A szoftveróriás egyik vezetője különösebb előzmény nélkül, mindössze hat hónappal a kinevezése után távozik. A hivatalos magyarázat szerint a globális krízisben most egyszemélyes döntéshozatalra van szükség.

Az SAP tavaly októberben jelentette be hivatalsoan is Bill McDermott vezérigazgató távozását a társaság éléről. McDermott a szoftvercég irányítását még 2010-ben egy másik igazgatótanácsi tag, Jim Hagemann Snabe társaságában közösen vette át, és a maga részéről az SAP stratégiai üzleti tevékenységekért felelt, majd 2014-től 2019 végéig egy személyben volt a vállalat vezérigazgatója. Ahogy visszavonulásakor írtuk, a McDermott-érában az SAP teljesen átalakult és valódi felhős céggé vált. Bár az első években a felhőszolgáltatások szemmel alig látható bevételeket hoztak, az organikus és felvásárlásokon keresztül megvalósított növekedés később már komoly eredményeket hozott.

Az idén már az amerikai ServiceNow-t irányító McDermott távozásával kapcsolatban az egyik fontos fejlemény volt, hogy a szoftvervállalat visszatért a társ-vezérigazgatói intézményhez: a leköszönő vezető helyére ismét az igazgatótanács két tagja, Jennifer Morgan és Christian Klein került. Klein akkor már húsz éve volt az SAP alkalmazottja, és az S/4HANA termékfejlesztéséért volt felelős, mielőtt 2018-ban beválasztották volna a társaság igazgatótanácsába. Morgan, aki 2004 óta dolgozik a vállalatnál, már két éve tagja volt az irányító testületnek, korábban pedig a Cloud Business Group élén állt, hozzá tartozott többek között a Qualtrics, a SuccessFactors és az Ariba is.

Jöhetnek a gyors és határozott döntések

Az új páros teljesítményét eddig két lezárt pénzügyi negyedév fémjelezte: a szoftvercég bevételei október és december között 8 százalékkal, az idei első három hónapban pedig 7 százalékkal növekedtek éves összehasonlításban. Bár az új szoftverlicencek értékesítése az első negyedévben 31 százalékkal maradt el az előző év megfelelő időszakától, ez nem törte meg a vállalat lendületét, mivel a felhős bevétel 29 százalékkal magasabb volt, és ezúttal már a 2 milliárd eurót is meghaladta. Növekedett a kiszámítható bevételek (cloud előfizetések, licenctámogatások) aránya, és nőtt a cég működési eredménye is.

Ugyan az SAP lefelé módosította a teljes pénzügyi évre vonatkozó eredeti várakozásait, és az értékesítések fokozatos javulását legkorábban a harmadik negyedévtől várják, 2020-at várhatóan a világjárvány nyomán feje tetejére állt gazdasági helyzetben is növekedéssel fogják zárni, sőt hosszú távú, 2023-ig érvényes előrejelzéseiket is érintetlenül hagyták. Ebben a felállásban némi meglepetést okozott a társaság friss bejelentése, amelynek értelmében Jennifer Morgan mindössze hat hónap után távozik a társ-vezérigazgatói pozícióból, és a német szoftveróriás irányítását Christian Klein a továbbiakban egy személyben viszi tovább.

Morgan a felügyelőbizottsággal megegyezve április végén hagyja el az SAP-t, a szűkszavú közlemény szerint annak a felismerésnek a nyomán, hogy a világjárvány miatt kialakult válsághelyzetben a vállalatnál gyors és határozott döntéshozatalra, illetve az azt támogató, világos vezetési struktúrára van szükség. Arról sokkal többet nem fogunk megtudni, hogy Morgan mennyiben a vészhelyzet áldozata, és mennyiben vezettek más okok a hirtelen távozásához; kinevezésekor mindenesetre Hasso Plattner, az SAP elnöke még azt fejtegette, hogy a páros kiválóan kiegészíti egymást, és a társ-vezérigazgatói intézmény is kipróbált, sikeres modellnek számít a társaságnál.

Közösség & HR

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.