Az Qihoo mást alapbeállítású terméket adott a AV-Comparatives, az AV-TEST és a Virus Bulletin tesztjeire, és más alapbeállításút a vásárlóinak. Kizárták a tesztekből.

Kizárták tesztjeikből a legnagyobb európai laboratóriumok – az AV-Comparatives, az AV-TEST és a Virus Bulletin – a kínai vírusvédelmi céget, a Qihoo-t. A döntésükről még közös közleményt is kiadtak. A Qihoo ugyanis olyan szoftvert adott be tesztelésre, ami hatékonyabban működött, mint a szoftvert végfelhasználóknak eladott változata – legalábbis alapbeállításban.
Ráadásként a laborok visszavonták eddigi eredményeiket is. Pedig a Qihoo 360 az elmúlt években rendkívül jó eredményeket ért el a víruslaborok tesztjein.

Bár ott volt, mégsem jutott mindenkinek két motor

A kínai víruskeresőben két független keresőmotor van: a független Bitdefender, aminek rendkívül jó a szignatúramotorja, valamint a Qihoo saját fejlesztésű motorja. A tesztekre úgy adta be a cég a Qihoo 360-at, hogy abban a Bitdefender motor be volt kapcsolva. A végfelhasználók azonban úgy kapták a szofvert, hogy abban csak a Qihoo saját motorja volt bekapcsolva, a Bitdefender motorját a felhasználónak kellett aktiválnia.

A tesztlaborok szerint azonban ezzel lényegében férevezették a felhasználókat, hiszen a tesztekben mutatott rendkívül jó védelmi teljesítménynek semmi köze sem volt a valósághoz. Ha a felhasználó nem volt elég figyelmes, az Qihoo 360-nal védtelen maradt a fenyegetésekkel szemben.

A Qihoo hivatalos blogjában azzal magyarázta a döntését, hogy a Bitdefender motor kikapcsolásával csak  kínai felhasználóknak akartak segíteni. Kínában ugyanis a többség általában gyenge teljesítményű gépet használ.

Ez túl egyszerű magyarázat?

Van azonban más magyarázat is, ami a napjainkabn is tapasztalható kiberháborús események tükrében akár igazak is lehetnek.

Mint arra a szintén vírusirtó fronton dolgozó G Data felhívta a figyelmet, az Qihoo nyitott az amerikai és az európai piacok felé, elkészítette vírusirtója angol verzióját, aminek ráadásul van ingyenes változata is. Ezekre azonban ugyanúgy igaz, hogy alapból csak a saját motort használják, mint a kínai változatra. Így a gyanútlan amerikai vagy európai felhasználó egy olyan vírusvédelemhez jut, ami „kizárólag azokat a kártevőket ismeri fel, melyeket a Qihoo fel szeretne ismertetni” – fogalmaz a G Data közleménye.

A problémának persze van más vetülete is. Kétségtelen, hogy a kínai cégek benyomulása az európai és amerikia piacokra, számtalan veszélyt hordoz, amivel foglalkozni kell. Nem véletlen, hogy a Huawei 2013 végén fel kellett adja az amerikai piacot, ahogy az sem, hogy milyen hosszasan vizsgálták az amerikai kormányzati szervek az IBM-Lenovo szerverkontraktust.

Ám azt is figyelembe kell venni, hogy a Qihoo egy igencsak prosperáló cég. 2014-ben közel 1,4 milliárd dolláros bevétel mellett 220 millió dollár nyereséget tudott elérni. Egy ilyen cég belépése az európai piacra elég nagy nyomása alá helyezné a piacvezető gyártókat, de még inkább a feltörekvő cégeket. Ha még emlékszünk, a Huawei és a ZTE európai pozícióit sem feltétlenül csak a biztonság miatt vizsgálta az Európai Unió, hanem volt abban jó adag piacvédelmi szándék is.

Más gyártó is bukhat

Az AV-Comparatives Facebook oldalán egyébként a közelmúltban megjelent egy infó arról, hogy a labor a Qihoo példáján okulva átfogó vizsgálatba kezdett. És láss csodát, más céget is talált, amely a kínaiak módszerét alkalmazta, azaz amely másképpen működő szoftvert adott a laboratóriumoknak tesztelésre, mint amit a végfelhasználók kaptak. Egyelőre az AV-Comparatives nem nevezte meg, hogy melyik cégről van szó.

A jelenség amúgy nem új. Korábban a szintén kínai iOBit-et is hasonlóval vádolták. Az iOBit-tel szembeni fellépés odáig ment, hogy G Data védelme például riasztást ad a telepítőcsomagra is, mert az telepítéskor a háttérben kéretlen szoftvereket rak fel a számítógépre.

Biztonság

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.