Valószínűleg nem mindenki tudja, de a japán gyártó régi motorosnak számít a még mindig útkeresésben lévő piaci szegmensben.

Piacképes okos szemüveget készíteni még manapság sem egyszerű dolog. A japán Epson viszont már 2011 óta dolgozik ezen a technológián, és az elmúlt pár évben egy sor különböző területre szánt készüléket dobott a piacra. A Moverio elnevezésű portfólió most egy minden eddiginél olcsóbb taggal bővül.

500 alá merültek

Míg a korábbi modellek ára 700 és 2000 dollár között mozgott, a most bejelentett BT-30C nem egészen 500 dollárba kerül. Ugyan ez talán továbbra is elég sok ahhoz, hogy otthoni felhasználók tömegei rakják a kosarukba, ám a remények szerint ez már olyan lélektani szint lehet, ahol könnyebben nyílnak meg a vállalati pénztárcák. Az új eszköz motorjának alapvetően az USB-C kapcsolattal csatlakozó androidos mobiltelefonokat szánják, de opció az is, hogy egy windowsos PC-hez kötjük.

 

 

Az Epsonnál úgy látják, az árszint megfelelő ahhoz, hogy a cégek bátran belefogjanak egy-egy pilotprogramba, amelyek sikeres levezénylése komolyabb megrendelésekhez vezethet. Az androidos okostelefonhoz (vagy éppen táblagéphez) kötés a fejlesztők szerint egy csomó korábbi problémát megold, ráadásul ezzel egy sor alkalmazás azonnal, vagy minimális módosítással használhatóvá válik a szemüvegen is, plusz könnyebb új, akár vállalatspecifikus programokat készíteni ebben az ökoszisztémában.

Az új modell továbbra is meglehetősen széles, ami egyfelől kicsit bumfordivá teszi, másfelől viszont így kényelmesen hordható hagyományos szemüveggel együtt. A tervezés során figyelembe vették az ipari felhasználást is, ezért munkavédelmi sisakkal együtt sem okoz kényelmetlenséget - legalábbis a gyártó ígéretei szerint.

A számítógépes csatlakozásnak természetesen megvan a helyhez kötöttsége, ami miatt sokkal szűkebb a potenciális felhasználási kör, de mondjuk egy hosszabb repülőút során nagyon jól jön, ha a kényes adatokkal dolgozó kolléga gépének képernyőjén semmi nem jelenik meg, mivel az a szemüveg kijelzőjén fut.

Nézünk, mint a múzeumban

A kiterjesztett valóság felhasználási köre már most is elég széles. Az Epson termékeit például drónok nyomon követésétől kezdve, oktatási és karbantartási feladatokon át egészen múzeumlátogatásokig sok helyen bevetik. Utóbbira példa az Artglass: a vállalkozás ügyfeleivel szorosan együttműködve okosszemüveges élményt épít az adott kiállítás, látványosság, esemény köré. A látogatók ezeken a helyeken a kölcsönözhető Moverio szemüvegekkel együtt egy valóban különleges élményt kapnak. Az Artglass közlése szerint már túl vannak az egymilliomodik virtuális kiegészítésekkel támogatatott sétán.

Mobilitás

A befektetőknek kezd elegük lenni a Tesla önvezetős marketingjéből

Egy újabb baleset ismét megnyomta a Tesla részvényárfolyamát, a profitról szóló ígérgetést az önvezető technológia bizonytalansága is beárnyékolja.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.