A kézműves, egyedi termékekben erős online piactérnek nagyon jól jöttek a koronavírus miatt elrendelt biztonsági intézkedések.
Hirdetés
 

Kevés cég mondhatja el magáról, hogy kifejezetten pozitív hatása volt annak, hogy a világ szinte egyik pillanatról a másikra változott otthoni börtönök tengerévé. Ezen kevesek közé tartozik az e-kereskedelmi platformot üzemeltető Etsy is. A vállalat a tavaszra drasztikus, bevételnövekedést célzó módosításokat vezetett be piacterén, amit a partnerek finoman szólva sem fogadtak kitörő örömmel. Az intézkedés következményeként az árfolyam rövid időn belül a felére zuhant (ebben persze benne volt a globális egészségügyi vészhelyzett miatt általános befektetői idegesség is), ám ekkor berobbant a járvány az USA-ban is. 

Maszkokat és árfolyamot fel!

Bár az Etsy nem korlátozza tevékenységét az Egyesült Államokra, az eladások jó része ide köthető. Éppen ezért volt kulcsfontosságú momentum az amerikai járványügyi hivatal (CDC) április 3-ai ajánlása. Ebben az állampolgároknak azt javasolták, hogy mindenképpen takarják el arcukat nyilvános helyeken.

Az Etsyn a CDC közleménye előtti hetekben is egyre több, arcmaszkot kínáló boltot lehetett találni, de a hivatal bejelentését követően mind a kínálat, mind a kereslet még erőteljesebb növekedésnek indult. Ebben persze aktív szerepet vállalt maga a cég is azzal, hogy dedikált blogposztban hívta fel a figyelmet az eszközök készítésének fontosságára. A pár nappal ezelőtti állás szerint a platformon már több mint 50 ezer kereskedő adott el legalább egy ízben ilyen terméket.

 

Az Etsy részvényeinek árfolyamváltozása idén (forrás: Statista)

 

Ahogy a Statista által készített grafikonon is jól látszik, a történések hatalmas lökést adtak az addig gyengélkedő részvényeknek. A papírok árfolyama néhány héten belül 73 százalékot erősödve az eddig mért legnagyobb szint közelébe ért.

Múló hatás?

Mindettől függetlenül a vállalkozás egyáltalán nem érezheti biztonságban magát. A maszkok ugyan szépen megdobták a forgalmat, de több más területen súlyos visszaesést kell elszenvedni. Ilyen terület például az esküvői ajándékok és egyéb speciális tárgyak piaca, amelyekre mostanság nem nagyon akad vevő. Az Etsy vezérigazgatója, Josh Silverman a Financial Timesnak nyilatkozva nem is takargatta, hogy önmagában az arcmaszkok forgalma nem lesz elég arra, hogy megmentse az idei év profitját.

Az Etsy papírjai öt éve forognak a tőzsdén, és a befektetők miatt komoly a nyomás a cégen a bevételek növelésére. Ezt a már említett február végi módosítással igyekeztek biztosítani, ám az erőszakos fellépés első körben inkább a visszájára sült el. A kisebb-nagyobb forgalmat bonyolító kereskedők közül többen egyértelművé tették, hogy ilyen feltételekkel nem kívánnak a platformon maradni. Sokan nem csak a levegőbe beszéltek, hanem például saját oldal indításával reagáltak a jutalékos rendszer számukra hátrányos megváltoztatására.

Közösség & HR

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.