A Microsoftnál most jött el az idő, hogy az utolsó szöget is beverjék a böngésző asztali verziójának koporsójába.

Bár ma már nagyon kevesen használják, az Internet Explorer nyugdíjazása nem egyszerű feladat. Ennek egyik oka, hogy számos jelenleg is használatban lévő vállalati alkalmazás kifejezetten erre a környezetre épült, így a köldökzsinór elvágása sem történhet egyik napról a másikra. Ennek megfelelően Redmondban is viszonylag hosszú táncot kell járni, mire végre megszabadulhatnak az internetes történelem egyik legismertebb, de talán legkevésbé kedvelt böngészőjétől.

Lejárt az idő

A Microsoft a héten egy képletes pontot tett az Internet Explorer desktopos karrierjének végére azzal, hogy a Windows 10 legtöbb változatánál 2021. június 15-én megszűnik az 1995-től létező böngésző támogatása. Ahogy a cég bejegyzése fogalmaz: az Internet Explorer jövőjét a Microsoft Edge jelenti. Ugyan a Windows 10 jellemzően célgépeknél (például orvosi eszközök) használt LTSC verziójánál és szerveres környezetben Redmond hosszabb időre biztosítja a támogatást, a mostani lépés praktikusan kivezeti az IE-t a piacról.

Az Internet Explorer kivezetési menetrendje (forrás: Microsoft)

 

Az elnyújtott folyamat korábbi elemeként tavaly ősszel a korlátozások miatt óriási népszerűségnek örvendő Teams webes alkalmazásánál hagytak fel az IE11 támogatásával, idén augusztus 21-től pedig a Microsoft 365 webes alkalmazások és szolgáltatások sem működnek majd együtt a programmal.

Irány az Edge

A vállalat ezzel párhuzamosan mindekit arra kapacitál, hogy váltson a Chromium alapú Microsoft Edge-re, amely a beépített kompatibilitási modulnak köszönhetően képes kezelni az olyan HTML oldalakat és pluginokat, amelyeket IE11 alá fejlesztettek. Így a vállalatoknak nem kell hirtelen kidobniuk vagy újrafejleszteniük ezeket a dedikált alkalmazásokat, honlapokat. Előbb-utóbb azonban ezt az opciót is be fogja zárni a Microsoft, de a cég közlése alapján erre 2029 előtt nem kerül sor.

Redmond szerint a 2015-ben megjelent Edge egyéb területeken is minőségi ugrást jelent az elöregedett Explorerhez képest. Például biztonsági szempontból nagyon nem mindegy, hogy havonta érkeznek frissítési csomagok (így működik az Internet Explorer 11), vagy szükség esetén napok, sőt akár órák alatt el lehet juttatni a védelem megerősítését célzó update-et a gépekre (ahogy ez az Edge-nél történhet).

Közösség & HR

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.