Fellélegezhetnek az előremutató technológiában érdekelt cégek: Kalifornia kormányzója megvétózta azt a helyi törvénymódosítást, amely jelentősen korlátozta volna az autonóm teherautók használatát.

Az utolsó pillanatban, a kormányzó asztalán hasalt el az a törvény, amely életbe lépése esetén hosszú időre ellehetetlenítette volna az autonóm közlekedő nehézgépjárművek tesztelését az USA technológiai fellegváraként funkcionáló államban. Kalifornia demokrata kormányzója, azonban élt jogával, és múlt hét végén megvétózta a törvényhozás két házában korábban átment indítványt. 

Gavin Newsom azzal érvelt, hogy a meglévő szabályozási keretet jelenleg kellőképpen szabályozza ezt a technológiát, ezért nincs szükség a törvényjavaslat élesítésére. Elméletileg a kormányzói vétó ellenére is meg lehet szavazni egy törvényt Kaliforniában, ám ehhez mindkét házban kétharmados többséggel kéne újra megszavazni a javaslatot. Ilyesmire a Reuters beszámolója szerint 1979-ben volt példa legutóbb.

Aggódnak az emberekért (és az állásukért)

Az önvezető teherszállító járművek esetében egy képzett (emberi) biztonsági sofőr jelenlétét megkövetelő törvényjavaslat legfőbb szorgalmazóinak a helyi szakszervezetek tekinthetők. A jogszabály megszavazását követően képviselőjük arról beszélt, hogy nem céljuk a sofőr nélküli kamionok végleges kitiltása, de a törvényhozóknak időre van szükségük, hogy meggyőződjenek a technológia biztoságos működéséről. Erre az illetékes felügyeleti szervtől várnak bizonyítékot 2029. január 1-jéig, de legkésőbb a tesztelés megkezdését követő öt éven belül.

A vizsgálat nem csak az autonóm járműtechnológia megbízhatóságát és teljesítményét, de a közbiztonságra és a foglalkoztatásra gyakorolt hatását is érinti a szállítmányozási szegmensben. Mivel az esetleges jóváhagyás után a hivatalnak még egy évet kellett volna várnia az engedélyek kiadására, Kaliforniában legkorábban 2030-ban jelenhettek volna meg az emberi vezető nélkül közlekedő teherautók.

Mindezt zárójelbe tette a kormányzói vétó, amiben a helyi technológiai szektor támogatása is jelentős szerepet játszhatott, mivel Newsom már több korábbi intézkedésével is igazolta a szegmens iránti elkötelezettségét. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a jelenlegi szabályozás szerint 10 ezer fontnál súlyosabb járműveknél nem lehet autonóm rendszereket használni az állam területén, ám a hírek szerint az illetékes minisztériumban egy olyan szabályozási keret készül, ami feloldaná ezt a korlátozást. Sajtóértesülések alapján ez késztette a törvénymódosítás beadására az indítványozókat.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.