Fontos újdonság, hogy még több előre telepített alkalmazást lehet eltávolítani majd az operációs rendszerből.

Miközben még azt sem lehet tudni, hogy mikor érkezik a Windows 10 kudarcos októberi nagy frissítésének a javított kiadása, a Microsoft az insider program résztvevőinek elérhetővé tette a jövő tavasszal várható verzió preview-ját. Ezt már az új rendszer szerint nevezték el: a verziónév 19H1, ami a 2019 első félévének rövidítése, Korábban évvel és hónappal jelölték a verziószámokat, pl az idén tavasszal kiadott a 1803-as, az őszi pedig 1809-es verziószámot kapta.

Még több felesleges alkalmazástól szabadulhatunk meg

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy javul a rendszer testre szabhatósága, például az előre telepített alkalmazások sokkal szélesebb körétől lehet megszabadulni, ha azokat a felhasználó fölöslegesnek érzi.

Minden eddigi kiadásban – melyekből eddig az októberivel együtt hatot adott ki a Microsoft – hét olyan alkalmazás volt, amitől megszabadulhatott a felhasználó. A Solitaire Collection, a My Office, az OneNote, a Print 3D, a Skype, valamint a tippek és az időjárás.

A tavasszal megjelenő frissítés után további tíz előre telepített alkalmazás kerül a felhasználó fennhatósága alá: a 3D Viewer (korábban Mixed Reality Viewer), a számológép, a naptár, a Groove Zene, a Mail, a Filmek+TV (Movies & TV), a Paint 3D, a Snip & Sketch, a Sticky Notes és a hangfelvevő (Voice Recorder).

Az alkalmazásokat a Start menüben lehet uninstallálni.

Megjelenik egy apró segédlet a régi programok futtatásához is. A Feladatkezelőben a Részletek oszlopnál meg lehet jeleníteni, hogy melyik alkalmazás fut DPI-méretezési módban, azaz egy helyen ellenőrizhető, hogy mely alkalmazásokkal lehetnek megjelenítési problémák nagy felbontású képernyőkön.

Változik a Hibaelhárítás (Troubleshoot) funkció ajánlott beállításának működése is. A Gépház/Frissítés és Biztonság/Hibaelhárítás (Settings/Update & Security/Troubleshoot) alatt választhatjuk azt, hogy a rendszer diagnosztikai adatai alapján a Microsoft küldjön egy kész javítást, míg korábban minden egyes problémánál kézzel kellett végigcsinálni a folyamatot.

Szintén finomítanak a szövegfelolvasó program, a Narrátor működésén, amely például billentyűkombinációkkal léptethető mondatról mondatra, de akár visszafelé is. A léptetés működik érintőképernyővel is, de egyelőre a Braille-írást nem támogatja.

Hibákat is javítottak

A preview-ban több hibát is javítottak. Ezek többsége inkább csak apró kényelmetlenség kozmetikázásának tűnik. Például ha megnyitották a Feladatkezelőt, az ikonja eltűnt a Tálcáról, vagy hogy az Alkalmazáselőzmények fül nem mutatott adatokat bizonyos helyeztekben.

Emellett több apróságot javítottak a Beállításokban (stabilitás, nyelvválasztás, nyomtatók és szkennerek beállítása stb.) is.

Piaci hírek

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.