A Budapesti Közlekedési Központ elkészítette a BKV jegyrendszerének modernizálásáról szóló koncepcióját. Az elmúlt évtizedben többször elbukott ötletet a tervek szerint 2014-től most már tényleg megvalósítják.

Több mint 300 oldalban összegzi a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) elavult jegy- és bérletrendszerének elektronikus megoldásokkal történő modernizálást az a javaslat, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegyez, és amelyről a Fővárosi Közgyűlés jövő héten tárgyal majd.

Kőkori módszerek  Mint ahogy arra a BKK honlapján is olvasható anyag kitér, a budapesti tömegközlekedésben jelenleg alkalmazott lyukasztásos jegykezelési technológia máshol már csak múzeumokban lelhető fel Európa boldogabb részein. A problémával régóta kénytelen együttélni a fővárosiak, hiszen a 2000-es években két ízben is sikertelenül próbálták meg modernizálni a BKV jegyrendszerét.

A BKK mostani előterjesztése alapján 2014-től kezdve fokozatosan vezetnék be az elektronikus jegyrendszert. Ha megvalósul a projekt, akkor megjelenhet az időalapú jegy, a napi limit és az érintésmentes bankkártyás fizetés lehetősége is, a bérletes utasok pedig otthonról, számítógépük mellől hosszabbíthatnák meg bérletük érvényességét.

Mint egy bankkártya A megvásárolt jegyek és bérletek nyilvántartása és ellenőrzése elektronikus formában történik majd egy központi rendszerben. Első lépésként a bérleteket kártyákra cserélnék. A bérlet a gyakorlatban hasonlóan működik majd, mint egy bankkártya, csak nem pénzt, hanem közlekedési lehetőséget tárol a kártyához tartozó számlán. Emellett lehetőség lesz a helyszínen is jegyet, vagy bérletet vásárolni.

A második ütemben a jegyrendszert változtatnák meg, amely elsősorban a nem rendszeres utasoknak jelent előnyt. Bevezetnék az időalapú jegyet, amely korlátlan átszállást biztosít majd a meghatározott időhatárokon belül, illetve a napi limitet is, amely a 24 órás napi jegy árában maximalizálja az egy nap alatt közlekedésre fordítható összeget, ha valaki túllépi az időalapú jegy időkorlátját.

A harmadik ütemben a metróknál teljesen, a HÉV-eknél részben automatizált be- és kiléptető kapuk váltják majd fel 2015-ben az ellenőröket.

Egyszerűen működő fejlesztéseket ígér a BKK
Végre szélessáv költözik a metrókba is


Érintőlegesen
A tervek szerint végül bevezetik az érintés nélküli bankkártyás fizetést, ennek segítségével a néhány éven belül várhatóan nagy számban kibocsátott érintésmentes bankkártyák, vagy mobiltelefonok segítségével külön kártya kiváltása és az ehhez tartozó ügyintézés nélkül, utólagos fizetéssel lehet majd utazni.

A projekt keretében minden járművet új jegykezelőkkel kell ellátni, a metróállomásokon kapukat kell felszerelni és több százezer utas számára kell új bérletkártyát legyártatni és eljuttatni. Az elektronikus jegyrendszert a BKK szerint azoknak lesz a legegyszerűbb megszokni, akik eddig is havi bérlettel utaztak, ők akár otthonról, interneten keresztül is meghosszabbíthatják majd bérletük érvényességét.

Kínai cég lett a leginnovatívabb, az Apple nagyot zuhant

A Fast Company idei összállításában a jól ismert világcégek kevés rivaldafényt kaptak.
 
Kisebb induló költséget jelent a private cloud bevezetése, ha elsősorban nem vásárlással, hanem bérlés útján áll össze a platform. De nem keveredik-e önellentmondásba a főként működési költséget jelentő megoldás a magánfelhő természetével?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.