A mobilszolgáltatók és a hatóságok együttműködésében induló projekt egyelőre csak korlátozottan felhasználható okmányokat biztosít, de az alkalmazások körét folyamatosan kiszélesítenék majd.

Dél-koreai távközlési szolgáltatók közös projektje nyomán most valósult meg azoknak a digitális okmányoknak a bevezetése, amelynek kifejlesztésére még tavaly októberben fogott össze a helyi rendőrséggel az SK Telecom, a KT és az LG Uplus. Az új vezetői engedélyek arra a PASS autentikációs alkalmazásra épülnek, amelyet ugyancsak az operátorok üzemeltetnek a mobilos pénzügyi tranzakciókhoz, és mostantól a PASS felhasználói regisztrálhatnak, hogy hozzáadják a jogosítványukat is az applikációhoz.

A dolog erről az oldalról nézve meglehetősen egyszerűen működik: a nyilvántartásba vétel után az alkalmazás létrehoz egy digitális vezetői engedélyt, ami egy fényképből, egy vonalkódból és egy QR kódból áll. A digitális igazolványt különféle technológiák védik a hamisítástól és más rosszindulatú felhasználásoktól, így a kódok időről időre frissülnek, a képernyőkép rögzítését is értelmetlenné teszi a fölé helyezett, folyamatosan változó animációs réteg, sőt a regisztráció is egy meghatározott készülékhez kapcsolódik.

A három szolgáltató azt is hangsúlyozza, hogy az azonosságkezelést végző szervereik közvetlenül kapcsolódnak a rendőrség és a közlekedési hatóság nyilvántartó rendszeréhez, a felhasználók adatainak kezelését pedig blokklánc-technológiáal teszik mág biztonságosabbá. Az igazolványokat egyébként első körben csak biznyos üzletekben, a vezetőiengedély-kategóriák vizsgáján vagy az okmánnyal kapcsolatos ügyintézésnél fogadják el, de a szolgáltatók már autókölcsönző és -megosztó cégekkel is tárgyalnak.

A legelső lépés a digitális útlevelekhez

A rendőrség közben annak a lehetőségeit vizsgálja, hogy az új digitális okmányt a rendőri feladatok minél szélesebb körében, mondjuk közúti ellenőrzéseknél is hasznosítani tudja. A beszámolók szerint az új megoldás elterjedéséhez közvetve a világjárvány is hozzájárul mjad, mivel annak nyomán Dél-Koreában egy nagy csomó üzlet, szolgáltató és munkahely is felszerelkezett QR kód olvasókkal, hogy ellenőrizhesse a belépéseket.

Ahogy korábban írtuk, Dél-Koreában kifejezetten intruzív megodásokat vezették be a járvány elleni védekezésre. A kormány például publikusan elérhetővé tette a felhasználók cellainformációi alapján készített térképet, hogy bárki ellenőrizhesse, pontosan milyen kitettséget jelent a fertőzésveszély szempontjából egy adott helyszín vagy személy megközelítése, sőt még a hitelkártya-használati adatokat is felhasználták a fertőzöttek mozgásának követésére.

Visszatérve a digitális vezetői engedélyekre, azok széleskörű bevezetéséhez további alapot jelent, hogy a PASS jelenleg már 25 millió felhasználóval rendelkezik Dél- Koreában, köztük mindhárom operátor ügyfelelivel. A projekt októberi bejelentésekor arról is szó volt, hogy a koreai SK Telecom a német Deutsche Telekommal közösen dolgozik egy olyan, határokon átnyúló azonosítási megoldáson, amely szintén a blokklánc-technológián alapulna, és az útlevélhez hasonlóan működne, közben nyilvánvalóan leegyszerűsítve az ellenőrzési eljárásokat.

Közösség & HR

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.