De végre a Windows 10 piaci részesedése is elindult felfelé.

Hónapról hónapra kiadja jelentését a Netmarketshare, melynek révén össze lehet hasonlítani az adott időszak alatt bekövetkezett operációsrendszer-piaci változásokat. Az október ezúttal a Microsoftnak kedvezett, riválisai visszaesést voltak kénytelen elkönyvelni. De maradéktalanul Redmond sem örülhet.

Mielőtt azonban rátérnénk az októberi számokra, érdemes megjegyezni, hogy a szeptember több tekintetben is az uralkodó trendekkel szembe ment. Ez lehet a Netmarketshare mérési hibája is, de persze az sem kizárt, hogy az iskolakezdési időszak kavarta fel az állóvizet. Mindenesetre az októberi értékeket az egy és a két hónappal korábbiakkal is összehasonlítjuk, hogy kontextusba helyezhessük a változásokat.

Nő, de közel sem lenyűgöző a Windows 10 eredménye

A középső őszi hónapban folytatódott az augusztusi trend. A Linux teret vesztett, így jelenleg hajszálnyival 3 százalékos piaci részesedés alatt áll (1,85 százalékos esés a szeptemberi és 0,39 százalékos csökkenés az augusztusi adatokhoz képest). Kevésbé érintette meg a Mac OS-t az elmúlt két hónap; jelenleg 6,25 százalékot tudhat magáénak Steve Jobs operációs rendszere. Az előző hasonló időszakhoz képest 8 ezrelékes visszaesésről van szó, de az augusztusi eredményekhez képest még mindig 0,29 százalékos növekményről beszélhetünk.

Jobb helyzetben van a Microsoft, ugyanis legfrissebb platformja, a Windows 10 jelentősen erőre kapott és pár tizedpontra megközelítette a 30 százalékos piaci részesedést. Ez 6,1 ezrelékes erősödés szeptember óta és 1,63 százalékos növekedés a nyár végétől számítva. Ezzel párhuzamosan örvendetes mértékben csökkent a Windows 7 felhasználóinak száma. A múlt hónaphoz képest ugyan elhanyagolható - 4 ezrelékes - növekedést mért a Netmarketshare, de augusztushoz képest már impozánsabb, 2,28 százalékos a veszteség.

Ugyanakkor az operációs rendszer még mindig 46,63 százalékon áll, vagyis továbbra is ez a legnépszerűbb redmondi OS a felhasználók között. Ez nem túl jó hír a Microsoftnak, mivel a vállalat már két éve küszködik azzal, hogy a Windows 7 rajongókat legújabb operációs rendszere felé terelje. Hasonlót szeretne elérni a Windows 8 kapcsán is Redmond, szerencsére az igencsak vegyes fogadtatásban részesült platformnak közel sem alakult ki akkora tábora, mint a W7-nek. Ez azonban stabilan tartja magát: a jelenleg 7,37 százalékos piaci részesedést 3,1 ezrelékes szeptemberi növekedés és 0,5 ezrelékes augusztus-szeptemberi összesített esés után érte el.

A fekete bárány

Úgy látszik, évtizedes távlatban sem tud szabadulni mumusától a Microsoft. Kétségtelen, a Windows XP minden idők egyik legjelentősebb operációs rendszere volt. Bill Gates anno a kétezres évek derekán ennek a platformnak a kapcsán indította útra a Trustworthy Initiative-et, amivel jóval biztonságosabbá vált a szoftver. Ezt pedig a felhasználók egyértelmű ragaszkodással hálálták meg.

Annyira, hogy még mindig 6,47 százalékon áll a platform részesedése, és ahelyett, hogy csökkenne a felhasználói tábor, az elmúlt két hónapban egyértelmű növekedést mutatott fel. Méghozzá egészen nagyot: a szeptember végi adatokhoz képest közel egy százalékot erősödött, de az augusztus végén mérthez viszonyítva is 3,7 ezrelékes a növekmény.

Nem kell nagy jóstehetség annak belátásához, hogy ez a néha még növekedésbe is átforduló lassú visszaesés azt jelenti: a platform még az új évtized elején is velünk lesz. Igaz, főleg a beágyazott rendszerekben és azokban a környezetekben, ahol „nem mernek” hozzányúlni a még működő rendszerhez. Előbb-utóbb azonban a Windows XP is ki fog pusztulni, hiszen – legálisan – nagyon rég óta nem lehet már telepíteni a minden tekintetben kiöregedett platformot.

Piaci hírek

Így nyomja le a járvány az európai energiafelhasználást

Már csak néhány országban lehet valamivel magasabb a fogyasztás, mint amekkora tavaly ilyenkor volt. Az olaszok ezekben a napokban már majdnem 30 százalékos visszaesésben vannak, de a magyarországi felhasználás is jóval elmarad 2019 áprilisától.
 
Hirdetés

Hátrányból előnyt kovácsolhat, aki meglépi a digitális átállást - most ingyenesen

A Cisco ingyenes hozzáférést biztosít Webex együttműködési platformjához a most csatlakozóknak, illetve bővítette az ingyenesen elérhető szolgáltatáskínálatot meglévő ügyfeleinek.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.