Az aukciós oldal áttér egy amszterdami cég fizetési back-end rendszerére. Kényelmesebb és esetenként olcsóbb fizetést ígérnek, de persze a lényeg, hogy a PayPal minél hamarabb oldalvonalra kerüljön.

Fontos döntésről adott hírt tegnap az eBay egy közleményében, amelyről azon melegében az eBay-fiókkal rendelkező felhasználókat is értesítették (lásd a lenti képet). A döntés valóban fontos: azt jelzi, hogy az aukciós oldal minél távolabb szeretne kerülni a 2015-ben leválasztott PayPal-től. A közlemény arról ad hírt, hogy az eBay egy amszterdami székhelyű cég, az Adyen integrált fizetési rendszerét is beépíti az oldalba.

Az Adyen lényegében csak a back-endet adja, a rendszer teljes mértékben integrálódik az eBay oldalába, így a felhasználók ott helyben és azonnal fizethetnek az aukció lezárulta után. A holland cég egyébként nem ismeretlen az online szolgáltatási piacon: back-endjét használja például a Netflix, az Uber és a Spotify is.

Amerikában az év közepétől már lehet használni

A rendszer bevezetése fokozatosan történik. Első lépésben Észak-Amerikában lesz elérhető még az idén, várhatóan az év második felétől. A regisztrált felhasználókat világszerte fokozatosan, várhatóan 2021-ig tervezik átterelni az új rendszerbe.

Az aukciós oldal azt ígéri, hogy az új rendszerrel sokkal kényelmesebbé és menedzselhetőbbé tudja tenni a felhasználók számára az aukciók lebonyolítását. Amellett, hogy nem kell bejelentkezni egy másik szolgáltatásba a fizetéshez, az eladók kapnak egy olyan központi konzolt, ahol nyomon követhetik és menedzselhetik különböző aukcióikat. Emellett az eBay beígért egy kis jutalékcsökkentést is az Adyen rendszerét választóknak.

A váltás nem jelenti azt, hogy a PayPal kikerül az eBay fizetési lehetőségei közül. A két cég kiterjesztett együttműködési megállapodása 2023 júniusáig szól. Egyelőre nincsenek információk arra vonatkozóan, hogy tervezik-e az együttműködés továbbvitelét, de a mostani fejlemények alapján ezt nem feltétlenül fogja szorgalmazni az aukciós oldal. A cikk publikálása után kaptuk meg a PayPal hivatalos állásfoglalását. Mint írják "a PayPal és az eBay produktív partneri kapcsolatot ápol egymással és a továbbra is széleskörű fizetési szolgáltatásokat nyújtunk az eBay számára, egészen 2020 júliusáig. A két vállalat továbbá aláírt egy megállapodást, amely szerint a PayPal 2023 júliusáig biztosan fizetési opció marad az aukciós oldalon. Továbbra is lelkesen építjük a kapcsolatunkat az eBay-jel és annak vásárlóival innovatív, megbízható és egyszerű fizetési szolgáltatásunkon keresztül."

A 2006-ban alapított Adyen az eBay óriási fogás. Mint arra a Recode felhívja a figyelmet, a PayPal és az Adyen egyelőre nem egy ligában fociznak: 2016-ban a holland cég árbevétele 178 millió dollár volt szemben a PayPal 11 milliárd dollárjával. Az Adyen egyélbként idén tervezi a tőzsdére lépést.

Forradalmárok voltak

Mind az eBay, mind a PayPal forradalmi újításokkal lett sikeres a piacon. A két cég 2003-ban egyesült: az eBay 1,5 milliárd dollárt fizetett az online fizetési szolgáltatóért, és így az aukciós oldal saját hatáskörébe tudta vonni a fizetést. A közös élet kifejezetten sikeres volt – legalábbis az eBay szempontjából –, 2013-ban például már a bevétel 40 százaléka jött a fizetési szolgáltatásból.
 

Kedves ügyfelünk...


 

Az eBay levele a felhasználóihoz (kattintson a képre, és nézze meg nagyobb méretben)


2014-ben azonban befektetői nyomásra – főleg az eBay egyik legnagyobb befektetője, Carl Icahn szorgalmazta a lépést – az eBay bejelentette, amit már sokan vártak: különválik a két vállalat, és együttműködésüket szerződéses alapra helyezik. Akkor úgy tűnt, ez mindkét félnek pozitív lesz. A PayPal várakozása végül is bejött: üzletszerzési tevékenysége rugalmasabbá vált. Az eBay azonban elég nehezen találta meg helyét az egyre zsúfoltabb piaci szegmensében.

A Recode nagyon pozitívnak értékeli az eBay mostani döntését. A lap úgy számolt, hogy az eBay még úgy is évi 2 milliárd dollárral többet kereshet, ha a felhasználói többsége átáll az Adyen rendszerére, hogy csökkenti a saját jutalékát.

A tőzsde is gyorsan reagált az eBay döntésére, a PayPal részvényei kismértékben gyengültek a hír hatására, de már másnap elkezdett visszaerősödni, míg az eBay-papírok épp fordítva reagáltak, tegnap erősödtek, ma visszagyengültek. Jelenleg egyébként a PayPal 102 milliárd, míg az eBay 42 milliárd dollárt ér.

Közösség & HR

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.