Aki már valaha keresett hazai védjegyekkel vagy szabadalmakkal kapcsolatos információkat, az minden bizonnyal találkozott a PIPACS adatbázissal. A szolgáltatás most nyugdíjba vonul, és immár egyetlen, valamennyi iparjogvédelmi oltalmi formára kiterjedő adatbázisban kutakodhatunk.
Új, elektronikus szolgáltatásokat indított a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, amely a Publikus Iparjogvédelmi AdatbázisCsalád (PIPACS) helyébe lép. A bárki által hozzáférhető adatbázis lehetővé teszi a hivatal által vezetett elektronikus nyilvántartás adataiban, továbbá a Magyarország területén hatályos nemzetközi és közösségi/uniós iparjogvédelmi oltalmi formák adataiban történő részletes keresést.

Az Elektronikus Kormányzati Operatív Program (EKOP) keretében az „Elektronikus tájékoztatási szolgáltatások fejlesztése” célú, 95 millió forinttal támogatott pályázat keretében megvalósult új szolgáltatások keretében online elérésű, elektronikus közhitelű e-nyilvántartást (lajstrom) hoztak létre, és új technológiára épülő, folyamatosan frissített kutató felületet (e-kutatás) alakítottak ki.

Integrált adatbázis Valamennyi szolgáltatás egy újonnan kidolgozott, integrált adatbázisra épül. A kilencvenes években rögzítették az első száz évben kézzel vezetett lajstromokat és más nyilvántartásokat. A hivatalban közel két évtizede már elektronikusan rögzítik az iparjogvédelmi eljárásokhoz kapcsolódó információkat, amelyekről eleddig különálló, szigetszerű adatbázisok útján tájékoztatták az érdeklődőket.

Az EKOP pályázat lehetőséget adott arra, hogy a hivatal teljes adatvagyonát egyetlen adatbázisba szervezzék. Az új e-publikációs adatbázis 2011. május 27-től teszi lehetővé, hogy a felhasználók naprakész tájékoztatást kapjanak a publikus iparjogvédelmi információkról.

Félmillió ügy Az új adatbázis teljes tartalma 1 millió 554 ezer rekord, ebből az elektronikus lajstromban 454 ezer ügy adatai szerepelnek. Így 274 ezer szabadalom, 113 ezer nemzeti védjegy, 46 ezer nemzetközi védjegy, 13 ezer hatályosított európai szabadalom, 5,7 ezer formatervezési minta.

A külföldi adatbázisokból, nemzetközi adatcsere-együttműködés keretében közel 900 ezer közösségi védjegyet vettek át, 130 ezer közösségi mintát, 80 ezer nemzetközi formatervezési mintát. Mindehhez tartozik 500 ezer csatolt dokumentum teljes szövegű kereshetőséggel, 120 ezer további digitalizált irat, amely 2010. január 1. után érkezett a hivatalba, valamint 2 millió ábra.

Az adatbázisban való keresés valamennyi oltalmi formát magába foglaló keresést tesz lehetővé az Egyszerű keresés felületen – e szolgáltatás segítségével például feltérképezhetjük egy intézmény teljes iparjogvédelmi portfolióját. Az összetett keresést kiválasztva az egyes oltalmi formákon belül komplex keresőkérdésekre is választ lehet kapni.

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.