Nem oldotta meg a visszahívás az egyre kevésbé népszerű dél-koreai okostelefon problémáját - a csereakkumulátor is hajlamos a kigyulladásra.

Beszámolók szerint leállították a Samsung Note 7 gyártását – az ok ismételten az akkumulátor hibája. A dél-koreai Yonhap hírügynökség közölte, hogy az elektronikai konszern kénytelen volt fel- és elismerni: az eredeti, túlhevülő telepeket váltó példányok szintén hajlamosak nem várt fény- és hangjelenségeket produkálni.

Egy névtelenségben maradó, a Samsungnál vezető beosztásban dolgozó elárulta, hogy a termelés leállítása a dél-koreai, kínai és amerikai biztonsági szabályzatoknak való megfelelőség jegyében történt. Ezt hivatalosan nem kívánta – egyelőre – kommentálni a Samsung.

Az augusztus közepén piacra kerülő Note 7 okostelefon az egyik legjobb, valaha készített Android telefonként került az köztudatba, gyártója pedig azt várta tőle, hogy megerősíti piacvezető helyét/szerepét. Gyorsan kiderült azonban, hogy a beszerelt akkumulátorok némelyike túlhevülésre hajlamos, így a Samsung alig pár héttel később bejelentette globális visszahívási programját. Beszámolójuk szerint a phabletek több mint felét el is juttatták tulajdonosaik a céghez, az érintettek 90 százaléka pedig hű maradt a modellhez: a „régi” készülék helyett egy újat kértek.

Úgy tűnt, hogy ezzel a Samsung úrrá lesz a számára több tízmilliárd dolláros veszteséget jelentő válságon. A blamázs persze nem tett jót a vállalat és a márka renoméjának, hogy az elsősorban amerikai légitársaságok egymás után tiltották be a készülék fedélzetre való felvitelét (még kikapcsolt állapotban is), és a nagy amerikai mobilszolgáltatók, mint az AT&T és a T-Mobile, felfüggesztették a készülék forgalmazását.

Mire helyreállni látszott a rend, kiderült, hogy az új akkumulátorok között is akad defektes.

Hogyan tovább?

Ugyan nem teljesen példa nélküli, de kétségtelenül nagyon ritka esemény, hogy egy visszahívott készüléket ismét visszarendel gyártója. A Samsungra minden bizonnyal ez vár, így ismét komoly dollármilliárdokkal fog csökkeni a vállalat idei, egyébként rekordközelire várt profitja. De nem csak az újabb csereprogram költségeit kell állnia, hanem valószínűleg a szériára is keresztet vethet: aki eddig még nem jegyezte meg a Note 7-esek "forrófejűségét", az ennyi impulzus után már biztosan emlékszik rá, melyik modell az, amivel vigyáznia kell.

Nem ez az első ilyen jellegű fiaskója a dél-koreaiaknak az idén. Amint arról mi is beszámoltunk: egyes, vízállónak hívott Samsung Galaxy S7 modellekről kiderült, hogy még sincsenek olyan nagy barátságban az éltető folyadékkal, mint ahogyan azt a gyártó állította. A széria Active fantázianevű változata az AT&T kínálatában bukkant fel, 800 dollár körüli áron. Hivatalos specifikációja szerint másfél méternyi vízmélységben kellene 30 percig kibírnia meghibásodás nélkül, azonban ennek nem minden esetben feleltek meg a készülékek.
 


Az összes Galaxy S7 Active ugyanabban az ázsiai gyárban készült, a gyártási hibát beazonosították és korrigálták. A már leszállított, boltok polcain található telefonokat azonban nem hívta vissza a Samsung. A döntés azzal indokolta a vállalat, hogy minden készülékre egy év teljes körű garancia biztosított. Akiknél beázik a készülék, visszavihetik a kereskedőnek – vagy akár közvetlenül a gyártóhoz is küldhetik –, cserébe pedig egy új készüléket kapnak.

Mobilitás

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.