A Sprint kiszáll a versenyből, mert a versenyhatóság nem adná áldását az egyesülésre, az Iliad ajánlata pedig egyelőre elfogadhatatlan a Deutsche Telekomnak.

Az elemzők már komoly felvásárlási versenyt vizionáltak, amikor a múlt héten a francia Iliad konkrét ajánlatot tett a régóta eladósorban lévő amerikai T-Mobile-ra. Agresszív árpolitikájával a francia piacot igencsak felforgató cégcsoport 15 milliárd dollár készpénzt kínált az amerikai vállalat 56,6 százalékáért, a fennmaradó részért pedig részvényekkel fizetne.

Változott a Sprint álláspontja

Tegnap a japán Softbank többségi tulajdonában lévő Sprint tegnap bejelentette, hogy kiszáll a licitálásból, és feladja az egyesülési terveket. Az első számú ok az, hogy az esetleges üzletre negatívan reagált az amerikai versenyjogi hatóság. Az amerikai mobilpiacon így is túlságosan kevés szereplő van, és félnek attól, hogy egy újabb szereplő eltűnése csökkentené a versenyt, és a fogyasztói árak emelkedését eredményezné.

Ettől azonban az Iliad nem érezheti magát nyeregben. A Deutsche Telekom ugyanis jelezte, hogy a franciák ajánlata egyelőre messze van az elvárásaiktól. A T-Mobile US az elmúlt bő másfél évben mintegy 4 millió vállalati ügyfelet szerzett magának. A DT-nél úgy gondolják, ez a ügyfélportfólió elég vonzóvá teszi a éget, hogy várjanak egy jobb ajánlatra. Ez a jobb ajánlatot tevő vásárló pesrsze akár az Iliad is lehet.

A döntésre a befektetők nem reagáltak pozitívan. A Sprint részvényei 16 százalékot, a T-Mobile US-éi pedig 8,5 százalékot zuhantak, de a bejelentés az anyavállalatok papírjait is megviselte, a Softbank 5, a DT pedig 4 százalékot esett.

Mivel régóta feltételezik, hogy az amerikai leányvállalat eladásából az európai pozícióit erősítené a német távközlési óriás – többek között a Magyar Telekom teljes megszerzései is felmerült –, a magyar távközlési cég papírjai is gyengültek a hírre.

Mobilitás

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.