Tavaly indult útjára Angliában az ország első, ténylegesen csak egy mobil alkalmazásként működő bankja. Az Atom az idei fejlesztésekhez friss pénzt is kapott a sikerben bízó befektetőktől.
Hirdetés
 

Ugyan Indiát gyakran emlegetjük, amikor haladó technológiák bevezetéséről van szó, ám ez nem jelenti azt, hogy Európában ne lenne példa üditő innovációra. Utóbbi egyik jeles képviselője az Atom bank, amely tavaly áprilisban indulhatott el élesben Nagy-Britanniában, miután megkapta a szükséges engedélyeket a pénzügyi szolgáltatások lebonyolítására.

Szépen kerekednek

A fintech vállalatok mintapéldájának tekinthető vállalkozás sok más határesettel ellentétben tényleg elmondhatja magáról, hogy csak és kizárólag egy mobil alkalmazásból áll. Nincsenek bankfiókok, ügyfélszolgálati kirendeltségek, sem személyes találkozókat bonyolító ügynökök. Az ügyfelek az androidos és iOS-es verzióban létező appon keresztül végeznek el minden adminisztrációs és egyéb tevékenyéget.

Az igénybe vehető szolgáltatások köre egyelőre viszonylag szűkös, hiszen fix kamatozású befektetési ajánlatokkal és kisvállalkozásoknak nyújtott kölcsönökkel indultak tavaly. Azóta felkerült a palettára a jelzáloghitel is, amelyet partnerekkel közösen biztosít az Atom, de hamarosan érkezhet az a termék, ami minden bank alapvető eleme: a folyószámla.

Úgy tűnik, a még idénre ígért bővítéshez meglesz a szükséges tőke, hiszen pár nappal ezelőtt a cég újabb 83 millió fontot kapott a legnagyobb befektetőitől. Ezzel így már összesen 219 millió fontnyi pénzt raktak az Atomba, amelynek legnagyobb részvényese egy spanyol bank, a BBVA. Ez jól mutatja, hogy a tradicionális bankszektor számára a technológia fejlődése nem csak veszélyt, de lehetőséget is teremt.

Alacsony költségek, magas biztonság

Fizikai fiókhálózat és kiterjed menedzsment hiányában az Atom kifejezetten versenyképes árakat képes biztosítani, egyelőre csak a szigetországban élők számára. Az egyetlen személyes érintkezési pontot a telefonon 0-24 órában hívható ügyfélszolgálat jelenti, ám a cég honlapján ezt inkább a legutolsó lehetőségként igyekeznek feltüntetni. A telefonon kívül lehetőség van az alkalmazáson belül direkt csevegésre, de járható út a hagyományos email és a twitterezés is.

Ami a biztonságot illeti, arról a kétlépcsős biometrikus azonosítás gondoskodik. Ez jelen esetben arc- és hangfelismerést jelent, ám előkészítés alatt az olyan ujjlenyomatos autentikációs lehetőségek integrálása is, mint amilyen például az Apple termékekbe épített Touch ID.

Az Atom sikerét jól mutatja, hogy múlt hónapban elhódította az Egyesült Királyság leginkább ajánlott bankja címet, ami ilyen rövid működést követően több mint figyelemre méltó.

Mobilitás

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.