Egy 11 európai országban zajló friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy honfitársaink nagyon nyitottak az online bankok ötletére. Utóbbiak egyszerűségük és kényelmességük miatt szerezhetnek ügyfeleket a hagyományos bankok kárára.
Hirdetés
 

A fintech vállalkozások, azaz a pénzügyi szolgáltatásokat a technológia új eszközeivel megújító cégek eddig is sok kihívás elé állították a pénzügyi szektor tradicionális képviselőit, és többek között arra ösztönözték őket, hogy maguk is öles lépteket tegyenek a digitalizáció elkerülhetetlennek látszó útján. A mostanában elinduló, teljesen online bankok ráadásul még magasabb fokozatra csavarhatják a diszrupciós hatást. A Mastercard Európai Digitális Bankolás című tanulmányában arra kereste a választ, hogy állnak az ilyen típusú újításokhoz a potenciális ügyfelek.

Pozitív fogadtatás

A tanulmányában 11 ország válaszadói osztották meg véleményüket arról, hogy mennyire tartják fontosnak a digitális innovációkat és megoldásokat a jövő pénzügyi szolgáltatásai és a kereskedelem szempontjából. A kutatásában részt vevők  többsége szerint ezek az új megoldások időt takarítanak meg (70%) és egyszerű a használatuk (59%). Ezen felül tíz európaiból hat nagyon érdeklődik a digitális szolgáltatások iránt és úgy gondolják, hogy a bankszektor digitalizációja egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi a mindennapi életet.

Ami a nagy általánosságokat illeti: a válaszadók 85 százaléka havi rendszerességgel bankol online vagy mobilon, 38 százalék ezt gyakrabban, napi vagy heti rendszerességgel teszi. A britek a legaktívabb digitális bankhasználók, 54 százalékuk használ legalább heti rendszerességgel ilyen szolgáltatást, őket a hollandok követik (51%), majd a svédek következnek (47%), a svájciaknál 26 százalék az arány. A magyarok kicsit több mint negyede (27%) bankol digitálisan legalább heti gyakorisággal, de 87 százaléka használt vagy jelenleg is használ ilyen digitális szolgáltatásokat.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a banki ügyfelek csak kis mértékben hűségesek pénzügyi szolgáltatójukhoz: az európaiak közel fele (49%) idővel fontolóra veszi, hogy digitális szolgáltatóra cserélje meglévő hagyományos bankját. Ebben a témában egyébként a németek mellett mi magyarok vagyunk a leginkább nyitottak, hiszen mindkét országban 58-58 százalék volt az igenek aránya. A németeknél ráadásul ez elég gyorsan meg is történhet, hiszen az ottani válaszadók 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vélhetően egy éven belül bankot vált.

Progresszív magyarok

A magyarok összességében is elég progresszívnek mutatkoztak, hiszen például a hazai válaszadók közel háromnegyed gondolkodik azon, hogy idővel digitális bankot választ a meglévő helyett. Szintén bő hármnegyedes arányban érdeklik honfitársainkat azok az új, digitális megoldások, melyek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a pénzügyi műveleteket.

A megkérdezettek szerint a pénzügyi ágazat digitalizációja a bankfiókokra is hatással lesz. A válaszadók kétharmada szerint 10 év múlva is létezni fognak ilyenek, de számuk csökkenni fog, míg 6 százaléknyian a fiókok teljes eltűnésére számítanak. A magyarok erről kevésbé vannak meggyőződve, de 71 százalékuk az elmúlt egy évben nem látogatott el személyesen bankjába. Erra a magas arányra szépen rezonál az, hogy a magyar válaszadók 76 százaléka szerint a digitális banki szolgáltatások előretörésének fő oka azok egyszerűségében és kényelmességében rejlik, ami magasan a legnagyobb érték a kutatásba bevont országok között (az átlag 62 százalék volt).

Piaci hírek

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Hirdetés - HPE blog »
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.