Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.

Milyen készségeket várnak el egy ma egy CIO-tól? Korábban mindenhez kellett érteni, aminek az IT-hez köze volt, és persze nem volt hátrány az üzleti szemlélet sem. Ma már a speciális szakterületek kikerültek a fennhatósága alól, azokra már csak közvetve van ráhatása: az IT-stratégián és a büdzsén keresztül. A stratégiaalkotás és a büdzsémenedzsment még mindig a klasszikus CIO-k feladata.

Legalábbis Amerikában. De azok a változások, amik a legfejlettebb piacon lezajlanak, előbb vagy utóbb az Óvilágba is átszivárognak. Ennek az eltolódásnak van egy előnye is, fel lehet készülni a változásra.

Minden változik, de a lényeg nem

A CIO.com megvizsgálta, mi a helyzet ezen a speciális munkaerőpiacon. A CIO feladatköre lényegében nem változott, továbbra is elsősorban az üzleti informatikai rendszerek felügyelete, fejlesztése a feladata az üzleti célokkal összhangban. Ennek megfelelően elvárás vele szemben a stratégiai gondolkodás és a jó vezetői képességek.

Nagyon sok olyan terület van, amely azonban önállóvá vált. Ezek sok esetben a CIO-hoz képest részterületeket fednek le – ilyen például a CDO (Chief Data Officer), akinek például elsősorban a big data elemzésekhez kell értenie, vagy a szintén CDO-nak rövidített Chief Digital Officer, aki szintén a nagy adat körül sertepertél, de elsősorban a digitális transzformáció kapcsán –, mégis a speciális képességek miatt átlagosan jóval magasabb fizetést kérhetnek munkájukért.

Hasonló munkáért eltérő bérek

Lássuk tehát, mit a fizetési helyzet az USA-ban a különböző IT-vezetők körében. Az alábbi grafikon tartalmazza az egyes pozíciókra kiszámolt átlagfizetéseket, de megadtuk a legalacsonyabb és a legmagasabb fizetést is, hiszen elég nagy különbségek lehetnek egy Ohióban és egy San Franciscóban dolgozó IT-szakember kereseti lehetőségei között, és természetesen a vállalat mérete is erősen befolyásolja, melyik állás hogyan fizet.

Ugyancsak komoly befolyásoló tényező a vállalati rang. Az amerikai lap összegyűjtötte néhány alelnöki rangban dolgozó, de alapvetően valamilyen IT-vezetői munkakört betöltő felső vezető fizetését is, amelyből az látszik, hogy ha nem is keresnek kiugróan többet, mint az IT-igazgatók, de a fizetés magasabbról indul. Az is igaz persze, hogy jellemzően nagyobb – tehát bonyolultabb – szervezetekre jellemző az ilyen fokú belső rétegzettség; az ilyen vállalatoknál meg amúgy is magasabbak a fizetések.

De jöjjön a lényeg, a grafikon.

 
CIO salaries, 2017
Infogram

 

Közösség & HR

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.