Ez ugyan még mindig kevés a munkaerőhiány megoldására, de a tendencia biztató. Már ha a végzettek itthon is maradnak.

Az Oktatási Hivatal elkészítette az idei felsőoktatási jelentkezések statisztikáit. A Felvi.hu adatai  szerint a felsőoktatásba jelentkezők száma közel 5 százalékkal csökkent, amit szinte minden szakirány megérzett, kivéve az informatikai szakirányokat és néhány egyéb területet. Van olyan képzés, ahol közel 20 százalékkal nőtt a jelentkezők száma tavalyhoz képest.

A tavaly szeptemberben indult képzésekre összesen 111 162-en adtak be jelentkezést alapképzésre, osztatlan mesterképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre. Zömük (95 983 fő) ösztöndíjas képzésre szeretett volna bekerülni, míg a jelentkezők 14 százaléka (15 279 fő) eleve a költségtérítéses képzési formát választotta.

 

 
Képzési területek - jelentkezők aránya 2016-2017
Create line charts


Idén viszont már csak 105 868-an jelentkeztek a négy hónap múlva induló képzésekre. Az ösztöndíjas képzésekre jelentkezők száma közel ötezerrel (91 046), míg az önköltségesre jelentkezőké mindössze 457-tel (14 822) csökkent.

Emiatt is látványos az informatikai szakirányú képzések népszerűségének növekedése.

Többen lennének gazdaságinformatikusok

A kiugróan növekedett a gazdaságinformatikus képzés iránti kereslet. Míg tavaly erre a szakirányra 1513-an jelentkeztek, idén már 1808-an jelölték meg ezt a képzést az első helyen. A programtervező informatikus képzésre a tavalyi 1955-tel szemben idén 2207-en, míg a mérnökinformatikus képzésekre a tavalyi 3045-tel szemben idén 3327-en adták be első helyen a jelentkezésüket. Összességében tavaly informatikai képzési területre az összes felvételiző 7,8 százaléka adta be első helyen a jelentkezését, idén viszont már 8,8 százalékuk.

A népszerűség növekedése még jobban látszik, ha ezeket a számokat összevetjük az amúgy szintén nagy létszámmal működő egyéb műszaki képzéseket. Tavaly az összes felvételiző 14,3 százaléka, idén pedig 13,5 százaléka jelölt meg első helyen valamilyen műszaki területet. A két legnépszerűbb képzés a gépészmérnöki és a villamosmérnöki. Idén 2656-an jelentkeztek gépésznek (tavaly 2974-en), valamint 1563-an villamosmérnöknek (tavaly 1616-en).

 

 
Műszaki és informatikai képzésekre jelentkezők száma
Create bar charts


Érdekes, hogy a korábban nagyon népszerű gazdaságtudományi terület iránti érdeklődés is csökkent: tavaly még a jelentkezők 16,9 százaléka ide igyekezett bejutni első helyen, idén pedig 16,3 százalékuk adta be a jelentkezési lapján ilyen képzésre.

Csökken a lemorzsolódás

Az informatikai munkaerőhiány, illetve annak felszámolásában a különböző képzési formák az április 27-28-án megrendezett CIO Hungary konferencián is terítékre került egy panelbeszélgetésen. Charaf Hassan, a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének vezetője arról beszélt, hogy nem csak az informatikai pálya népszerűsége nőtt, hanem a lemorzsolódás terén is pozitív elmozdulás történt. Charaf Hassan néhány éve a lemorzsolódás csökkentését még csak vágyott célként jelölte meg. Akkor a tanszékvezető 25 százalékot meghaladó lemorzsolódásról számolt be.

Közösség & HR

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.