Határidőket kaptunk az IE11 támogatásának megszüntetésére a Teams vagy a Microsoft 365 alkalmazások alatt, és kiderült, hogy jövő márciusban vége a régi Edge biztonsági támogatásának is.

Az már jóval korábban kiderült, hogy a Microsoft 2020 december 31-én megszünteti az Internet Exporer 10 támogatását, és az IE11 böngészőhöz is csak 2025. október 25-ig (a Windows 10 támogatásának lejártáig) ad ki biztonsági frissítéseket, a vállalat tegnap olyan bejelentéseket tett, amelyek minden bizonnyal felgyorsítják majd az IE sorozat végleges felszívódását. A Microsoft Tech Community oldalán közzétett bejegyzés értelmében ugyanis november 30. után a Microsoft Team webes alkalmazása sem támogatja tovább az IE11-et, egy év múlva, 2021. augusztus 21-től pedig a Microsoft 365 webes alkalmazások és szolgáltatások sem működnek majd együtt a programmal.

A közlemény értelmében jövő augusztustól a Microsoft 365 elemei csak korlátozott felhasználói élményt és csökkenő funkcionalitást nyújtanak, vagy egyáltalán nem is lesznek használhatók az IE11 alatt, különös tekintettel az alkalmazások újabb elemeire. Bár Microsoft a külön nem nevesíti, ez minden bizonnyal a régebb óta létező Office 365 csomagokra is vonatkozik, amelyek konzumer és kkv-s előfizetéseit idén tavasszal sorolták át a Microsoft 365 márka alá.

Lassan-lassan csak az új Edge marad

Ugyanilyen fontos, hogy a határidők az új, Chromium alapú Microsoft Edge böngésző IE-üzemmódjára is vonatkoznak. Az Edge natív IE 11-integrációjának eredeti célja az volt, hogy a vállalati ügyfeleknek ne kelljen kidobniuk vagy újrafejleszteniük az öröklött HTML oldalakat és pluginokat, vagyis olyan honlapokat is elérjenek az Edge alól, amelyek máskülönben csak az IE11-gyel működnének megfelelően.
 

forrás: techcommunity.microsoft.com


Ahogy a Microsoft közleménye is kifejti, az 2013-as legelső kiadásakor az online környezet kevésbé volt szofisztikált mai nyílt webes szabványokhoz és modern böngészőkhöz viszonyítva, de az új feltételek között a gyártó elengedi azokat a nem megfelelően frissített oldalakat, amelyek például még az Internet Explorer Trident motorjához fejlesztettek.

A bejelentés a Microsoft Edge korábbi (legacy) kiadását is érinti: a 2015-ös böngésző 2021. március 9-én kapja majd meg a legutolsó biztonsági frissítéseket. Ez a határidő valamivel jobban értelmezhető, mint az IE11 támogatására vonatkozó megkötések, hiszen valamivel több mint fél év múlva a Microsoft felhagy a frissen felfedezett sérülékenységek javítgatásával a desktop alkalmazásban. A program cseréjét egyébként a Windows 10 Enterprise, a Windows 10 Education és a Windows 10 Workstation Pro rendszerek, illetve a vállalati IT-szervezetek által menedzselt Home és Pro változatok kivételével már az idén nyáron megkezdték az újabb változatra, de akinél az átállás nem történik meg automatikusan, annak mindenképpen érdemes lesz figyelembe venni a jövő márciusi határidőt.

Közösség & HR

300 dollárból épített magának segítő robotot, hogy ne szoruljon másokra

Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.
 
Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.