A LogMeIn tulajdonában lévő népszerű jelszókezelő átalakította szolgáltatása árazását.

Szűkíti az ingyenes változata használhatóságát a LastPass, hogy a havi 3 dollárért kínált Premium vagy a 6 dolláros Family csomag felé terelje felhasználóit. A 2015 óta a LogMeIn tulajdonában lévő jelszókezelő szolgáltatás március 16-ától lépteti életbe az új árazását.

Jó ideig a LastPass mobil appját csak az előfizetők használhatták, de a cég pár éve megszüntette ezt a korlátozást. Így az ingyenes változat is életképes alternatíva volt arra, hogy asztali és mobil platformokon átívelő jelszókezelőként lehessen használni. Ezzel párhuzamosan a cég emelte a prémium termékének árát. Magánfelhasználásra azonban bőven elegendő volt az ingyenes szolgáltatás is, ha csak asztali és mobil eszközök között kellett szinkronizálni a jelszavakat. A fizetős csomagokban olyan pluszok kerültek, mint a jelszómegosztási lehetőségek, a menedzsmentfelület, a dashboardok, a biometrikus elemek és a YubiKey bevonása a többtényezős azonosításba stb. (Még a régi konstrukciók élnek, így a LastPass oldalán össze lehet hasonlítani a csomagokat.)

Vagy számítógép, vagy mobil

Az új árazási modellben a LastPass kétféle eszköztípust különböztet meg: a számítógépeket (asztali PC, notebook) és a mobil eszközöket (mobiltelefon, táblagép, okosóra). Az ingyenes változatot használók a jövőben csak az egyik eszköztípuson használják a szolgáltatást. Ellenben mindkét esetben korlátlan számú eszközön... Csak épp az eszköztípusok között szűnik meg a szinkronizáció. Emellett az ingyenes változatot használók emailes ügyféltámogatás sem kapnak. Ha valakinek gondja van, felteheti kérdéseit a LastPass fórumain, vagy kereshet megoldást az online támogatási központ nyilvános dokumentumaiban.

A vállalat egyetlen engedményt tesz: bármelyik eszköztípust is választja a felhasználó, a jelszavai a másik eszközön sem vesznek el, azok automatikusan szinkronizálódnak a felhős rendszerrel. A LastPass fel is hívja az ingyenes változatnál maradók figyelmét, hogy ne töröljék a fiókjukat arról az eszköztípusról sem, amelyen nem akarják használni a szolgáltatást. A mentett jelszavakhoz azonban csak egy eszköztípuson férnek hozzá.

A változások március 16-án lépnek életbe, így az ingyenes változatot használóknak egy hónapjuk van arra, hogy döntsenek. Négy lehetőség közül választhatnak.

1. Maradnak az ingyenes változatnál, és eldöntik, hogy számítógépen vagy mobil eszközökön használják. Ezt a döntés háromszor meg lehet változtatni a jövőben.
2. Két külön fiókot használnak: egyet a számítógépekhez, egyet a mobil eszközökhöz, de így le kell mondaniuk az automatikus szinkronizáció lehetőségéről (esetleg lehet használni kerülőútként az ingyenesen is biztosított "one-to-one sharing" lehetőséget, ami nyilván sokkal nehézkesebb).
3. Váltanak fizetős változatra. A Premium csomag felhasználónként havi 3 dollár. Ezért többek között személyes terméktámogatás és különböző dashboardok is járnak. Vagy van egy családi (Family) csomag havi 4 dollárért, amit hatan használhatnak egyszerre. Utóbbinak a szolgáltatáskínálata valamivel szűkebb, mint a Premiumé.
4. Más jelszókezelőre váltanak.

Van választék

Utóbbi esetben alternatíva van bőven. Ha már fizetni kell, akkor érdemes megfontolni a 1Passwordöt és a Dashlane-t, mert többet tudnak kb. ugyanannyiért, mint a LastPass. A 1Password például hitelesítési alkalmazásként is használható. Utazásnál határátlépés előtt lehet vele töröltetni az összes jelszót a nálunk lévő készülékekről. Így azok még véletlenül sem juthatnak a hatóságok kezébe. A határátlépés után pedig vissza lehet állítani a törölt adatokat. A Dashlane-nek van ingyenes változatával, de max. 50 jelszó kezelhető vele szinkronizáció nélkül. A Premium viszont még egy VPN-t is ad.

Ha az ingyenesség a legfontosabb, ott van a nyílt forráskódú Bitwarden. Felhasználóbarát, és az ingyenes változatában is benne van minden fontos funkció. A KeepassXC szintlén nyílt forráskódú és ingyenes, de kell hozzá némi barkácsolási kedv és tudás, hogy az automatikus szinkronizáció működjön.

És ha valaki nem akar mindezzel foglalkozni: minden modern böngészőnek van beépített jelszókezelője, a semminél az is jobb. A Firefoxban használt Lockwise pedig kategóriájában kifejezetten szofisztikáltnak számít.

Biztonság

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.