Hosszas tárgyalási folyamat után a Lenovo végül megvásárolja az IBM x86 szerverüzletágát.

Nem alap nélkül sokasodtak meg a Lenovo és IBM közötti megállapodásról szóló híresztelések az utóbbi időben. A hosszas tárgyalások végül eredményt hoztak, és napvilágot látott a kínai gyártó bejelentése, mely szerint megvásárolja az IBM teljes x86 szerverüzletét 2,3 milliárd dollárért.

A nagy szervertakarítás

Noha az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy a Lenovo mihez juthat hozzá ennyi pénzért (korábban a szakértők többre becsülték az üzlet értékét), most azonban egyértelművé vált, hogy tulajdonképpen az összes x86 megoldás a kínaiaké lesz. Vagyis az üzlet részét képezi a System x, a Blade Center, a Flex System szerverek, a NeXtScale, valamint iDataPlex gépek, és az összes ehhez tartozó szoftver, hálózati eszköz, valamint karbantartási szolgáltatás.

A hardverektől tehát szabadul az IBM, viszont a szerverekkel kapcsolatos szoftverfejlesztés továbbra is a háznál marad. A bejelentésben külön kitérnek arra, hogy az x86 platformmal összefüggő Windows, illetve Linux alapú megoldásokat az IBM nem adja ki a kezéből, ami jól mutatja, hogy mi lesz fókuszban az elkövetkező években. A megállapodás részét képezi az is, hogy a Lenovo viszonteladóként fogja értékesíteni az IBM belépő- és középkategóriás Storwize tárolóegységeit, de ide tartozik még a General Parerell File System szoftver és egyéb alkalmazások értékesítése is.

Az üzlet hivatalos lezárása után egy bizonyos ideig a Lenovo nevében az IBM végzi a karbantartási szolgáltatásokat, később pedig ezt is teljes egészében a kínaiak vesznek át. A vállatok ígérete szerint, az ügyfelek szinte alig fognak valamit érzékelni az átmenetből. A váltás 7500 alkalmazott sorsát érinti, akiket a Lenovo átvesz és továbbfoglalkoztat. A 2,3 milliárd dolláros vételár nagy részét (2 milliárd) a Lenovo készpénzben fizeti ki, a fennmaradó részt pedig részvények formájában egyenlíti ki.

Jöhet a felhő és a kogntitív technológiák

Az már 2005-ben, a PC üzletág eladásakor egyértelmű volt, hogy az IBM folyamatosan szabadulni fog a hardver alapú termékeitől. A szerverek területe sem menekülhetett meg, tekintve, hogy egyre rosszabb pénzügyi eredményeket hozott az IBM-nek. Az éppen a napokban nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentés szerint a vállalat csak úgy tudott mérsékelt növekedést felmutatni, hogy a jóval kevesebb költséggel járó szoftveres üzletág nőtt, a szervereket, tárolókat magába foglaló hardveres üzletág azonban 19 százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el 2013 során.

Az IBM érdeklődése ezzel együtt egyre inkább a felhő alapú megoldások felé fordult, aminek egyértelmű jele, hogy 1,2 milliárd dollár értékben összesen 15 új adatközpontot hoznak létre, így a korábbi egységekkel együtt már negyven, felhőszolgáltatást nyújtó data centerrel rendelkezik a vállalat. Sőt, a cloud mellett új elemként tűnt fel a kognitív számítási technológiákra épülő alkalmazások fejlesztése, aminek egyik állomása az egymilliárd dolláros beruházással megalapított Watson Group. 

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.