A komoly felvásárlásról már korábban felreppentek pletykák, de most hivatalosan is bejelentették, hogy a 9,2 milliárd dollárért a norvég Adevintához kerül az üzletág.
Hirdetés
 

Tovább folytatódik az eBay portfóliótisztítási hadművelete. Ezúttal a több mint tucatnyi országban jelen lévő Classifieds Group került a műtőasztalra. A vevő az a norvég Adevinta, amely sok más régió mellett Magyarországon is aktív többek között a Jófogás.hu és a Használtautó.hu tulajdonosaként.

Fajsúlyos tranzakció

A vevő hivatalos közleménye szerint összesen 9,2 milliárd dolláros üzletet kötöttek. Az eBay 13 országban működő helyi apróhirdetéses oldalaiért az Adevinta 2,5 milliárd dollár készpénzt illetve 540 millió darab saját részvényt ad. A tervek szerint 2021 első negyedévében lezáruló akvizíció következményeként az eBay lesz a norvég cég legnagyobb részvényese.

A Classifieds Group az eBay nagy, globális online aukciós oldalától függetlenül, helyi piacokon működik egy-egy országon belül általában bizonyos termékkört lefedő, külön brand alatt futó online apróhirdetési portálokkal. Jelen vannak többek között Kanadában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Hollandiában.

Az Adevinta tavaly 6 milliárdos belépővel vált tőzsdei céggé azt követően, hogy az üzletágat leválasztották a Schibsted médiakonglomerátumról. Az Adevinta a Classifieds Grouphoz hasonló megoldásokkal van jelen 15 országban. Az említett magyar kapcsolat mellett oldalakat üzemeltetnek Franciaországtól Brazíliáig. A cég deklarált szándéka, hogy felvásárlások segítségével folyamatosan erősítse globális jelenlétét, amihez a mostani üzlet komoly lökést ad.

A felvásárlástól a norvég cég menedzsmentje a megszerzett plusz piacok és termékek mellett azt is reméli, hogy optimalizálni lehet az apróhirdetési oldalak működtetését, illetve kihasználni a nagyobb portfólióban rejlő szinergiákat. Amennyiben az akvizícióra a részvényesek és a szabályozó hatóságok is rábólintanak, az Adevinta lehet az online apróhirdetési szektor legjelentősebb szereplője. A két társaság jelenleg együtt 20 országot ér el, az oldalak pedig összesen 3 milliárd látogatást regisztrálnak havonta.

Folyik a szalámizás 

Az eBay sokáig nagyon impesszív növekedési adatokkal kényeztette el tulajdonosait, ám a 2010-es évek közepére az aukciós portál lendülete elveszett. A cégvezetés végül engedett a tulajdonosi kör egy részétől érkező nyomásnak és leválasztotta magáról a pénzügyi szolgáltatásokat kezelő PayPal-divíziót. A PayPal külön cégbe való visszaszervezését ez eBay egyik legnagyobb befektetője, a híres-hírhedt Carl Icahn már 2014 elején szorgalmazta, amit akkor a vezetőség határozottan ellenzett, és hosszú, ám eredménytelen kampányban győzködte a részvényeseket az eBay és a PayPal egyben tartásáról.

Miközben az önállósodó PayPal folyamatosan szállította a jó eredményeket, az eBay az elmúlt években továbbra sem talált igazán magára, és még két éve is azzal volt elfoglalva, hogy teljesen felszámolja a két részleg még meglévő kötelékeit. Az útkeresés következő állomása a jegyek forgalmazásával és újraértékesítésével foglalkozó StubHub leszalámizása volt, ami 4 milliárdot hozott a konyhára. Itt sem a menedzsment, hanem az eBay részvényeinek nagyjából 4 százalékát birtokló Elliott Management volt az ügylet erőltetője.

Érdemes még megjegyezni, hogy a koronavírus okozta felfordulás kifejezetten jó hatással volt az eBay árfolyamára. A papírok március 20-án alig több mint 27,5 dollárt értek, jelenleg viszont 60 dollár környékén zajlik a kereskedés.

Közösség & HR

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.