Exportban erős az OTT-ONE, amely az iSRV Zrt.-vel dolgozik a fejlesztésein. Egyik fontos piacuk Kolumbia.
Hirdetés
 

Tavaly ugyan az eredetileg kitűzött bevételtől elmaradt az OTT-ONE Nyrt., de az elért 1,7 milliárd forint mellett keletkező 215 milliós nyereséggel sem elégedetlen a cég – mondta Májer Bálint vezérigazgató azon a sajtótájékoztatón, melyen a vállalat jövőbeni terveiről és a folyó fejlesztésekről beszélt. A vállalat bevételeinek jelentős része exportból származik. A vezérigazgató pontos számadatot nem tudott mondani, de becslése szerint 70 százalék közelében lehetnek az exportbevételeik.

OTT szolgáltatásból széles portfólió

A fejlesztéseket az iSRV Zrt.-vel együttműködésben végzik, melynek vezérigazgatója, Kósa Gábor egyben a két cég közös fejlesztéseit is felügyeli. Mint Kósa mondta, ezeknél a fejlesztéseknél pontosan lefektetik a két cég közötti feladatmegosztást, és a termékkel kapcsolatos jogok megoszlását is. Ez azért is különösen fontos, mert az OTT-ONE fő részvényese az iSRV.

A vállalat életében fontos lépés volt a Telenor 2013-ban indított MyTV szolgáltatásának elnyerése. Az ehhez alkalmazott technológiákat azonban továbbgondolásra is érdemesnek tartották. A cég úgy látja, akár az e-learning, akár az egyre népszerűbb e-sport területén is lehet alkalmazni. A video-on-demand területén újabb ügyfeleket is tudtak szerezni. Tavaly lett a Sony Networks online videoalkalmazás technológiai kiszolgálója Magyarország mellett Csehországban, Lengyelországban és Romániában. Emellett a vállalat fejleszti és szolgálja ki a TV2 Spíler Extra alkalmazását is.

Majer szerint a réspiaci szereplőknek is jó lehetőségeik vannak ezen a piacon, mivel a nagy szállítóknál rugalmasabban képesek kiszolgálni a speciális ügyféligényeket. Jelenleg hét további országban pályáznak OTT-szolgáltatás (over-the-top) elnyerésére. Csak az OTT-vel is a negyedik legnagyobb magyar tévészolgáltatónak számítanak – állította a vezérigazgató.

Ebből a szolgáltatásból államilag is támogatott fejlesztésekkel hoztak létre egy e-learning keretrendszert, amelyhez különböző ágazatspecifikus csomagokat is készítenek. Ezek között például orvosképzésben használható csomag, amely lehetővé teszi speciális műtétek online és interaktív közvetítését, ahol a néző egy moderátoron keresztül kérdezhet is a műtétet végző orvosoktól – mondta Kósa. Ennek fejlesztésében nemzetközi partnerei is vannak a vállalatnak, köztük a Buenos Aires-i Egyetem Orvostudományi Karán működő Alexander Fleming Intézet, ahol rákbetegek speciális integrált kezelését végzik.

Képfelismeréssel a kokain ellen

Kósa szerint komoly piaci lehetőségek vannak a kolumbiai felkérésre fejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló képfelismerési rendszerüknek is. Kolumbiában a drónos kokainfelderítést segíti egy olyan képfelismerő szoftverük, amely képes azonosítani növényeket, Kolumbiában értelemszerűen a kokacserjét, segítve az illegális ültetvények elleni küzdelmet.

A technológia azonban nem csak a kokacserje felismerésére használható. Ugyanúgy alkalmas például a precíziós mezőgazdaságban, például a gyomnövény-fertőzöttség felmérésre, de felkészíthető közművek, árvízi védművek vagy akár reptéri kifutópályák valós idejű monitorozására is.

Szintén fontos fejlesztési irány a biztonságtechnika. A cég viszonteladóként dolgozott a Groupama Arénához szállított vénaszkennerekkel. Az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva kezdtek olyan fejlesztésekbe, amelyek a biometrikus azonosítást a hozzáférés-kezelésen túl például titkosításra is alkalmassá teszi. Ennek egyik terméke egy várhatóan ősszel piacra kerülő titkosított külső adattároló, amely az okostelefonok biometrikus azonosítását használja például az adattároló titkosításának feloldására. A biztonságtechnikai fejlesztéseknél szintén fontos külföldi partner a kolumbiai hadsereg.

Prémium kategóriába akarnak kerülni a BÉT-en

A további növekedés segítéséhez az OTT-ONE ebben a hónapban megkezdte egy tőkebevonási tranzakció előkészítését is. Ennek során az Equilor segítségével hárommillió darab saját részvényt kínál aukcióra 250 forintos minimáláron (ez mintegy 20 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál). A befolyt tőkét a vállalat többek között potenciális befektetések és projektek finanszírozására kívánja fordítani. Az aukciót az Equilor bonyolítja le.

Az aukcióhoz az OTT-ONE főrészvényese, az iSRV biztosítja a szükséges részvényeket egy kölcsönszerződésben. A sikeresen értékesített részvények helyett a vállalat új részvényeket bocsát ki az iSRV számára. Ha a tranzakció során minimum 100 millió forint összegben jegyeznek részvényt a befektetők, az OTT-ONE teljesíti a BÉT Prémium kategóriájába történő átlépés egyetlen, eddig még nem teljesített feltételét is. Az aukcióra várhatóan 2019 szeptemberében kerül sor.

Piaci hírek

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.