Paul Otellini, a chipgyártó ötödik vezérigazgatója 66 éves korában hunyt el.

Hétfőn, álmában érte a halál az Intel egykori vezetőjét, közölte a vállalat kedden. A 66 éves Otellini 2005-ben lett a cég ötödik vezérigazgatója, 2013-ban vonult vissza ebből a pozíciójából, hogy emberbaráti és mentorálási tevékenységének szentelhesse hátralévő éveit.

Kapitány a válságos időkben

Nehéz évek jutottak Otellininek, hiszen irányítása alatt át kellett vészelni egy gazdasági világválságot, és megoldást kellett találni a PC-piac lecsúszására. Az egykori CEO jelentős sikereket ért el, vezető pozíciót biztosított vállalatának a szerverpiacon és olyan új ügyfeleket nyert meg, mint az Apple PC-s üzletága. Utóbbi a PowerPC architektúrát adta fel az Intel lapkáiért. Az asztali számítógépeket használók esetében alig fél év alatt, 2006 első felében zajlott le a váltás, a 2008-as Mac OS X pedig már "Intel only" paraméterrel indult a boltokba.

Visszatérve az Intel ötödik vezetőjére: gazdasági szempontból is sikeres korszak kötődik Otellini nevéhez. Az ő irányítása alatt érte el az Intel, hogy a 34 milliárd dolláros értékesítés 2012-re 53 milliárd dollárra nőtt. A vállalat állítása szerint annyira kifizetődő volt Otellini regnálása, hogy az ő nyolc éve alatt több bevételre tett szert a chipgyártó, mint az azt megelőző 45 év során összesen. Ehhez persze kellett a társaság legnagyobb szabású, 2006-os reorganizációja, ami 10 ezer fős elbocsátással járt, és két év alatt 3 milliárd dolláros megtakarítást eredményezett.

Az Otellini-érában megszilárdult a gyártó szoftveres, biztonsági és mobil kommunikációs fókusza, megjelent az Ultrabook PC-szabvány, és az Intel jelentős késéssel ugyan, de belépett az okostelefonok és tabletek piacára is.

Búcsú

"Mélyen elszomorít bennünket Paul távozása. Ő volt a mérnökök tengerében az ügyfél hajthatatlan hangja, arra tanítva bennünket, hogy csak akkor győzhetünk, ha az ügyfelet tesszük az első helyre" – vett végső búcsút Otellinitől Brian Krzanich, az Intel jelenlegi CEO-ja. A vezetői pozícióban Craig Barrettet követő Otellini volt egyébként a vállalat első vezérigazgatója, aki nem mérnökként került ebbe a beosztásba.

Távozásának híre megrázta a techvilágot, az ismert IT-vállalatok vezetői sorra búcsúznak az Intel egykori CEO-jától. Az Apple-főnök Tim Cook például cége nagy barátjának nevezte Otellinit, Steven Sinofsky, a Microsoft Windows részlegének egykori elnöke pedig nagy vezetőnek, erős partnernek és csodálatos embernek írta le.

Otellini 1950-ben született San Franciscóban. Üzleti diplomáját a San Franciscó-i Egyetemen szerezte 1972-ben, majd a kaliforniai Berkeley Egyetemen doktori fokozatot szerzett két évvel később. Még ugyanebben az évben csatlakozott az Intel csapatához, és számos pozíciót töltött be az elmúlt évtizedek alatt a cégnél. Többek között felelős volt az asztali PC-kbe szánt processzorok és chipkészletek üzletágának stratégiájáért, a mobil és vállalati számítástechnikáért, de volt vezetője az értékesítési és marketingcsapatnak is. Vezérigazgatói beosztását megelőzően vezérigazgató-helyettesként dolgozott 2002 és 2005 között.

Közösség & HR

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.