A Reuters értesülései szerint megakadtak a tárgyalások, mert nem tudtak megállapodni az árról. Megzuhant a Symantec árfolyama.
Hirdetés
 

Megakadtak a Broadcom és a Symantec tárgyalásai – értesült a Reuters. A tárgyalásra rálátó informátorok szerint a felek nem tudtak megállapodni az árban.

Állítólag 1,5 dolláron folyik a vita

A Bloomberg már konkrét számokról is beszámol. Értesülései szerint a Broadcom eredetileg 28,25 dollárt ajánlott részvényenként a biztonsági vállalatért, aminek az értéke így 17,5 milliárd dollár volt. Ez jelentős felár, mivel a tárgyalások kiszivárgása előtt 22 dollár környékén álltak a részvények. Később azonban a Broadcom állítólag csökkentette 1,5 dollárral az ajánlatát, amire viszont a Symantec már nemet mondott. A tárgyalások megakadásának hírére a Symantec árfolyama 15 százalékot esett, tegnap már 23 dollár alatt zárt, ami 14 milliárd dollár körüli piaci értéket jelent.

A tárgyalások megakadása némileg meglepő, mert több informátor is arról beszélt, hogy akár már ezen a héten aláírhatják a felvásárlási megállapodást. Ugyanakkor mind a Reuters, mind a Bloomberg arról ír, hogy ez nem jelenti azt, hogy a felek végleg elálltak volna az ügylettől. Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan kompromisszumra jutnak a vételárat illetően.

Mint azt korábban írtuk, a Broadcom egyre komolyabb szoftveres portfóliót épít fel magának. Tavaly vásárolta fel 19 milliárd dollárért a CA Technologies szoftvercéget. A Broadcom azonban nem a klasszikus felvásárlási modellt követi, azaz nem csak olyan célpontokat keres, melyek révén ki tud aknázni piaci szinergiákat. Mint a Broadcom vezérigazgatója, Hock Tan nyilatkozta korábban, olyan cégeket akarnak felvásárolni, melyek a piacvezető technológiájuk révén fenntartható piaci pozícióval rendelkeznek. A Broadcom fektet beléjük, hogy ezt a vezető szerepet képesek legyenek megtartani, de önállóan működnek tovább.

Vannak kockázatai a felvásárlásnak

Egyesek szerint ez a stratégia a Symantec esetében is működhet. Ugyanakkor vannak komoly kockázatok is – elképzelhető, hogy a részvényenként ajánlott ár csökkenésével csak azokat árazta be a Broadcom. Elemzők kockázatnak látják, hogy rendkívül kiélezett a verseny biztonsági szoftverek piacán, miközben például a víruskereső programok iránti érdeklődés csökkent.

Ugyanakkor az is komoly kockázati tényező, hogy az utóbbi időben túl sok változás történt a Symentec élén, ami megnehezíti az olyan helyzetek kezelését, mint tavaly indított és még mindig tartó pénzügyi vizsgálat. Tavaly december elejével három kulcsember is távozott a cégtől, majd idén májusban váratlanul lemondott Greg Clark elnök-vezérigazgató is.

A decemberi távozók – Michael Williams marketingvezető, Bradon Rogers, a go-to-market részleget irányító alelnök, valamint Michael Fey elnök, aki egyben operatív vezérigazgatói pozíciót is betöltött – Clark közeli munkatársai voltak. Ők négyen együtt érkeztek a Symantechez a Blue Coat Systems 2016-os felvásárlásakor, ahol hasonló felállásban dolgoztak együtt, mint a Symantecnél. (Érdekesség, hogy a három szakember azóta is együtt dolgozik az adatközponti szoftvereket fejlesztő Mesosphere-nél.)

Clark távozásának bejelentésekor a Symantec profitfigyelmeztetést is kiadott az április-júniusi negyedévére, miszerint a vállalat eredménye jelentősen elmarad az elemzők által várt részvényenkénti 40 cent profittól.

Piaci hírek

A kivándorlás miatt inoghat meg a brit innovációs gazdaság

Egy brit-német kutatás kimutatta: a 2016-os Brexit-szavazás után a tehetségek hosszú tömött sorokban hagyták el Nagy-Britanniát.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.