Nem oldotta meg a visszahívás az egyre kevésbé népszerű dél-koreai okostelefon problémáját - a csereakkumulátor is hajlamos a kigyulladásra.

Beszámolók szerint leállították a Samsung Note 7 gyártását – az ok ismételten az akkumulátor hibája. A dél-koreai Yonhap hírügynökség közölte, hogy az elektronikai konszern kénytelen volt fel- és elismerni: az eredeti, túlhevülő telepeket váltó példányok szintén hajlamosak nem várt fény- és hangjelenségeket produkálni.

Egy névtelenségben maradó, a Samsungnál vezető beosztásban dolgozó elárulta, hogy a termelés leállítása a dél-koreai, kínai és amerikai biztonsági szabályzatoknak való megfelelőség jegyében történt. Ezt hivatalosan nem kívánta – egyelőre – kommentálni a Samsung.

Az augusztus közepén piacra kerülő Note 7 okostelefon az egyik legjobb, valaha készített Android telefonként került az köztudatba, gyártója pedig azt várta tőle, hogy megerősíti piacvezető helyét/szerepét. Gyorsan kiderült azonban, hogy a beszerelt akkumulátorok némelyike túlhevülésre hajlamos, így a Samsung alig pár héttel később bejelentette globális visszahívási programját. Beszámolójuk szerint a phabletek több mint felét el is juttatták tulajdonosaik a céghez, az érintettek 90 százaléka pedig hű maradt a modellhez: a „régi” készülék helyett egy újat kértek.

Úgy tűnt, hogy ezzel a Samsung úrrá lesz a számára több tízmilliárd dolláros veszteséget jelentő válságon. A blamázs persze nem tett jót a vállalat és a márka renoméjának, hogy az elsősorban amerikai légitársaságok egymás után tiltották be a készülék fedélzetre való felvitelét (még kikapcsolt állapotban is), és a nagy amerikai mobilszolgáltatók, mint az AT&T és a T-Mobile, felfüggesztették a készülék forgalmazását.

Mire helyreállni látszott a rend, kiderült, hogy az új akkumulátorok között is akad defektes.

Hogyan tovább?

Ugyan nem teljesen példa nélküli, de kétségtelenül nagyon ritka esemény, hogy egy visszahívott készüléket ismét visszarendel gyártója. A Samsungra minden bizonnyal ez vár, így ismét komoly dollármilliárdokkal fog csökkeni a vállalat idei, egyébként rekordközelire várt profitja. De nem csak az újabb csereprogram költségeit kell állnia, hanem valószínűleg a szériára is keresztet vethet: aki eddig még nem jegyezte meg a Note 7-esek "forrófejűségét", az ennyi impulzus után már biztosan emlékszik rá, melyik modell az, amivel vigyáznia kell.

Nem ez az első ilyen jellegű fiaskója a dél-koreaiaknak az idén. Amint arról mi is beszámoltunk: egyes, vízállónak hívott Samsung Galaxy S7 modellekről kiderült, hogy még sincsenek olyan nagy barátságban az éltető folyadékkal, mint ahogyan azt a gyártó állította. A széria Active fantázianevű változata az AT&T kínálatában bukkant fel, 800 dollár körüli áron. Hivatalos specifikációja szerint másfél méternyi vízmélységben kellene 30 percig kibírnia meghibásodás nélkül, azonban ennek nem minden esetben feleltek meg a készülékek.
 


Az összes Galaxy S7 Active ugyanabban az ázsiai gyárban készült, a gyártási hibát beazonosították és korrigálták. A már leszállított, boltok polcain található telefonokat azonban nem hívta vissza a Samsung. A döntés azzal indokolta a vállalat, hogy minden készülékre egy év teljes körű garancia biztosított. Akiknél beázik a készülék, visszavihetik a kereskedőnek – vagy akár közvetlenül a gyártóhoz is küldhetik –, cserébe pedig egy új készüléket kapnak.

Mobilitás

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.