalban indult el a több mint 4,8 milliárd forintból átalakított kormányzati portál próbaüzeme, amelyen a korábbinál egyszerűbb ügyintézést ígérnek. Néhány óra működés után hétfőn délelőtt elérhetetlenné vált a szolgáltatás, majd délután a régi oldalt állították vissza.
Eredetileg december elsejére ígérték, végül március 1-én reggel indult el a megújult Kormányzati Portál próbaüzeme, amely az információnk szerint egybként március 25-ig tart. A fejlesztést több mint 4,86 milliárd forintból a Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt., a beruházást teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozták.

A délelőtti órákban ismét elérhetetlenné vált az oldal, és sokáig egy csak egy rövid közlemény volt olvasható az oldalon. A Kopint-Datorg negyed 4-kor kiadott sajtóközleménye szerint az új portál éles próbaüzeme során fellépett, az egyik alapszoftver nem várt működéséből adódó hiba vizsgálatát és javítását az üzemeltető gyártói támogatással megkezdte

Vizsgálatot indítottak | Az üzemeltető - a működtető Miniszterelnöki Hivatal jóváhagyásával - a hiba javítását követően dönt az új portálra történő átállás új időpontjáról, amely a hétvégi tesztek eredményei alapján már csak néhány órás leállást jelent majd a felhasználók számára (ennek a várható időpontja a Bitport információja szerint a következő hétvége lehet). A 189-es számon elérhető Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ az elkövetkező napokban és az új Portál indulását követően megerősített ügyfélszolgálattal üzemel - hangsúlyozta a Kopint-Datorg.

A műszaki vizsgálattal párhuzamosan a kormányzati informatikai biztonsági felügyelő azonnali vizsgálatot indított. Dedinszky Ferenc a Bitport kérdésére megerősítette: megkezdte a vizsgálatot az esettel kapcsolatban, amelyről később tud részletesen nyilatkozni. Hozzátette: az új rendszerben több, a felhasználók számára zavaró hiba lépett fel, emiatt döntött az üzemeltető a korábbi honlap átmeneti visszaállításáról.

Már az indulásnál megbukott? | Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője délután nyilatkozatot tett közzé honlapján, amely szerint a már hosszú ideje beharangozott Ügyfélkapu 2 zökkenőmentes üzembeállítása nem sikerült az informatikai kormányzatnak. Mint fogalmazott, az Ügyfélkapu működési zavarai, folyamatos leállásai után az Ügyfélkapu 2 már elindulni sem tudott.

"Ami ma történt, az a kormány infokommunikációs tevékenységének szimbóluma: fejlesztések több milliárdért, majd teljes működésképtelenség. Az elmúlt hét év informatikai fejetlenségének következtében Magyarországon megszűnt a digitális közbizalom a központi rendszerek irányába" - fogalmazott Nyitrai Zsolt, aki szerint a következő kormány fontos feladata lesz a megtépázott digitális közbizalom helyreállítása, a szolgáltató jelleg, a valós és működő e-közszolgáltatások beindítása, üzemeltetése, az e-demokrácia erősítése.

Egyszerűbb ügyintézést ígérnek | Az "Ügyfélkapu 2" projekt keretében javítják a a szolgáltatások minőségét, új szolgáltatásokat  fejlesztenek ki, növelik az üzembiztonságot és egységesítik a szolgáltatásfejlesztési környezetet.

Az új portál önálló, saját internetcímmel és színkódolással ellátott oldalakból álló lapcsalád lesz.  Az átalakítás célja, hogy az oldal egyszerűbb, áttekinthetőbb formában biztosítsa az elektronikus ügyintézés lehetőségét a több mint 850 ezer regisztrált ügyfél és a további látogatók számára - derül ki a portálon találató leírásból.


A fejlesztés eredményeként átalakul a hivatali ügyintézést lehetővé tévő Ügyfélkapu is: a belépés után a felhasználó személyes ügyfélkapujában találja magát. A korábban a portál különböző felületein megtalálható tárhely- és dokumentumkezeléssel kapcsolatos szolgáltatások, ezután egy helyen találhatók meg.

Az Ügyfélkapu regisztráció után a felhasználók belépve egy helyen tekinthetik át elküldött és fogadott dokumentumaikat, indíthatnak ügyeket vagy összegyűjthetik a portál számukra fontos szolgáltatásait. A tartóstárba helyezett dokumentumok rendszerezését, keresését a címkézés segíti.


Az új portál tökéletes működéséhez legalább a Java 6-os verziójának 14-es frissítése lesz szükséges (a jelenleg elérhető legújabb, 18-as frissítés innen letölthető). A portálon egy részletes ismertető videót is közzétettek, amelyben elmagyarázzák az oldalak fő funkcióit.

Minden szép lesz | Az országyűlési választások közeledtével szaporodnak az e-kormányzati beruházásokkal kapcsolatos bejelentések: a kormány múlt pénteken rendelte el a Nemzeti Digitális Közmű megvalósítását, ami várhatóan 100 milliárd forint nagyságrendű összegbe kerül majd. A Nemzeti Digitális Közmű projekt keretében valamennyi hazai település főutcáján keresztül vezetik a szélessávú optikai hálózatot, így minden településen 6-10 megabit/s sebességű internetszolgáltatás lesz elérhető.

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.