A jövőben az egér mozgását is figyelheti a Facebook, így még több adatot gyűjtenek majd szokásainkról.

Olvasóink nagy részének valószínűleg nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy a Facebook számára a felhasználók elsősorban értékes adatforrásként funkcionálnak. Miközben éljük közösségi életünket, az általunk lájkolt oldalak, támogatott csoportok, lekattintott hirdetések gyarapítják azokat a statisztikákat, amelyek alapján újabb hirdetésekkel célozhatnak meg bennünket.

Minden mozdulatunkat figyelnék

A Facebook folyamatosan keresi annak lehetőségét, hogy még relevánsabb, pontosabb és értékesebb információkat gyűjthessenek rólunk, derült ki a The Wall Street Journal által készített interjúból. Ken Rudin, a cég analitikai osztályának vezetője elmondta, hogy egy olyan megoldást tesztelnek, ami lehetővé teszi a felhasználók kurzormozgásának követését, így pontosan meg tudják állapítani, hogy az oldalon elhelyezett hirdetésekre való kattintás előtt hol és mennyit időzött a felhasználó az egerével.

Az így kinyert nyers információk ezután bekerülnének a cég adatfeldolgozó folyamataiba, ahol azokat egyrészt termékfejlesztés céljából használnának, másrészt azért, hogy még pontosabb és hatékonyabb lehessen a reklámelhelyezés az oldalon. A szakember elmondása szerint a Facebook alapvetően két típusú adatot gyűjt és tárol a felhasználókról: demográfiai és viselkedéssel kapcsolatos infókat. A demográfiai adatok közé tartozik az, hogy hol születtünk, milyen a családi állapotunk, milyen iskolákba jártunk: ezek képezik le a Facebook számára azt az életünket, amit az közösségi oldalon túl élünk.

Máshol is használják

A viselkedéssel kapcsolatos (mit lájkolunk, milyen barátaink vannak) információk azok, amelyeket az oldalon való tevékenykedéssel generálunk és ezt valós időben képes gyűjteni a Facebook. Ez utóbbit gazdagítaná az az adathalom, amit a kurzormozgással gyűjtenének, viszont még hónapokba telik, mire kiderül, van-e egyáltalán értelme az ilyen jellegű adatgyűjtésnek.

Nem a Facebook az egyetlen vállalkozás, amely ilyen jellegű méréssel próbálkozik, derül ki a WSJ cikkéből. A digitális képek kereskedésével foglalkozó Shutterstock az oldal látogatóinak összes mozdulatát rögzíti, amikor azok a képek böngészésével vannak elfoglalva. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden egyes képvásárlás után meg tudják állapítani, hogy a felhasználó milyen hosszan időzött egy-egy fotó felett az egerével, mire úgy döntött, hogy megrendeli azt. A cég szerint  ez egy kiváló módszer arra, hogy a felületet a lehető legjobb elrendezésben alakítsák ki, mivel így az is kiderül számukra, ha a weboldalon lévő információk elrendezése nem megfelelő.

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.