Tavaly decemberben meghirdették, idén januárban négy cég jelentkezett, a NISZ háromtól kért ajánlatot, amire végül ketten ugrottak rá. Finisébe ért a GSM-R projekt.
Az elmúlt évek több sikertelen kísérlete után a NISZ egy tavaly novemberi kormányhatározat értelmében decemberben írt ki közbeszerzési eljárását a GSM-R rendszer első ütemének a megvalósítására mintegy 905 kilométeres hazai vonalszakaszon. A projektre, melynek teljes értéke meghaladhatja a 35 milliárd forintot, négy cég jelezte indulási szándékát. Végül a NISZ három jelentkezőt kért fel ajánlattételre idén márciusban. Közülük ketten éltek is a lehetőségekkel.

Az egyik ajánlattevő a közelmúltban teljes egészében a Nokia kezébe kerülő Nokia Siemens Networks magyar leányvállalata, a másik pedig a Kapsch-MVM OVIT benyújtotta végső ajánlatát. A Nokia Siemens Networks Kft. ajánlata nettó megközelítőleg 15,5 milliárd forint, míg a Kapsch-MVM OVIT ajánlata kicsivel meghaladja a nettó 13,7 milliárdot. Az ajánlatkérőnek maximum 30 nap áll rendelkezésére, hogy kiértékelje a pályázatokat.Két évnyi munka – komoly kötbérrel A beruházás a Budapest környéki, a Budapest – Székesfehérvár, a Budapest – Győr – Hegyeshalom, a Győr – Celldömölk – Boba – Zalaegerszeg – Bajánsenye, a Budapest – Cegléd – Szolnok – Szajol – Püspökladány, a Szajol – Lökösháza, valamint a  Sopron – Szombathely – Szentgotthárd vonalakat érinti.

A projektet az aláírástól számított két éven belül kell befejezni, a szerződés tervezet  a RailAdvisor szakportál szerint kimondottan magas késedelmi díjakat tartalmaz, az első tíz napra napi 200 ezer eurót, azt követően napi 500 ezer eurót.

A tendernek hosszabb távon lehet egy második szakasza is, a felújítás alatt lévő további vasútvonalakon, beleértve a Püspökladány – Debrecen – Nyíregyháza – Záhony, a Budapest – Miskolc – Nyíregyháza, és a Székesfehérvár – Keszthely szakaszokat.

A GSM-R projekt első fázisának célja, hogy megteremtse a nemzetközi vasúti forgalom átjárhatóságát, valamint növelje a vasúti közlekedés biztonságát és hatékonyságát. Az erről szóló kormányhatározat értelmében a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési eljárások lebonyolítása. A rendszerhez szükséges optikai kábelhálózat kiépítésére a NISZ idén májusban tett közzé közbeszerzési felhívást.

Ismét nekifutunk a kommunikációs gigaprojektnek
Négyen pályáznak a 35 milliárdos GSM-R tenderre
Három céggel tárgyal a NISZ a GSM-R tenderről

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.