Hosszas tárgyalási folyamat után a Lenovo végül megvásárolja az IBM x86 szerverüzletágát.
Hirdetés
 

Nem alap nélkül sokasodtak meg a Lenovo és IBM közötti megállapodásról szóló híresztelések az utóbbi időben. A hosszas tárgyalások végül eredményt hoztak, és napvilágot látott a kínai gyártó bejelentése, mely szerint megvásárolja az IBM teljes x86 szerverüzletét 2,3 milliárd dollárért.

A nagy szervertakarítás

Noha az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy a Lenovo mihez juthat hozzá ennyi pénzért (korábban a szakértők többre becsülték az üzlet értékét), most azonban egyértelművé vált, hogy tulajdonképpen az összes x86 megoldás a kínaiaké lesz. Vagyis az üzlet részét képezi a System x, a Blade Center, a Flex System szerverek, a NeXtScale, valamint iDataPlex gépek, és az összes ehhez tartozó szoftver, hálózati eszköz, valamint karbantartási szolgáltatás.

A hardverektől tehát szabadul az IBM, viszont a szerverekkel kapcsolatos szoftverfejlesztés továbbra is a háznál marad. A bejelentésben külön kitérnek arra, hogy az x86 platformmal összefüggő Windows, illetve Linux alapú megoldásokat az IBM nem adja ki a kezéből, ami jól mutatja, hogy mi lesz fókuszban az elkövetkező években. A megállapodás részét képezi az is, hogy a Lenovo viszonteladóként fogja értékesíteni az IBM belépő- és középkategóriás Storwize tárolóegységeit, de ide tartozik még a General Parerell File System szoftver és egyéb alkalmazások értékesítése is.

Az üzlet hivatalos lezárása után egy bizonyos ideig a Lenovo nevében az IBM végzi a karbantartási szolgáltatásokat, később pedig ezt is teljes egészében a kínaiak vesznek át. A vállatok ígérete szerint, az ügyfelek szinte alig fognak valamit érzékelni az átmenetből. A váltás 7500 alkalmazott sorsát érinti, akiket a Lenovo átvesz és továbbfoglalkoztat. A 2,3 milliárd dolláros vételár nagy részét (2 milliárd) a Lenovo készpénzben fizeti ki, a fennmaradó részt pedig részvények formájában egyenlíti ki.

Jöhet a felhő és a kogntitív technológiák

Az már 2005-ben, a PC üzletág eladásakor egyértelmű volt, hogy az IBM folyamatosan szabadulni fog a hardver alapú termékeitől. A szerverek területe sem menekülhetett meg, tekintve, hogy egyre rosszabb pénzügyi eredményeket hozott az IBM-nek. Az éppen a napokban nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentés szerint a vállalat csak úgy tudott mérsékelt növekedést felmutatni, hogy a jóval kevesebb költséggel járó szoftveres üzletág nőtt, a szervereket, tárolókat magába foglaló hardveres üzletág azonban 19 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el 2013 során.

Az IBM érdeklődése ezzel együtt egyre inkább a felhő alapú megoldások felé fordult, aminek egyértelmű jele, hogy 1,2 milliárd dollár értékben összesen 15 új adatközpontot hoznak létre, így a korábbi egységekkel együtt már negyven, felhőszolgáltatást nyújtó data centerrel rendelkezik a vállalat. Sőt, a cloud mellett új elemként tűnt fel a kognitív számítási technológiákra épülő alkalmazások fejlesztése, aminek egyik állomása az egymilliárd dolláros beruházással megalapított Watson Group. 

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.