A VMware szerint ügyfelei nem járnak rosszabbul az új előfizetési konstrukcióikkal, csak rosszul számolnak.

Az ügyfelek hamarosan teljes egészében élvezhetik a "broadcomosított" VMware új licencpolitikájának gyömölcseit. A szoftvergyártó tervei szerint idén (várhatóan az év közepén) és 2025 első félévében is kiad egy-egy jelentősebb frissítést a Cloud Foundation csomaghoz. A vállalat arra számít, hogy a két kiadás egyértelművé teszi az ügyfeleknek: a termékek "átcsomagolása" a bevezetést és az üzemeltetést is egyszerűsíti, sőt azt is megmutatja, hogy alaptalanok voltak az áremeléssel kapcsolatos félelmek.

Mint a Bitport is foglalkozott vele, a Broadcom a VMware felvásárlása után átalakította a szoftvergyártó licencelési politikáját: megszűntek az örökös licencek, és a termékeket csak csomagban lehet megvásárolni (összefoglaló írásunkat a témáról itt olvashatják).

Technológiai és üzleti előnyök

Amilyen rapid döntéseket hozott ezzel kapcsolatban a Broadcom, olyan energiával sulykolja, hogy az új konstrukció jobb lesz. Az állítás első igazi próbája lesz a Cloud Foundation júliusban érkező frissítése. Ebben egyetlen licenckulccsal lehet majd használni a csomag minden összetevőjét, támogatja az ún. single sign-on bejelentkezést, és egy olyan NSX-overlayt is kap, amely lehetővé teszi a szoftveresen definiált hálózatok (SDN) megvalósítását IP-címváltás nélkül. De az első igazán egységes Cloud Foundation a 2025 első félévére tervezett kiadás lesz, amely további integrációs elemeket tartalmaz majd.

A Broadcom felhőplatform, infrastruktúra és megoldások marketingjéért felelős vezetője, Prashanth Shenoy azt mondta a Registernek, hogy a VCF 9 néven megjelenő kiadás már teljes egészében megmutatja a a Broadcom termékintegrációs elképzeléseit. Az ügyfelek ezt mindenekelőtt ott veszik majd észre, hogy végre egységes fejlesztői vagy üzemeltetői élményt kapnak. Vagy: a korábbi vSphere- és Aria-telepítések rendszerint külön tárhelyet használtak, így silókként működtek. Az új VCF-kiadások ezt megszüntetik.

Ami pedig az árakat illeti, a Broadcom szerint alaptalanok az áremelési vádak. Már azok az ügyfelek is kevesebbet fognak fizetni, akik a VCF legalább két összetevőjét használják, állítja a vállalat egyik vezetője. Akik pedig ennek ellenére is úgy vélik, többet fizetnek, nem veszik figyelembe, hogy a csomagoknak már alapból része a támogatás, amit korábban külön kellett vásárolni.

Abban pedig végképp semmi meglepő nincs, hogy a VMware is áttér az előfizetéses konstrukciókra: ma már ez uralja a szoftvervilágot.

Az európai ügyfelek másként látják

A Register úgy értesült, hogy az európai felhőszolgáltatókat tömörítő CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers in Europe) más iparági szervezetekkel (Cigref, Beltug, CIO Connect, Voice Group) közösen kérte az Európai Bizottság illetékeseit, hogy indítson vizsgálatot a Broadcom VMware-tulajdonosként folytatott piaci gyakorlatával szemben. Levelükben egyébként példétlanul brutálisnak, tisztességtelennek és a versenyre károsnak minősítik a Broadcom lépéseit, melyek nem csak versenyjogi kérdéseket vetnek fel. Az uniós szakmai szervezetek attól tartanak, hogy a lépések még inkább megerősítik a hyperscale felhőszolgáltatók (azaz az amerikai big techek) pozícióit az európai piacon ahelyett, hogy lebontaná – ahogy eredetileg a Broadcom ígérte a felvásárlás EU-s jóváhagyásáért cserébe.

Az uniós versenyhatóságok egyébként a szakmai szervezetek protestálása nélkül is léptek, és felvették a kapcsolatot a Broadcommal a VMware licencei körüli változások miatt.

Cloud & big data

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.