125 millió dollárért szerzi meg a LastPass jelszókezelő szolgáltatást.

Pénteken délután jelentette be a magyar alapítású LogMeIn, hogy 110 millió dollárért megveszi a LastPass single-sign-on (SSO) bejelentkezési és jelszókezelő szolgáltatást nyújtó startupot, és a későbbiekben további 15 milliót fizet még a cégért. A felvásárlással a LogMeInhez kerül a 2008-ban alapított cég mintegy 30 alkalmazottja is.

Mesterjelszóval old meg mindent

A LastPass szolgáltatásának az a lényege, hogy minden online szolgáltatáshoz véletlenszerű erős jelszót generál, amiket egy adatbázisban tárol. Ehhez az adatbázishoz a felhasználó egy ún. mesterjelszóval tud hozzáférni. A szolgáltatás beépül a böngészőbe és a mobil appokba, és automatikusan kitölti a jelszómezőt, amikor a felhasználó megadja a mesterjelszót. A LastPass jelszavakat titkosítottan tárolja, így azokat akkor sem tudják használni illetéktelenek, ha sikerül az adatbázist feltörniük.

A szolgáltatásnak három szintje van. Az alap, amely egy voltaképpen egy egyszerű jelszókezelő, ingyenes. A több eszközhöz is használható prémium változatért már fizetni kell. Ez utóbbihoz azonban lehet használni többfaktoros azonosítást, többek között akár biometrikusat is, valamint kialakíthatók ún. családi mappák (adatszéfek), melyek automatikusan szinkronizálódnak. Ehhez öt felhasználó csatlakozhat, de mindegyiknek kell rendelkeznie prémium elfizetéssel.

A legfejlettebb szolgáltatásokat a nagyvállalati kiadás nyújtja. Ehhez van központi felhasználómenedzsment, single-sing-on bejelentkezés, jelszómenedzsment, emelett támogatja az Actice Directory, az LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) és az egyedi API-k használatát. Az enerprise kiadás fontos eleme az ún. zero-knowledge megoldás, azaz a mesterjelszó nem a LastPass szerverin tárolódik, így hiába törik is fel a szolgáltató rendszerét, ahhoz nem férhetnek hozzá illetékesek, és persze át sem adhatja szolgáltató például hatósági megkeresésre, hiszen nincs nála.

Az alapszolgáltatás ingyenesen, a prémium előfizetés felhasználói fiókonként 12 dollár évente. A vállalati csomag árazása felhasználónként 24 dollárról indul, és a mennyiség függvényében sávosan csökken (ezer felhasználó fölött 18 dollár). A nagyon nagy szervezeteknek egyéni konstrukciót kínál a LastPass.

Csak egy maradhat

Mint azt a LogMeIn közleménye írja, a LastPass megoldásai illeszkednek az ún. BYOA (Bring Your Own App) trendbe, amely a vállalati környezeteben is erős decentralizáltságot hozott. A közleményben "felhasználóvezérelt"-nek nevezett informatikában viszont értelemszerűen felértékelődött minden olyan megoldás, ami a hozzáférés-kezeléshez kötődik. A LogMeIn tavaly vásárolta fel a Meldium nevű céget, amely appokhoz fejlesztett azonosságkezelési eszközöket. Bár egyelőre mind a Meldium, mind pedig a LastPass technológiáját támogatják, hosszú távon a két megoldás egyesítését tervezik.

Piaci hírek

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.