A finnek egy androidos tablettel lepték meg a piacot, ami kísértetiesen hasonlít az iPad minire.

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a Nokia a többi nagyvállalathoz hasonlóan profitorientált vállalkozás, még azt is hihetnénk, hogy a finnek életük legnagyobb poénját sütötték el. A gyártó a jelek szerint azonban egyáltalán nem viccel, mivel megnézte a piacot és elkészített egy olyan táblagépet, ami szakasztott mása az iPad mininek, viszont Android fut rajta.

Szakasztott iPad mini

Az új termék n1 névre hallgat és valószínűleg azért jöhetett létre, mert a mobilos részleg eladásakor olyan szerződést kötöttek a Microsofttal, ami nem zárta ki, hogy a Nokia tablettel jöjjön ki a piacra. A két vállalat közötti megállapodás óta mindössze 7 hónap telt el, ami arra enged következtetni, hogy az n1 tervei már jóval azelőtt meglehettek, hogy a nagy üzlet megköttetett.

A dizájnt elnézve nagy biztonsággal fogadhatunk rá, hogy bőven lesz felhajtás az n1 körül, mivel annyira szégyentelenül másolja az Apple kisebbik táblagépét. Ugyanakkora, 7,9 colos kijelző, a felbontás is pixelre megegyezik (2048 × 1535), de a unibody kialakítású fém ház is ismerős lehet annak, aki valaha látott már iPad minit. Még a sztereó hangszórók rácsai, a kamera is hasonlóan néz ki, illetve helyezkedik el, a csatlakozók, gombok szintén ugyanazt a pozicionálást kapták, mint az Apple készülékei.

Az egyediség (?) elsőként ott érhető tetten, hogy az n1 vékonyabb (6,9 mm) és könnyebb (318 gramm) is, mint az iPad mini, ami annak köszönhető, hogy úgynevezett laminált kijelzőt használtak, ami szinte összepréseli a panelt és az azt védő üveget. Ez a technológia már megjelent az iPhone-ok és az iPad Air második kiadásában, viszont az épphogy frissítgetett iPad mini 3-nál egyelőre kimaradt. A másik érdekesség a kétoldalas (megfordítható), Type-c microUSB csatlakozó, amit egyelőre alig alkalmaznak a gyártók

Akadnak ezért újítások

Odáig a Nokia már nem merészkedett el, hogy egy Home gomb is odakerüljön a kijelző alá, ehelyett az Androidnál megszokott három virtuális gomb áll a felhasználók rendelkezésére. A 2.4 GHz-es, négymagos Intel Atom Z3580 processzort, 2GB RAM-ot, 32GB belső tárhelyet kínáló n1 már a frissen megjelent Android 5.0-val, azaz Lollipoppal kerül a boltokba, a kezelőfelületet pedig a gesztus alapú és korábban bétában tesztelt Z Launcher alkotja.

A táblagépek a Nokia a Foxconn segítségével készülnek, így ez a termék az első jele annak a törekvésnek, hogy a finnek a gyártást már nem maguk végzik, hanem kiszervezik külső, jellemzően kínai partnereknek. Az n1 a tervek szerint 2015 elején, 249 dolláros áron (kb.60 ezer forint) jelenik meg Kínában, amit később az orosz és bizonyos európai piacok követnek. 

Konzumer tech

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.