Az IP-címek elfogyását kiküszöbölő technológia a régióban nálunk terjed leggyorsabban.

Az internetes kapcsolathoz szükséges IP-címeket korábban az IPv4-es szabvány szerint osztottak ki. A probléma "csupán" annyi volt a régi metódussal, hogy 32 bites számsorokat használt, azaz nem egészen 4,3 milliárd önálló címet lehet vele előállítani. Az okostelefonok, táblagépek, de főleg az önálló kommunikációra képes eszközök elszaporodásával azonban az évtized elejére válsághelyzet alakult ki.

A probléma megoldása lett a 128 bites IPv6 protokoll. Ez a rendszer 128 bites, azaz 2 a 128-adik hatványon nagyságrendű önálló címet lehet vele alkotni. A tizes számrendszerben teljesen kiírva szinte befogadhatatlanul nagy érték szemléletesen azt jelenti, hogy minden egyes emberre 4 milliárd külön cím lenne kiutalható.

Egész jól halad a világ

A Google sok minden más mellett azt is folyamatosan nyomon követi, hogy a szolgáltatásait használók között milyen arányban mutatható ki az IPv6. A folyamatosan frissített helyzetjelentés aktuális állása szerint jelenleg globálisan nagyjából 17 százalékra tehető az IPv6 implementációja. Tekintettel arra, hogy a technológia öt évvel ezelőtti, jelképes indulásakor ugyanez az érték az 1 százalékot sem érte el, a mostani eredmény egész szép növekedést jelent.

 

Az IPv6-adaptáció arányának alakulása globálisan a Google statiszikája szerint


A keresőóriás dedikált oldalán azonban nem csak világszintű, hanem régiós, országokra lebontott adatokat is találunk. Ha megnézzük Európát, az derül ki, hogy itt egyaránt megtalálható az IPv6 bajnoka (Belgium a maga 50 százalék feletti mutatójával), illetve néhány olyan ország, ahol gyakorlatilag még semmi nem történt ezen a fronton.

 

Helyzetkép az európai IPv6-frontról (minél sötétebb zöld, annál magasabb az arány)


Magyarországon jelenleg éppen hogy felette vagyunk a 10 százalékos aránynak, ami a globális átlagnál lényegesen rosszabb. Ugyanakkor kifejezetten előkelő helyen állunk az implementációban, ha szűkebb régiónkra szűkítjük a vizsgálódást. A szomszédos országok között egyedül Románia (9,5%) és Szlovénia (7%) mutat értékelhető teljesítményt, de azok is gyengébbek a hazai mutatónál. Ausztria mindössze 5 százalékon áll, Szlovákiában pedig még a 2 százalékot sem érik el. A többieknél pedig szinte kimutathatatlan az új protokoll jelenléte.

Közösség & HR

Stabil patch a súlyos processzorhibákra

Az Intel első nekifutásra elrontotta a Meltdown és Spectre sebezhetőségeket javító frissítéseit, de most itt a tökéletes foltozás.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.