A Reuters értesülései szerint megakadtak a tárgyalások, mert nem tudtak megállapodni az árról. Megzuhant a Symantec árfolyama.

Megakadtak a Broadcom és a Symantec tárgyalásai – értesült a Reuters. A tárgyalásra rálátó informátorok szerint a felek nem tudtak megállapodni az árban.

Állítólag 1,5 dolláron folyik a vita

A Bloomberg már konkrét számokról is beszámol. Értesülései szerint a Broadcom eredetileg 28,25 dollárt ajánlott részvényenként a biztonsági vállalatért, aminek az értéke így 17,5 milliárd dollár volt. Ez jelentős felár, mivel a tárgyalások kiszivárgása előtt 22 dollár környékén álltak a részvények. Később azonban a Broadcom állítólag csökkentette 1,5 dollárral az ajánlatát, amire viszont a Symantec már nemet mondott. A tárgyalások megakadásának hírére a Symantec árfolyama 15 százalékot esett, tegnap már 23 dollár alatt zárt, ami 14 milliárd dollár körüli piaci értéket jelent.

A tárgyalások megakadása némileg meglepő, mert több informátor is arról beszélt, hogy akár már ezen a héten aláírhatják a felvásárlási megállapodást. Ugyanakkor mind a Reuters, mind a Bloomberg arról ír, hogy ez nem jelenti azt, hogy a felek végleg elálltak volna az ügylettől. Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan kompromisszumra jutnak a vételárat illetően.

Mint azt korábban írtuk, a Broadcom egyre komolyabb szoftveres portfóliót épít fel magának. Tavaly vásárolta fel 19 milliárd dollárért a CA Technologies szoftvercéget. A Broadcom azonban nem a klasszikus felvásárlási modellt követi, azaz nem csak olyan célpontokat keres, melyek révén ki tud aknázni piaci szinergiákat. Mint a Broadcom vezérigazgatója, Hock Tan nyilatkozta korábban, olyan cégeket akarnak felvásárolni, melyek a piacvezető technológiájuk révén fenntartható piaci pozícióval rendelkeznek. A Broadcom fektet beléjük, hogy ezt a vezető szerepet képesek legyenek megtartani, de önállóan működnek tovább.

Vannak kockázatai a felvásárlásnak

Egyesek szerint ez a stratégia a Symantec esetében is működhet. Ugyanakkor vannak komoly kockázatok is – elképzelhető, hogy a részvényenként ajánlott ár csökkenésével csak azokat árazta be a Broadcom. Elemzők kockázatnak látják, hogy rendkívül kiélezett a verseny biztonsági szoftverek piacán, miközben például a víruskereső programok iránti érdeklődés csökkent.

Ugyanakkor az is komoly kockázati tényező, hogy az utóbbi időben túl sok változás történt a Symentec élén, ami megnehezíti az olyan helyzetek kezelését, mint tavaly indított és még mindig tartó pénzügyi vizsgálat. Tavaly december elejével három kulcsember is távozott a cégtől, majd idén májusban váratlanul lemondott Greg Clark elnök-vezérigazgató is.

A decemberi távozók – Michael Williams marketingvezető, Bradon Rogers, a go-to-market részleget irányító alelnök, valamint Michael Fey elnök, aki egyben operatív vezérigazgatói pozíciót is betöltött – Clark közeli munkatársai voltak. Ők négyen együtt érkeztek a Symantechez a Blue Coat Systems 2016-os felvásárlásakor, ahol hasonló felállásban dolgoztak együtt, mint a Symantecnél. (Érdekesség, hogy a három szakember azóta is együtt dolgozik az adatközponti szoftvereket fejlesztő Mesosphere-nél.)

Clark távozásának bejelentésekor a Symantec profitfigyelmeztetést is kiadott az április-júniusi negyedévére, miszerint a vállalat eredménye jelentősen elmarad az elemzők által várt részvényenkénti 40 cent profittól.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.