Zavaró hibát találtak az Oreóban, amit vagy nagyon gyorsan javít a Google, vagy csúszni fog a mobil OS megjelenése.
Hirdetés
 

Nem először gyűlik már meg a problémája az Androidnak a Bluetooth-kapcsolatok kezelésével. A korai változatok, mint például az Ice Cream Sandwich, nem voltak tökéletesen ezen a téren, több frissítést is kaptak, mire nagyjából problémamentesen tudtak kapcsolatot létesíteni a kékfogas eszközökkel.

Gondok az autózással és a zenehallgatással

Azt gondolná az ember, hogy az operációs rendszer nyolcadik generációja már mentes egy évek óta ismert, gondot okozó hibától. Különösen akkor, amikor a fejlesztők direkt meg is ígérték a Bluetooth-kezelés sosem látott egyszerűségét. A béta változat tesztelőinek azonban keserű tapasztalat volt szembesülni az igazsággal.

A legnagyobb problémának az Android Auto csatlakozása látszik. Azok a felhasználók – Google Pixel és Nexus tulajdonosok –, akik frissítették operációs rendszerük korábbi változatát az Oreo végső bétájára, kapcsolódási problémákat jelntettek. És nincsenek egyedül: a fülhallgatók csatlakozásával is akad gond. Ez különösen a Pixel 2 esetében okoz fejfájást, hiszen ezen az okostelefonon már nincsen jack aljzat, vagyis kizárólag vezetékmentes fülhallgatóval lehet rajta zenét hallgatni (eltekintve a beépített hangszóró használatától).

Emellett negatív beszámolók érkeztek a szintén Bluetooth-képes hordozható hangfalak, hangszórók kapcsolódásáról is.

Információt gyűjt a Google

Az igazán rossz hír azonban nem maga a hiba megléte, hanem az, hogy az Oreo végső változata várhatóan nem lesz mentes tőle. Annyira közel van már a megjelenés, hogy ennyi idő alatt vélhetően nem lesz idő ezen a téren hibamentessé tenni az Android legújabb változatát.

Mindazonáltal a Google tudatában van a problémának és arra kéri a felhasználókat, hogy osszák meg vele rossz tapasztalataikat. Ehhez olyan részletes információkat kérnek az érintettektől, mint a használt autó gyártási éve, modellje, a fülhallgató, hangszóró márkája illetve a felmerült problémák rövid leírása. Ennek alapján a fejlesztők mintákat keresnek a hibákban, amivel – reményeik szerint – felgyorsíthatják annak megoldását.

Nem oszlatta el ezzel azonban a kételkedés szürke ködét az amerikai keresővállalat. Az Androiddal kapcsolatos Bluetooth-problémák nem újkeletűek és általában a vezetékmentes szabvány OEM-szinten történő alkalmazásában kell(ett) keresni a jelenség gyökereit. Ebből viszont az következne, hogy ha az Oreo esetében gyors javítással tud előállni a vállalat, akkor az remélhetőleg visszafelé is kompatibilis lesz, azaz a régebbi Android verziók esetében is használható.

Bluetooth 5

Júliusban jelent meg a vezetékek nélkül adatkommunikációs szabvány ötödik generációjában az úgynevezett meshing, ami alapvetően változtathatja meg a standard elfogadottságát, használatát. Az új funkció révén ugyanis egyszerre több eszközt is lehet csatlakoztatni együtt vagy egy mester egységen keresztül.

A több alatt pedig egészen sokat kell érteni: a leírás szerint akár ezres nagyságrendű node is alkothat egy-egy hálózatot a Bluetooth mesh segítségével. Ezzel elérhető például, hogy egyetlen kapcsoló felkattintásával akár egy épület összes, több száznyi égőjében gyúljon fény.

Mobilitás

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.