Alig sikerült végre piacra dobni a Galaxy Foldot, a dél-koreai vállalat máris előállt egy radikális koncepciótervvel a hajlítható kijelzős telefonok frontján. Már amennyiben a radikális egyenlő a múltidézéssel és a kérdőjelekkel.

A Samsung a héten tartja szokásos éves fejlesztői konferenciáját. Az ilyen eseményeken természetszerűleg előkerülnek jövőbemutató ötletek, vad, talán sohasem megvalósuló koncepciók. Valami ilyennek szánhatták a cégnél azt a rövid videót is, amely nagyon máshogy közelít a hajlított kijelzős telefonokhoz, mint ahogy azt a néhány eddig megjelent modellnél megszokhattuk.

Nem nagyobb, hanem kisebb lesz

A jelenleg piacon lévő megoldások azzal próbálják eladni magukat, hogy csak egy (kicsit vastag) telefont kell hordanunk, amit kettéhajtva viszont tabletként tudunk használni. Nos, az alábbi videóban látható koncepció a feje tetejére állítja mindezt. A vízszintesen összehajtható készülék ugyanis nem nagyobb hasznos felületet kínál, hanem egy feleakkorát.
 


A régi, kagylószerűen összecsukódó telefonokra kísértetiesen emlékeztető dizájnnak leginkább a nosztalgiafaktor felerősítésében lehet keresnivalója. Ezen kívül azonban sok előnye nem látszik. A bemutatóban szereplő főzős példa is meglehetősen sántít, mert attól, hogy kilencven fokban összehajtjuk a telefont, még nem feltétlenül válik könnyebbé a recept követése. Az viszont tény, hogy létezhet olyan közönség, akiket kifejezetten zavarnak a mai, nagy méretű kijelzők, és akár plusz pénzt is hajlandóak lennének áldozni egy könnyebben zsebre vágható telefonért.

Fontos tisztázni, hogy a Samsung semmiféle új terméket nem jelentett be ezzel, pláne nem megjelenési dátumokat. Ez egyelőre csak annak a folyamatnak a része, ahogy a gyártó megpróbálja kipuhatolni az új technológia lehetséges megjelenési formáit.

Forradalom helyett küszködés

A hajlítható kijelzős mobil eszközöket egy-két évvel ezelőtt a mobilpiac megmentőiként látták sokat. Mondván, ez az az újítás, ami alapjaiban fogja felrázni a mára kicsit ellaposodott, valódi innovációkban szűkölködő szegmenst. Ez egyelőre finoman szólva sem következett be. Az a pár, méregdrága modell, ami nagy nehezen piacra került, nem több, mint érdekes játékszer a technológiai újdonságok iránt extrém mód érdeklődők tehetős vásárlók kicsiny táborának.

Persze nem csupán az árazás a gond, hanem maga a kiforratlan technológia. A Samsung valóságos kálváriát járt végig első ilyen készülékével. A Galaxy Foldot a tavaszi megjelenés előtti utolsó pillanatban kellett visszahívni, hogy aztán hosszas hallgatás és némi ígérgetést követően végül idén összel nagy nehezen a polcokra kerülhessen a mérnökök által újragondolt változat. A koreaiak mellett a kínai Huawei a másik nagy gyártó, ahol szintén erőltették a megoldás bevezetését, ám ott is kísértetiesen hasonló problémák adódtak.

Hirdetés
Konzumer tech

Hatott a felháborodás: nem mér egyéni teljesítményeket a Productivity Score

A Microsoft bejelentette, hogy visszavesz a funkcióból: mostantól csak szervezeti szinten ad összesített adatokat a produktivitásról.
 
Hirdetés
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.