Hivatalos a Note 4, extrém panelt kapott a Note Edge, és megismertük a Samsung virtuális szemüvegét is.

Tegnap a Samsungon volt a sor, hogy megmutassa a 2014-es IFA közönségének, miként is képzeli el a folytatást a Galaxy termékcsaláddal. A kötelező körön, vagyis a Note sorozat folytatásán túl közelebbről is megismerhettük a múlt héten már leleplezett Gear S-t, bemutatkozott a koreaiak mobilra hangolt virtuális valóság szemüvege és meglepetésként kaptunk egy különleges kijelzővel ellátott Note Edge-t.

Galaxy Note 4

A phablet kategóriát képviselő Note széria negyedik kiadása volt a legegyértelműbb szereplője a show-nak, a mobilról már hetek, hónapok óta lehetett tudni. A Samsung látszólag igyekezett figyelembe venni a kritikákat, így finomítottak a dizájnon, a hátlapról eltűntek a bőrt imitáló részletek, kapott egy vékony fémkeretet a készülék és máris sokkal elegánsabb lett az összkép. Hiányzik azonban a Galaxy S 5-nél bemutatott vízállóság, úgy tűnik ebben a kategóriában ez a képesség megjelenése még odébb van.

Tudásban, funkciókban mindenen csiszolt egy kicsit a Samsung, ami már a kijelzőnél tetten érhető. Noha a méret továbbra is 5,7 col, a Super AMOLED panel felbontása QHD-ra, azaz 2560 × 1440 képpontra emelkedett. Az előlapon ujjlenyomatot leolvasó, a hátlapon pulzust mérő szenzorok helyezkednek el, és a navigációs pálca továbbra is része a Note készülékeknek.

A berlini bemutatón főleg erre, azaz a pálcával elvégezhető műveletekre összpontosítottak. A fejlesztések továbbra is arra irányulnak, hogy az S Pen segítségével szinte minden feladatot el lehessen végezni az 5,7 colos felületen: képek kivágása, alkalmazások ablakainak egymás mellett működtetése, jegyzetek készítése. Az élményt annyira fontosan tartják a Samsungnál, hogy a Mont Blanc-al karöltve még különleges navigációs pálcákat is bemutattak.

A telefon négy színben lesz elérhető október folyamán, de arról egyelőre nem esett szó, hogy milyen árat kap majd a készülék.

Galaxy Note Edge

Sok szó esett már korábban a hajlított kijelzőkről, ezért örömteli, hogy végre látunk valami extrát azon kívül, hogy a mobil teljes paneljét meghajlítják a gyártás során. Az újítást a Note 4-el szinte mindenben megegyező Note Edge hozta el, ami egyedül a kijelző jobb szélén található lekerekített részben tér el az alap modelltő – de abban nagyon.

Ez a jobb oldalon futó függőleges csík 160 pixelt ad hozzá az alap panelhez, így a felbontás is ennek megfelelően (1600 × 2560-ra) alakul. A kijelző ezen része információs, tájékoztató szerepet kapott, ami beállítástól függően több féle információval is tud szolgálni. Az itt megjelenő felület teljesen független a főképernyőtől, azaz ha ott lapozunk a kijelzők között, a szélen továbbra is az van, amit oda beállítottunk.

A tervezésnél odafigyeltek a véletlen érintések okozta problémára is, így az valóban csak akkor aktiválódik, ha mi akarjuk. Lezárt kijelző mellett is többféle infóval szolgálja ki tulajdonosát: leolvasható róla az idő, a dátum (ami éjszaka különösen hasznos lehet, mivel nem kell felkelni, vagy odanyúlni, hogy lássuk a pontos időt), a különböző értesítések, sőt, akár vonalzóként is használható.

A telefon feloldott állapota mellett dönthetünk arról, hogy a kedvelt, sokat használt appok ikonjai jelenjenek meg a felületen, vagy arra használjuk, hogy a különböző képernyők között váltsunk a segítségével. A lekerekített felület bizonyos alkalmazások megnyitásakor (kamera, videó lejátszó) annak kezelőszerveit mutatja, így több hasznos felület marad a kijelzőn. A Samsung az ígéretek szerint elérhetővé teszi a fejlesztőknek az API-t, így a jövőben várhatóan rengeteg alkalmazás tudja majd kiaknázni ennek a kis csíknak a lehetőségeit. (Egyedül a balkezesek szomorkodhatnak, mert számukra nehéz lesz a kezelése...)

Galaxy VR

A termék létezéséről már július elején is szóltak a pletykák, így annyira nem volt meglepő, hogy a Samsung egy merőben új termékkategóriában is kipróbálja magát. A Facebook által megvásárolt Oculus partnerségében kifejlesztett virtuális valóság (virtual reality, VR) szemüveg abban különbözik markánsan a Rifttől, hogy ehhez nincs szükség vezetékekre, illetve egy hostoló számítógépre, mivel a képet, illetve a programokat maga a Galaxy Note 4 szolgáltatja.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg kizárólag ezzel a mobillal kompatibilis a Galaxy VR és még tipp sincs ara vonatkozóan, hogy a jövőben lesz-e egyéb támogatott eszköz. A mobilt a lencsék elé behelyezve a Galaxy VR 360 fokos képet mutat felhasználójának, ami a színpadon is megjelenő John Carmack szerint hatalmas kihívás volt, hiszen az AMOLED panelek miatt sokat kellett dolgozni, mire a megjelenő képfolyam le tudta követni a felhasználó fejének mozgását.

A Galaxy VR videofelvételekkel, játékok demóival próbálható ki egyelőre, a kezeléshez magán a szemüvegen elhelyezett gombokat, érintőfelületet lehet igénybe venni. A Gear VR megjelenésének idejéről, áráról semmit sem árult el a Samsung, ennek ellenére nagyon úgy fest, hogy egy végleges termékről van szó. 

Konzumer tech

Bemutatták az oroszok első önvezető autójának a prototípusát

Ez is egy olyan innovációs terület, ahol a nagyhatalmak – az USA, Kína és Oroszország – versenyt futnak egymással. És mindhárom országban a keresőcégektől indul a kezdeményezés.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.