A kormány döntése alapján az arra jogosult vállalkozások támogatást kaphatnak a pénztárgépek küszöbön álló cseréjéhez, ami a szakmai szervezetek szerint azonban nem jelent kielégítő megoldást az alkatrész- és forráshiányra.
A nemzetgazdasági miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány döntése alapján 50 ezer forint támogatást kaphatnak a pénztárgépek cseréjéhez az arra jogosult vállalkozók. A kompenzáció az 500 millió forintos éves árbevételt el nem érő társaságoknak és egyéni vállalkozóknak jár, akik megfelelnek a többi feltételnek is, például nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt. A támogatás legfeljebb 5 pénztárgép bekötéséhez vehető igénybe.

Mint ismeretes, az online kapcsolatra is képes gépek beállításának és a hozzá tartozó internetkapcsolat kiépítésének meghosszabbított határideje május első napja. Ahol még elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek üzemelnek, a régi berendezések használatát a NAV június 30-ig még nem szankcionálja.

Ennyi nem elég  Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) pénteki közleménye szerint a szervezet a bejelentés pillanatától fogva támogatta a pénztárgépek közvetlen összekötését az adóhatósággal, ugyanakkor kifogásolja a támogatások bejelentett módját. Az OKSZ szerint számos kis- és középvállalkozás esik el a támogatás lehetőségétől, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozhatja őket, mivel előzetes számítások szerint az új pénztárgépek 80-100 ezer forintba kerülhetnek majd, nem beszélve az átállás további költségeiről.

Az OKSZ javaslata alapján a legkisebb vállalkozásoknak a pénztárgép-vásárlást és -átalakítást a költségvetésnek teljes egészében kellene megtérítenie, ami sok mikrovállalkozás esetében létkérdés lenne. Emellett indokoltnak tartanák minden további kis- és középvállalkozás pénzügyi támogatását is a kormánydöntésben szereplő, az 50 ezer forintos szinten. A szervezet egyszerűsítené a támogatás igénylési rendjét, a határidők kapcsán pedig felhívja rá a figyelmet, hogy a tervezés, a gyártás vagy az új gépek üzembe helyezése a szolgáltatók teljesítményétől függ.

Bezavarhat a valóság  A kormány csütörtöki bejelentésére az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is reagált. Amellett, hogy üdvözölte a támogatást, az IVSZ továbbra is az év végi határidőt tartaná reálisnak, mert a beruházásokat lelassíthatja a tömeges megrendelések miatt jelenleg tapasztalható, globális chiphiány. A túl feszes határidő ráadásul jelentős áremelkedést vetít előre, amennyiben a korábban kalkulált, 70 ezer forintos pénztárgépenkénti árat a túlfeszített ütemezés okozta piaci nyomás akár meg is duplázhatja.

Az IVSZ számításai szerint a Magyarországon üzemelő, körülbelül 250 ezer darab pénztárgépnek legalább a 80 százalékát kell lecserélni az új előírások miatt.

Túl rövid a határidő a pénztárgépek bekötésére
A kormányt a technikai nehézségek sem hátráltathatják
 

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.