Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
Hirdetés
 

Milyen készségeket várnak el egy ma egy CIO-tól? Korábban mindenhez kellett érteni, aminek az IT-hez köze volt, és persze nem volt hátrány az üzleti szemlélet sem. Ma már a speciális szakterületek kikerültek a fennhatósága alól, azokra már csak közvetve van ráhatása: az IT-stratégián és a büdzsén keresztül. A stratégiaalkotás és a büdzsémenedzsment még mindig a klasszikus CIO-k feladata.

Legalábbis Amerikában. De azok a változások, amik a legfejlettebb piacon lezajlanak, előbb vagy utóbb az Óvilágba is átszivárognak. Ennek az eltolódásnak van egy előnye is, fel lehet készülni a változásra.

Minden változik, de a lényeg nem

A CIO.com megvizsgálta, mi a helyzet ezen a speciális munkaerőpiacon. A CIO feladatköre lényegében nem változott, továbbra is elsősorban az üzleti informatikai rendszerek felügyelete, fejlesztése a feladata az üzleti célokkal összhangban. Ennek megfelelően elvárás vele szemben a stratégiai gondolkodás és a jó vezetői képességek.

Nagyon sok olyan terület van, amely azonban önállóvá vált. Ezek sok esetben a CIO-hoz képest részterületeket fednek le – ilyen például a CDO (Chief Data Officer), akinek például elsősorban a big data elemzésekhez kell értenie, vagy a szintén CDO-nak rövidített Chief Digital Officer, aki szintén a nagy adat körül sertepertél, de elsősorban a digitális transzformáció kapcsán –, mégis a speciális képességek miatt átlagosan jóval magasabb fizetést kérhetnek munkájukért.

Hasonló munkáért eltérő bérek

Lássuk tehát, mit a fizetési helyzet az USA-ban a különböző IT-vezetők körében. Az alábbi grafikon tartalmazza az egyes pozíciókra kiszámolt átlagfizetéseket, de megadtuk a legalacsonyabb és a legmagasabb fizetést is, hiszen elég nagy különbségek lehetnek egy Ohióban és egy San Franciscóban dolgozó IT-szakember kereseti lehetőségei között, és természetesen a vállalat mérete is erősen befolyásolja, melyik állás hogyan fizet.

Ugyancsak komoly befolyásoló tényező a vállalati rang. Az amerikai lap összegyűjtötte néhány alelnöki rangban dolgozó, de alapvetően valamilyen IT-vezetői munkakört betöltő felső vezető fizetését is, amelyből az látszik, hogy ha nem is keresnek kiugróan többet, mint az IT-igazgatók, de a fizetés magasabbról indul. Az is igaz persze, hogy jellemzően nagyobb – tehát bonyolultabb – szervezetekre jellemző az ilyen fokú belső rétegzettség; az ilyen vállalatoknál meg amúgy is magasabbak a fizetések.

De jöjjön a lényeg, a grafikon.

 
CIO salaries, 2017
Infogram

 

Közösség & HR

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.