2012 elején indul el a nemzeti egységes kártyarendszer, az új típusú személyazonosító okmányokat pedig jövő év végétől kezdik el kibocsátani - derült ki az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága informatikai és távközlési albizottságának keddi ülésén.
A nemzeti egységes kártyarendszer keretében először a kormánytisztviselői és az oktatási kártyacsaládot vezetik be jövő év elejétől. 2012 végétől lesz minden állampolgár számára elérhető az a személyazonosításra alkalmas okmány, amelyeket már ebben a rendszerben adnak ki, de a teljes csere 8-10 évet vehet majd igénybe - mondta Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) elnöke a parlamenti albizottság keddi ülésén.

Egységes dokumentumkezelés A hivatal komoly átalakuláson ment keresztül: visszaszervezték az előző kormány alatt kiszervezett informatikai feladatokat, és elérték, hogy a korábbi évekkel ellentétben, amikor hiányt termeltek, az idén már nullszaldós legyen a költségvetésük. Az elnök emlékeztetett, hogy évente 4-6 milliárd forint hiánya volt a szervezetnek, amelyet a kormány pótolt ki mindig év elején; a kormányváltás évében azonban ez elmaradt, a várható hiány 2010-ben 9,5 milliárd forint lett volna, de konszolidációval 6,7 milliárd forintra csökkent a ki nem fizetett számlaállomány.

Vetési Iván az eredmények között említette még, hogy megújították a 2200 végponton lévő anyakönyvi rendszer elektronikus hálózatát és elindult a Kormány.hu összkormányzati portál. A feladatok között szólva egyebek mellett beszélt arról, hogy meg kell újítani az okmányirodák több mint 6 éves eszközparkját, elindítják az egységes kormányzati irat- és dokumentumkezelő rendszert.

Csökkenő megrendelések Az albizottság előtt beszámolt Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára is. Egyebek mellett arról beszélt, hogy az általánosságban az informatikai piacról elmondható: folyamatosan csökken a megrendelés-állomány és a bevétel is, a piac leginkább az államot teszi felelőssé a mutatói romlásáért. Megjegyezte: a költségvetési egyensúly biztosítása miatt az állami kiadások az informatika területén is csökkennek.

Az elmúlt másfél évben számos olyan intézkedés született, amely az intézményekkel az informatikai költségvetését igyekeztek stabilizálni; itt sikerült szép eredményeket elérni, az állami szektorban e terület működési kiadásokat 15 milliárd forinttal csökkentették, miközben a szolgáltatások színvonala nem csökkent - mondta.

Még idén elkészülhet egy új informatikai és hálózatbiztonsági törvény tervezetének koncepciója, a jogszabály célja, hogy átlátható, pontos feltételrendszer jöjjön létre az informatikai biztonság emelése miatt - húzta alá a helyettes államtitkár. Jelezte: a jogszabálytervezet a jövő év elején a parlament elé kerülhet. Vályi-Nagy Vilmos szólt arról is, hogy közel féléves, minden tárcát bevonó előkészítő munka után elkészült egy koncepció, amely a következő 3 évre kijelöli azokat a pontokat, amelyeken keresztül hatékonyabb lehet az informatikai üzemeltetés, szabályozás, fejlesztés, irányítás a közigazgatásban.

Megvalósítható-e a kormányzati felhő?
Az állam és az IT szektor: projektekre várva

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.