A mobilszolgáltatók és a hatóságok együttműködésében induló projekt egyelőre csak korlátozottan felhasználható okmányokat biztosít, de az alkalmazások körét folyamatosan kiszélesítenék majd.

Dél-koreai távközlési szolgáltatók közös projektje nyomán most valósult meg azoknak a digitális okmányoknak a bevezetése, amelynek kifejlesztésére még tavaly októberben fogott össze a helyi rendőrséggel az SK Telecom, a KT és az LG Uplus. Az új vezetői engedélyek arra a PASS autentikációs alkalmazásra épülnek, amelyet ugyancsak az operátorok üzemeltetnek a mobilos pénzügyi tranzakciókhoz, és mostantól a PASS felhasználói regisztrálhatnak, hogy hozzáadják a jogosítványukat is az applikációhoz.

A dolog erről az oldalról nézve meglehetősen egyszerűen működik: a nyilvántartásba vétel után az alkalmazás létrehoz egy digitális vezetői engedélyt, ami egy fényképből, egy vonalkódból és egy QR kódból áll. A digitális igazolványt különféle technológiák védik a hamisítástól és más rosszindulatú felhasználásoktól, így a kódok időről időre frissülnek, a képernyőkép rögzítését is értelmetlenné teszi a fölé helyezett, folyamatosan változó animációs réteg, sőt a regisztráció is egy meghatározott készülékhez kapcsolódik.

A három szolgáltató azt is hangsúlyozza, hogy az azonosságkezelést végző szervereik közvetlenül kapcsolódnak a rendőrség és a közlekedési hatóság nyilvántartó rendszeréhez, a felhasználók adatainak kezelését pedig blokklánc-technológiáal teszik mág biztonságosabbá. Az igazolványokat egyébként első körben csak biznyos üzletekben, a vezetőiengedély-kategóriák vizsgáján vagy az okmánnyal kapcsolatos ügyintézésnél fogadják el, de a szolgáltatók már autókölcsönző és -megosztó cégekkel is tárgyalnak.

A legelső lépés a digitális útlevelekhez

A rendőrség közben annak a lehetőségeit vizsgálja, hogy az új digitális okmányt a rendőri feladatok minél szélesebb körében, mondjuk közúti ellenőrzéseknél is hasznosítani tudja. A beszámolók szerint az új megoldás elterjedéséhez közvetve a világjárvány is hozzájárul mjad, mivel annak nyomán Dél-Koreában egy nagy csomó üzlet, szolgáltató és munkahely is felszerelkezett QR kód olvasókkal, hogy ellenőrizhesse a belépéseket.

Ahogy korábban írtuk, Dél-Koreában kifejezetten intruzív megodásokat vezették be a járvány elleni védekezésre. A kormány például publikusan elérhetővé tette a felhasználók cellainformációi alapján készített térképet, hogy bárki ellenőrizhesse, pontosan milyen kitettséget jelent a fertőzésveszély szempontjából egy adott helyszín vagy személy megközelítése, sőt még a hitelkártya-használati adatokat is felhasználták a fertőzöttek mozgásának követésére.

Visszatérve a digitális vezetői engedélyekre, azok széleskörű bevezetéséhez további alapot jelent, hogy a PASS jelenleg már 25 millió felhasználóval rendelkezik Dél- Koreában, köztük mindhárom operátor ügyfelelivel. A projekt októberi bejelentésekor arról is szó volt, hogy a koreai SK Telecom a német Deutsche Telekommal közösen dolgozik egy olyan, határokon átnyúló azonosítási megoldáson, amely szintén a blokklánc-technológián alapulna, és az útlevélhez hasonlóan működne, közben nyilvánvalóan leegyszerűsítve az ellenőrzési eljárásokat.

Közösség & HR

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.