Nokia 3, 5, 6 és 8 - mindre felkerül a Google mobil operációs rendszerének legújabb változata.

A finn HMD Global bejelentette, hogy az összes Nokia márkájú, Androidot futtató okostelefonjuk meg fogja kapni a Google mobil operációs rendszerének 8.0-s frissítését. Vagyis nem kell azoknak aggódniuk, akik attól tartottak, hogy a frissen vásárolt készülékek megragadnak a Nougat (Android 7.x) szintjén.

Juho Sarvikas a Twitteren tette közzé, hogy még a belépőszintűnek szánt Nokia 3 esetében is számíthatnak a felhasználók az Oreo adoptálására. A HMD Global vezető termékmenedzsere azt azonban nem kívánta elárulni, hogy pontosan mikor települ fel az egy hete debütált platform a Nokiákra. Erre várhatóan a következő hónapokban kerülhet sor, vélhetően azután, hogy a finnek saját, Z-Launches szoftverét kompatibilissé tették a Google platformjának új változatával.

Tovább bírja és biztonságos

Az Oreo egyik fontos fejlesztése a jobb akkumulátorkezelés megvalósítása. Ezt olyan trükkökkel érte el a Google, mint például a háttérben futó alkalmazások korlátozása. Az appok nem tudnak majd annyi, helytől függő szolgáltatást használni, ha nincsenek előtérben, mint korábban – ez a tevékenységük komoly mértékben befolyásolja az akkumulátor lemerülésének tempóját.

Emellett új copy-paste eszközzel gyarapodott az Android eszköztára. Szöveg kijelölése esetén a rendszer automatikusan felismeri, hogy címről van-e szó. Ha igen, a szoftver a teljes címet kijelöli, megkönnyítve a vágólapra másolását, ráadásul azonnal felkínálja a Google Maps-en való keresést, egyszerűbbé téve a felhasználó életét. De könnyebbé vált a videotelefonálások alatti információellenőrzés is, az új picture-in-picture (kép-a-képben) üzemmódnak köszönhetően.

Rövidebb bootidőt is ígér az új OS, a Google állítása szerint a Pixeleken kétszer gyorsabban áll fel az operációs rendszer az előző változathoz képest. Javították a felhasználói biztonsági szinten is a vállalat mérnökei. Az Android Oreo a beépített Google Play Protect révén nehezebben fertőzhető meg rosszindulatú alkalmazásokkal, ezen felül szigorúbbá vált az apptelepítési ellenőrzés.

Van ugyanakkor egy "apróbb" hibája a rendszernek: még mindig hadilábon áll a Bluetooth támogatása. A legutolsó bétaváltozat kapcsán derült ki, hogy az autókkal, fülhallgatókkal és hordozható hangfalakkal akad problémája a rendszernek. Az igazán rossz hír azonban az, hogy az Oreo végső változata várhatóan nem lesz mentes tőle. Annyira közel van már a megjelenés, hogy ennyi idő alatt vélhetően nem lesz idő ezen a téren hibamentessé tenni az Android legújabb változatát.

Nokiábbak, mint valaha?

Végül essék néhány szó az új finn készülékekről is. Az új zászlóshajó a Nokia 8, a csiszolt alimínium unibody készülékházba a gyártó a lehető legmodernebb technológiát pakolta bele. Összesen három, 13 megapixeles kamera és Zeiss lencsék gondoskodnak a fényképezés magas szintre emeléséről. Az erről a képességükről már jó ideje ismert Nokiák azonban nem csak hardveresen nyújtanak impozáns tudást: a vállalat bejelentette a szelfit továbbgondoló bothie-t, amivel az előlapi és a hátlapi kamerák által látott kép egyszerre rögzül. És akár 4K-s videofelvételeket is lehet vele készíteni.

A Nokia 6-osnak sem kell szégyenkeznie ezen a téren, ugyanis 16 megapixeles kamera került fel a hátlapra. Emellett támogatja a Dolby Atmos hangzást; a gyártó kifejezetten a zenekedvelő fiatalok kegyeit keresi az itthon 86 ezer forintba kerülő készülékkel. 3 GB RAM-ja és 32 GB-os belső tárhelye révén még mindig kellően fürge marad az erőforrásigényesebb feladatok végrehajtásához.

A 70 ezres Nokia 5 és az 53 ezer forintba kerülő Nokia 3 már a belépőszintre és az alsó középkategóriában indul versenybe a vevők meghódításáért. Ezeknél már óvatosabban bántak az alumíniummal a készülékház kialakításakor, és természetesen szerényebb képességekkel bírnak mind teljesítmény, mind fényképezés terén. A Nokia 3-as hátlapjára például már csak egy 8 megapixeles kamera került.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.