Három éve még éppen csak elindult a cég, mára viszont megvan az indiai jegybank hivatalos engedélye, hogy közvetlen konkurenciája legyen a hagyományos bankoknak.

Indiában különösen fontosnak tartják az új technológiákban rejlő lehetőségek mihamarabbi kiaknázását. Erre nem csak az elképesztő méretű lakosság miatt van szükség, de azért is, mert az ország polgárainak jó része nehezen megközelíthető régiókban él. Ezeket a tömegeket a hagyományos üzleti modellekkel operáló cégeknek nem igazán éri meg elérni.

Mobilbank: a szó legszorosabb értelmében

Így van ez a bankszektorral is, ahol a pénzintézetek nem taposták le egymást, hogy gyéren lakott területeket fedjenek le például fiókhálózatta. A mobil fizetési rendszerek erre a hiányosságra nyújthatnak megoldást, különösen úgy, hogy a helyi hatóságok "banki rangra emelik" a diszruptív technológiát alkalmazó szolgáltatókat.

A Paytm mindössze három éve működik Indiában. Önálló mobil tárcát biztosító alkalmazása ez idő alatt immár közel kétszáz millió emberhez ért el és több millió kereskedő csatlakozott az elfogadóhelyek hálózatához. A kezdeti sikereknél is sokkal többet jelenthet azonban az alapító év eleji bejelentése, miszerint az indiai jegybank hivatalosan is zöld utat adott a Paytm Payments Bank megalakítására. Vijay Shekhar Sharma "mindent megváltoztatónak" nevezte a lépést, amivel több százmillió rosszul vagy egyáltalán nem kiszolgált indiai számára tudnak majd megoldást biztosítani. 

A payments bankok létrehozását egyébként maga az indiai kormányzat kezdte szorgalmazni már 2014-ben. A kezdeményezés keretében tavaly mintegy tucatnyi cég kapta meg az elvi jóváhagyást a működésre, a Paytm pedig az elsők között léphet a gyakorlati megvalósítás ösvényére.

Mobilról majdnem mindent

Az új felállásban a Paytm a legfontosabb banki szolgáltatások nagy többségét képes lesz biztosítani a felhasználóknak mindössze egy okostelefonos alkalmazáson keresztül. A néhány kitétel közé tartozik például a 100 ezer rúpiában maximált egyenleg, továbbá nem állíthat ki a cég hitelkártyát sem ügyfeleinek. Hagyományos bankkártyát azonban igen, amivel azonnal eltűnik az eddigi mobiltárcás felállás egyik nagy hátránya, hogy csak bizonyos kereskedők, szolgáltatók fogadták el azt fizetéskor.

Sőt, az egyenlegen pihenő összegre kamatot is fizethet majd a cég, ami további nyomást helyez a hagyományos bankszámlákat biztosító pénzintézetekre. Az első payments bankot, egyelőre pilotprogram keretében tavaly novemberben elindító Airtel távközlési szolgáltató például 7,25 éves kamatot kínál ügyfeleinek, ami nagyjából a duplája a hagyományos banki ajánlatoknak.

India úttörő példája gyakorlatilag éles tesztként funkcionál a világ számára, amelyből kiderül, ki és hogyan képes kikerülni győztesen egy olyan harcból, ahol a régi és az új szereplők nagyjából egyenlő feltételekkel és terepen küzdenek meg egymással. Az viszont már most borítékolható, hogy a tradicionális bankoknak egy sor engedményt kell tenni, újítást, kényelmi funkciót kell bevezetniük ahhoz, hogy ne veszítsenek túl sokat az új típusú konkurencia felbukkanása miatt.

Közösség & HR

A telefonszám kiröppen a telefon börtönéből

A tengerentúlon néhány nap múlva élesben is bemutatkozik a T-Mobile Digits, amely leszámolna a hagyományos, SIM-kártyákra épülő mobilos előfizetői modellekkel.
 
Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.