A vállalat a Bing egy olyan verziójával szállna szembe a Google-lal, amely mögött az új szupersztár, a ChatGPT mesterséges intelligenciája dolgozik.

A Microsoft az internetes keresőmotorok részesedését tekintve hiába a második legnagyobb piaci szereplő, így is nagyságrenddel marad le a Google mögött. Ezt a behozhatatlannak tűnő hátrányt most a ChatGPT mögötti technológia felhasználásával igyekszik ledolgozni. A vállalat a hírek szerint javában dolgozik a Bing keresőmotorjának egy olyan verzióján, amelyik az OpenAI mesterséges intelligenciájával támogatja a lekérdezéseket, és a The Information értesülései alapján akár márciusban piacra dobhatja az új keresőt, ami nem hivatkozásokat listáz, hanem konkrátan válaszol a kérdésekre.

A lap két bennfentes személyre hivatkozva arról számolt be, hogy a Microsoft egymilliárd dolláros befektetése ezzel bőven megtérülhet az OpenAI-ba, ahol az emberi társalgára hajazó, szöveges válaszokat adó csetbotot is fejlesztik. Az új Binggel kapcsolatos megkeresésekre hivatalos válasz mág nem jelent meg, de az biztos, hogy a 2019-es befektetés részeként arról is megállapodás született, hogy a generatív nyelvi modell bizonyos képességeit beépítik majd a szoftvercég saját keresőjébe – hasonlóan az OpenAI Dall-E 2 képgenerátorának tervezett beágyazásához a Microsoft Image Creator eszközébe.

A keresőpiaci helyzet fokozódik

A Google-nek egyébként Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) néven megvan az ehhez hasonló, saját technológiája: erről az előző év első felében sokat lehetett hallani, amikor a vállalat elbocsátotta egyik tudósát, aki arról próbálta meggyőzni a főnökeit, hogy az általuk fejlesztett csetbot érző lénnyé változott. Ahogy a ChatGPT-re, úgy erre is igaz azonban, hogy akármilyen lenyűgöző teljesítményt nyújt, egyelőre közel sem működik tökéletesen: magas hibaaránya és az online toxicitással szembeni sebezhetősége miatt a Google eddig vonakodott a technológia nyilvánosan bevezetéstől.

Ahogy nemrég mi is beszámoltunk róla, a társaság vezetése mégis riadót fújt a ChatGPT december eleji megjelenését követően, tekintettel annak rövid idő alatt elért elképesztő népszerűségére és arra, hogy az ilyen alkalmazások veszélyt jelenthetnek a Google keresőhirdetésekre épülő üzleti modelljére. A The New York Times riportja alapján így már ott is más részlegektől irányítanak át munkatársakat az olyan új, mesterségesintelligencia-alapú termékekhez, amelyeket először a vállalat éves fejlesztői konferenciáján, a várhatóan májusban rendezett I/O-n mutathatnak majd be.

Közösség & HR

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.