A Samsung már meg is csinálta. A Qualcomm PC-s processzorára építette. A Galaxy Book S vékony, kevesebb mint 1 kiló, és 23 órát dolgozik akkuról. Nem lesz olcsó.
Hirdetés
 

Bemutatta a Samsung az első olyan notebookját, ami a Qualcomm tavaly decemberben bemutatott, Windows 10-es notebookokhoz fejlesztett Snapdragon 8cx processzora köré épül. A gép, amely a keresztségben a Galaxy Book S nevet kapta, mindössze 13,3 inches, elképesztően vékony, a kijelzőt rögzítő pántnál is csak 1,2 cm, tömege pedig 960 gramm, azaz még egy női táskába is belefér. Méreteit tekintve simán felveszi a versenyt az azonos méretű MacBook Air-rel – a MacBook ráadásul vastagabb (1,56 cm) és nehezebb is (1,25 kg).

A Qualcomm azt mondja, erős is

A nyolcmagos  (Kryo 495 magok) Snapdragon 8cx processzorról a Qualcomm azt állítja, hogy hasonló teljesítményre képes, mint az Intel négymagos Core i5-8250U-ja (a MacBook Airben kétmagos Intel Core i5 van). Ugyanakkor a Snapdragonnak jóval kisebb az energiaigénye, kevésbé melegszik, így passzív hűtéssel is megelégszik. Mindez nagyon jó akkus üzemidőt vetít előre, a Samsung 23 órát ígér. (A MacBook Air 12 óra internethasználatot, 13 óra iTunes-filmnézést ígér.) És ehhez nem is kell szupererős táp, a gépbe egy 42 Wh-s akku van.

A processzort egyébként a Windows 10 on ARM-hez tervezték. A 7 nm-eses technolgiájú processzorban négy 2,84 GHz-es és négy 1,8 GHz mag van, amiket 10 megabájt L3 gyorsítótár segit. A grafikát egy gyors integrált GPU, az Adreno 680 biztosítja (DirectX 12- és Vulkan 1.1-támopgatással). Az Andreno két 4K HDR felbontású külső kijelzőt tud kezelni.

A notebook 8 gigabájt RAM-ot kapott. A Samsung egy speciális, a DDR4-nél alacsonyabb fogyasztású típust használ, ami viszont nem megy a sávszélesség kárára. A háttértár értelemszerűen SSD meghajtó (256 vagy 512 gigabájtos), és microSD kártyával bővíthető.

A külső kapcsolathoz megvan minden, ami ma elvárható: wifi egység (802.11ac vagy Wi-Fi 5), Bluetooth 5.0, valamint egy LTE-képes rádiós modem is (Snapdragon X20 LTE).

A 16:9-es képarányú, 13,3 inches kijelző felbontása 1920×1080 képpont (Full HD), és érintőképernyőként is használható.

Komoly kihívója lehet a Surface-nek

Bár a végleges fogyasztói ár még nem ismert, a TechRadar szerint az USA-ban 1000 dollárnál fog indulni az ár, ami nagyjából tükrözi a gép képességeit. Az Mac-rajnongókat valószínűleg nem fogja elcsábítani, de a Microsoft Surface 6 Pro-nak komoly kihívója is lehet.

Ugyanakkor egymás mellett is júl megélhetnek – írja a szaklap elemzője –, hiszen a Samsung gépe sokkal inkább egy hagyományos notebook koncepcióját követi, mint a a Surface.
 

Konzumer tech

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.