A Human az okostelefonokat is nyugdíjba küldte volna tavaly ősszel bemutatott termékével, de ez annyira nem jött össze, hogy állítólag már vevőt keresnek a zsákutcába jutott vállalkozásra.

A Humane tavaly októberben mutatta be először Ai Pin nevű eszközét, egy mesterséges intelligenciával működő személyi asszisztenst, ami a tervezők elképzelése szerint nyugdíjba küldte volna a jól megszokott kijelzőkre. Az utóbb 699 dollárra árazott, kitűzőre emlékeztető eszközön az OpenAI és a Microsoft technológiájára épülő MI-segéd futott, és képes volt szöveget vagy monokróm képeket vetíteni a felhasználók feltartott kezére, kiváltva ezzel a képernyős megjelenítést. Az Ai Pin körüli hírverést arra a régi várakozásra építették, hogy az új megoldás végre érdemi kihívója lehet a hosszú ideje uralkodó okostelefonoknak, bár a termék igazából semmi olyat nem mutatott, amitől bárki elhajította volna a kezében tartott iPhone-ját.

Az MI-alapú termékekre jellemző, kínos jelenetekből sem volt hiány: a gyártónak például újra kellett forgatna egy reklámklipet a hallucinációnak nevezett, a generatív mesterségesintelligencia-rendszerekre jellemző hibák miatt. A befektetőket persze így is nehéz volt eltántorítani, és az Ai Pin megjelenéséig közel negyedmilliárd dollárral finanszírozták az ötlet megvalósítását. Az iPhone-ok végül januárban lélegezhettek fel, amikor a Humane elbocsátásokat jelentett be – még mindig hónapokkal azelőtt, hogy megkezdődött volna a novembertől rendelhető Ai Pinek szállítása. Bár a cég vezetői szerkezetátalakításról magyaráztak, a dolog semmiképpen sem volt bizalomgerjesztő ilyen rövid idővel az MI-kitűzők bemutatását követően.

Úgy tűnik, hogy ez ennyi volt

A Bloomberg tegnap közölt riportja alapján a szabadesés azóta sem állt meg a startupnál, és máris vevőt keresnek a Humane-re, melynek termékeit alig több mint egy hónappal ezelőtt kezdték szállítani. A lap szerint 750 millió és 1 milliárd dollár közötti áron adnák el a társaságot, ami ahhoz képest optimista várakozásnak tűnik, hogy az Ai Pin milyen kritikákat kapott a megjelenését követően. Bár kifejezetten rossznak csak kevesen tartották, jónak sem nevezte senki: a beszámolók szerint az eszköz lassú, és időnként olyan irreleváns válaszokat ad, amelyek semmivel sem voltak hasznosabbak egy sima Google-keresés lefuttatásánál. Ehhez jött a melegedés és az erőtlen akkumulátor, illetve a kivetítős irányítás nehézkessége.

Az Ai Pinn ehhez képest nem is olcsó: az említett 699 dolláros beszerzési ár mellé számolni kell további, havi 24 dolláros díjjal is a vállalat mesterségesintelligencia-technológiájához és a T-Mobile hálózatán futó 4G szolgáltatásához való hozzáféréshez. A Humane saját közlése alapján figyeli a visszajelzéseket, és több olyan területet is meghatározott, amelynek fejlesztésére összpontosítana. Az Engadget vonatkozó cikke azonban azt is kiemeli, hogy egy másik dedikált MI-kütyüt, a Rabbit R1-et az Ai Pin árának harmadáért sem kapkodják el, miközben az MI-alkalmazások egyre könnyebben hozzáférhetők az okostelefonokon keresztül. A Bloomberg szerint a Humane eladására tett erőfeszítések "korai szakaszban járnak".

Konzumer tech

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.