Alig sikerült végre piacra dobni a Galaxy Foldot, a dél-koreai vállalat máris előállt egy radikális koncepciótervvel a hajlítható kijelzős telefonok frontján. Már amennyiben a radikális egyenlő a múltidézéssel és a kérdőjelekkel.
Hirdetés
 

A Samsung a héten tartja szokásos éves fejlesztői konferenciáját. Az ilyen eseményeken természetszerűleg előkerülnek jövőbemutató ötletek, vad, talán sohasem megvalósuló koncepciók. Valami ilyennek szánhatták a cégnél azt a rövid videót is, amely nagyon máshogy közelít a hajlított kijelzős telefonokhoz, mint ahogy azt a néhány eddig megjelent modellnél megszokhattuk.

Nem nagyobb, hanem kisebb lesz

A jelenleg piacon lévő megoldások azzal próbálják eladni magukat, hogy csak egy (kicsit vastag) telefont kell hordanunk, amit kettéhajtva viszont tabletként tudunk használni. Nos, az alábbi videóban látható koncepció a feje tetejére állítja mindezt. A vízszintesen összehajtható készülék ugyanis nem nagyobb hasznos felületet kínál, hanem egy feleakkorát.
 


A régi, kagylószerűen összecsukódó telefonokra kísértetiesen emlékeztető dizájnnak leginkább a nosztalgiafaktor felerősítésében lehet keresnivalója. Ezen kívül azonban sok előnye nem látszik. A bemutatóban szereplő főzős példa is meglehetősen sántít, mert attól, hogy kilencven fokban összehajtjuk a telefont, még nem feltétlenül válik könnyebbé a recept követése. Az viszont tény, hogy létezhet olyan közönség, akiket kifejezetten zavarnak a mai, nagy méretű kijelzők, és akár plusz pénzt is hajlandóak lennének áldozni egy könnyebben zsebre vágható telefonért.

Fontos tisztázni, hogy a Samsung semmiféle új terméket nem jelentett be ezzel, pláne nem megjelenési dátumokat. Ez egyelőre csak annak a folyamatnak a része, ahogy a gyártó megpróbálja kipuhatolni az új technológia lehetséges megjelenési formáit.

Forradalom helyett küszködés

A hajlítható kijelzős mobil eszközöket egy-két évvel ezelőtt a mobilpiac megmentőiként látták sokat. Mondván, ez az az újítás, ami alapjaiban fogja felrázni a mára kicsit ellaposodott, valódi innovációkban szűkölködő szegmenst. Ez egyelőre finoman szólva sem következett be. Az a pár, méregdrága modell, ami nagy nehezen piacra került, nem több, mint érdekes játékszer a technológiai újdonságok iránt extrém mód érdeklődők tehetős vásárlók kicsiny táborának.

Persze nem csupán az árazás a gond, hanem maga a kiforratlan technológia. A Samsung valóságos kálváriát járt végig első ilyen készülékével. A Galaxy Foldot a tavaszi megjelenés előtti utolsó pillanatban kellett visszahívni, hogy aztán hosszas hallgatás és némi ígérgetést követően végül idén összel nagy nehezen a polcokra kerülhessen a mérnökök által újragondolt változat. A koreaiak mellett a kínai Huawei a másik nagy gyártó, ahol szintén erőltették a megoldás bevezetését, ám ott is kísértetiesen hasonló problémák adódtak.

Konzumer tech

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.