Határidőket kaptunk az IE11 támogatásának megszüntetésére a Teams vagy a Microsoft 365 alkalmazások alatt, és kiderült, hogy jövő márciusban vége a régi Edge biztonsági támogatásának is.
Hirdetés
 

Az már jóval korábban kiderült, hogy a Microsoft 2020 december 31-én megszünteti az Internet Exporer 10 támogatását, és az IE11 böngészőhöz is csak 2025. október 25-ig (a Windows 10 támogatásának lejártáig) ad ki biztonsági frissítéseket, a vállalat tegnap olyan bejelentéseket tett, amelyek minden bizonnyal felgyorsítják majd az IE sorozat végleges felszívódását. A Microsoft Tech Community oldalán közzétett bejegyzés értelmében ugyanis november 30. után a Microsoft Team webes alkalmazása sem támogatja tovább az IE11-et, egy év múlva, 2021. augusztus 21-től pedig a Microsoft 365 webes alkalmazások és szolgáltatások sem működnek majd együtt a programmal.

A közlemény értelmében jövő augusztustól a Microsoft 365 elemei csak korlátozott felhasználói élményt és csökkenő funkcionalitást nyújtanak, vagy egyáltalán nem is lesznek használhatók az IE11 alatt, különös tekintettel az alkalmazások újabb elemeire. Bár Microsoft a külön nem nevesíti, ez minden bizonnyal a régebb óta létező Office 365 csomagokra is vonatkozik, amelyek konzumer és kkv-s előfizetéseit idén tavasszal sorolták át a Microsoft 365 márka alá.

Lassan-lassan csak az új Edge marad

Ugyanilyen fontos, hogy a határidők az új, Chromium alapú Microsoft Edge böngésző IE-üzemmódjára is vonatkoznak. Az Edge natív IE 11-integrációjának eredeti célja az volt, hogy a vállalati ügyfeleknek ne kelljen kidobniuk vagy újrafejleszteniük az öröklött HTML oldalakat és pluginokat, vagyis olyan honlapokat is elérjenek az Edge alól, amelyek máskülönben csak az IE11-gyel működnének megfelelően.
 

forrás: techcommunity.microsoft.com


Ahogy a Microsoft közleménye is kifejti, az 2013-as legelső kiadásakor az online környezet kevésbé volt szofisztikált mai nyílt webes szabványokhoz és modern böngészőkhöz viszonyítva, de az új feltételek között a gyártó elengedi azokat a nem megfelelően frissített oldalakat, amelyek például még az Internet Explorer Trident motorjához fejlesztettek.

A bejelentés a Microsoft Edge korábbi (legacy) kiadását is érinti: a 2015-ös böngésző 2021. március 9-én kapja majd meg a legutolsó biztonsági frissítéseket. Ez a határidő valamivel jobban értelmezhető, mint az IE11 támogatására vonatkozó megkötések, hiszen valamivel több mint fél év múlva a Microsoft felhagy a frissen felfedezett sérülékenységek javítgatásával a desktop alkalmazásban. A program cseréjét egyébként a Windows 10 Enterprise, a Windows 10 Education és a Windows 10 Workstation Pro rendszerek, illetve a vállalati IT-szervezetek által menedzselt Home és Pro változatok kivételével már az idén nyáron megkezdték az újabb változatra, de akinél az átállás nem történik meg automatikusan, annak mindenképpen érdemes lesz figyelembe venni a jövő márciusi határidőt.

Közösség & HR

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.