A Raspberry Pi univerzuma egy 7 colos, multitouch érintőképernyővel bővült.

A Raspberry Pi, illetve az a mögött álló alapítvány szándéka az, hogy olcsó, de jól használható számítógéppel lássa el azokat, akiket érdekel a számítástechnika, vagy a programozás. A magyarul Málna PC-ként is emlegetetett, egyetlen alaplapból, az arra forrasztott áramkörökből, és néhány csatlakozóból álló eszköz februárban kapott egy erősebb verziót, most pedig elkészült a hozzá tervezett érintőképernyő.

A 7 colos, 10 pontos multitouch felületű, 800 × 480 képpont felbontású panel a Raspberry Pi-hez hasonló alaplappal érkezik a vásárlókhoz, akiknek az első szállítmányokban található egységeket még maguknak kell összeszerelniük. A pár csavarral rögzíthető alaplap egy szalagkábellel csatlakozik magához a Málna PC-hez, ami így lehetővé teszi, hogy a szabadon maradt HDMI-vel egy időben egy másik megjelenítő is csatlakozzon a rendszerhez.

A készítők szerint az új kijelző még könnyebbé teszi egy egyszerű táblagép, információs felület, vagy egy önmagában is használható számítógép megalkotását. Az utóbbi időben elkészült drivereknek köszönhetően az érintőfelület és a Raspbian OS natívan támogat minden funkciót, azaz elméletileg billentyűzet és egér csatlakoztatása nélkül is teljes funkcionalitás érhető el a panellel.

A Raspberry Pi eddig is használható volt külső megjelenítővel, de az új kijelző tervezésénél figyelembe vették a felhasználók igényeit, szokásait. Ezzel új utak nyílnak meg például IoT alapú, automatizálási feladatokat ellátó vezérlési rendszerek létrehozása előtt. A Raspberry központi célja, az edukáció sem szorul háttérbe, aminek érdekében új, érintőképernyőre optimalizált oktató programokat fognak kiadni.

A panel 45 angol fontért, azaz körülbelül 20 ezer forintért rendelhető meg, ami mellett még szállítási költséggel érdemes számolni.

Piaci hírek

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.