A megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer kiépítésére kiírt, közbeszerzési eljárásban való részvételre a ma délelőtti határidőig nyolc jelentkezés érkezett be. A projekttel megbízott Állami Autópálya Kezelő Zrt. ezek értékelését követően a tényleges indulókat október 19-én kéri fel ajánlattételre.
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) szeptember második felében gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer (e-útdíj) hazai kiépítésére, a témával az elmúlt időszakban többször is foglalkoztunk. A rendszernek egy kormányhatározat szerint 2013. július 1-én kellene üzembe állnia. A rendszer bevezetésétől már a következő évben 75 milliárd forint bevételt remél az állam.

Konzorciális pályázók Az induláshoz  szükséges dokumentumokat korábban összesen 36 cég vásárolta meg, a ma délelőtt 11 órás beadási határidőig viszont csak nyolcan nyújtották be végül a jelentkezésüket – derül ki az ÁAK közleményéből. A nagy eltérés részben abból adódik, hogy az indulók főként konzorciumként adták be a pályázatukat. Ennek eredményét az ÁAK Zrt. hirdetményben hozza nyilvánosságra, és akkor meg is nevezi az ajánlatot tevő szereplőket.

Ami a tenderrel kapcsolatos további menetrendet illeti: a részvételi jelentkezések értékelését követően a tervek szerint október 19-én küldik meg az érintetteknek az ajánlattételi felhívást. A velük folytatandó tárgyalások lezárása, valamint a végleges ajánlattételi határidő és az eljárás eredményéről szóló döntés november második felére várható. A nyertes ajánlattevővel előreláthatólag december első felében kötnek szerződést.

A kiírás technológia-semleges, nem részesíti előnyben a jelenleg ismert technológiai megoldások egyikét sem. Fontos kitétele, hogy az ajánlattevőknek az elektronikus útdíj rendszer teljes körű implementációjára kell ajánlatot tenniük, ami a tervezés, a fejlesztés, a beüzemelés és a bevezetés támogatása mellett előírja az infrastruktúra 2022. október 31-ig történő támogatását, beleértve a díjszedési és díjellenőrzési funkciókat.

Startra készen Az elmúlt hetekben már több cég nyilvánosan is jelezte indulási szándékát, közülük a Kapsch csoport nevében Fényi Tibor kommunikációs tanácsadó elmondta: nem meglepő számukra, hogy a pályázati dokumentumokat megvásárlók és a ténylegesen indulók száma között ekkora a különbség, mivel szoros a kivitelezés határideje, és nagy a késedelmi díj. Megjegyezte még, hogy az ő ajánlatuk is konzorciális, az osztrák anyacég és a magyarországi leányvállalat együtt indul, és terveik szerint egyes részfeladatokba alvállalkozóként további kisebb cégeket is be akarnak vonni.
A T-Systems Magyarország Zrt.-nél megkeresésünkre elmondták, hogy a cég fővállalkozóként adta le a jelentkezését. Várják a második fordulót, és abban érdekeltek, hogy az eljárás a tervezett módon és határidőkkel menjen végbe.A Kapschnak és a T-Systemsnek nincs baja az útdíjtenderrel
Egy hetet sem adtak a 42 milliárdos e-útdíj-tenderre

Már nem flopikon múlik, hogy ne robbanjon ki véletlenül egy nukleáris konfliktus

A 8 hüvelykes lemezes adathordozókat idén cserélték le szilárdtest-meghajtókra az amerikai nukleáris haderőnél.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.