Hivatalos a Note 4, extrém panelt kapott a Note Edge, és megismertük a Samsung virtuális szemüvegét is.

Tegnap a Samsungon volt a sor, hogy megmutassa a 2014-es IFA közönségének, miként is képzeli el a folytatást a Galaxy termékcsaláddal. A kötelező körön, vagyis a Note sorozat folytatásán túl közelebbről is megismerhettük a múlt héten már leleplezett Gear S-t, bemutatkozott a koreaiak mobilra hangolt virtuális valóság szemüvege és meglepetésként kaptunk egy különleges kijelzővel ellátott Note Edge-t.

Galaxy Note 4

A phablet kategóriát képviselő Note széria negyedik kiadása volt a legegyértelműbb szereplője a show-nak, a mobilról már hetek, hónapok óta lehetett tudni. A Samsung látszólag igyekezett figyelembe venni a kritikákat, így finomítottak a dizájnon, a hátlapról eltűntek a bőrt imitáló részletek, kapott egy vékony fémkeretet a készülék és máris sokkal elegánsabb lett az összkép. Hiányzik azonban a Galaxy S 5-nél bemutatott vízállóság, úgy tűnik ebben a kategóriában ez a képesség megjelenése még odébb van.

Tudásban, funkciókban mindenen csiszolt egy kicsit a Samsung, ami már a kijelzőnél tetten érhető. Noha a méret továbbra is 5,7 col, a Super AMOLED panel felbontása QHD-ra, azaz 2560 × 1440 képpontra emelkedett. Az előlapon ujjlenyomatot leolvasó, a hátlapon pulzust mérő szenzorok helyezkednek el, és a navigációs pálca továbbra is része a Note készülékeknek.

A berlini bemutatón főleg erre, azaz a pálcával elvégezhető műveletekre összpontosítottak. A fejlesztések továbbra is arra irányulnak, hogy az S Pen segítségével szinte minden feladatot el lehessen végezni az 5,7 colos felületen: képek kivágása, alkalmazások ablakainak egymás mellett működtetése, jegyzetek készítése. Az élményt annyira fontosan tartják a Samsungnál, hogy a Mont Blanc-al karöltve még különleges navigációs pálcákat is bemutattak.

A telefon négy színben lesz elérhető október folyamán, de arról egyelőre nem esett szó, hogy milyen árat kap majd a készülék.

Galaxy Note Edge

Sok szó esett már korábban a hajlított kijelzőkről, ezért örömteli, hogy végre látunk valami extrát azon kívül, hogy a mobil teljes paneljét meghajlítják a gyártás során. Az újítást a Note 4-el szinte mindenben megegyező Note Edge hozta el, ami egyedül a kijelző jobb szélén található lekerekített részben tér el az alap modelltő – de abban nagyon.

Ez a jobb oldalon futó függőleges csík 160 pixelt ad hozzá az alap panelhez, így a felbontás is ennek megfelelően (1600 × 2560-ra) alakul. A kijelző ezen része információs, tájékoztató szerepet kapott, ami beállítástól függően több féle információval is tud szolgálni. Az itt megjelenő felület teljesen független a főképernyőtől, azaz ha ott lapozunk a kijelzők között, a szélen továbbra is az van, amit oda beállítottunk.

A tervezésnél odafigyeltek a véletlen érintések okozta problémára is, így az valóban csak akkor aktiválódik, ha mi akarjuk. Lezárt kijelző mellett is többféle infóval szolgálja ki tulajdonosát: leolvasható róla az idő, a dátum (ami éjszaka különösen hasznos lehet, mivel nem kell felkelni, vagy odanyúlni, hogy lássuk a pontos időt), a különböző értesítések, sőt, akár vonalzóként is használható.

A telefon feloldott állapota mellett dönthetünk arról, hogy a kedvelt, sokat használt appok ikonjai jelenjenek meg a felületen, vagy arra használjuk, hogy a különböző képernyők között váltsunk a segítségével. A lekerekített felület bizonyos alkalmazások megnyitásakor (kamera, videó lejátszó) annak kezelőszerveit mutatja, így több hasznos felület marad a kijelzőn. A Samsung az ígéretek szerint elérhetővé teszi a fejlesztőknek az API-t, így a jövőben várhatóan rengeteg alkalmazás tudja majd kiaknázni ennek a kis csíknak a lehetőségeit. (Egyedül a balkezesek szomorkodhatnak, mert számukra nehéz lesz a kezelése...)

Galaxy VR

A termék létezéséről már július elején is szóltak a pletykák, így annyira nem volt meglepő, hogy a Samsung egy merőben új termékkategóriában is kipróbálja magát. A Facebook által megvásárolt Oculus partnerségében kifejlesztett virtuális valóság (virtual reality, VR) szemüveg abban különbözik markánsan a Rifttől, hogy ehhez nincs szükség vezetékekre, illetve egy hostoló számítógépre, mivel a képet, illetve a programokat maga a Galaxy Note 4 szolgáltatja.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg kizárólag ezzel a mobillal kompatibilis a Galaxy VR és még tipp sincs ara vonatkozóan, hogy a jövőben lesz-e egyéb támogatott eszköz. A mobilt a lencsék elé behelyezve a Galaxy VR 360 fokos képet mutat felhasználójának, ami a színpadon is megjelenő John Carmack szerint hatalmas kihívás volt, hiszen az AMOLED panelek miatt sokat kellett dolgozni, mire a megjelenő képfolyam le tudta követni a felhasználó fejének mozgását.

A Galaxy VR videofelvételekkel, játékok demóival próbálható ki egyelőre, a kezeléshez magán a szemüvegen elhelyezett gombokat, érintőfelületet lehet igénybe venni. A Gear VR megjelenésének idejéről, áráról semmit sem árult el a Samsung, ennek ellenére nagyon úgy fest, hogy egy végleges termékről van szó. 

Konzumer tech

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.