Három és fél év alatt hét országban több mint 10 ezer gyerek kapcsolódott be a programozási kurzusaiba. A Logiscool oktatási platform és franchise ma már világmárka.

Élményalapú programozósulinak nevezi az alapító házaspár, Breuer Anita és Csitári Gyula a 2014 januárjában indított vállalkozásukat. A Logiscool ötlete onnan jött, hogy nem találtak találtak itthon lányuknak olyan iskolát, tanfolyamot, ahol elsajátíthatta volna a programozói alapismereteket. Ezért aztán alapítottak egy saját iskolát, ahol játékos módon tanulhatnak programozni a gyerekek.

Hangsúlyozottan általános és középiskolásoknak

Programozó iskolát többen is indítottak Magyarországon. Ott van például a kimondottan fiatal lányoknak szóló Skool, a fiatal felnőtteket (18-35 éves korosztály) megcélzó Codecool vagy a Green Fox Academy, hogy csak a legismertebbeket említsük. A Logiscool tanfolyamai a 6-18 éves diákoknak szólnak. Úgy tűnik, az iskola sikeresen szólítja meg ezt a széles korosztályt, mert eddigi működése 3 és fél éve alatt több mint tízezer fiatal vett részt a kurzusain és a nyári táboraiban. Az alapítók állítása szerint ezzel a megelőzték a franchise rendszerű tantermi gyerekprogramozói hálózatot üzemeltető cégek kategóriájában a korábbi világelső amerikai oktatási céget, azaz ma már a magyar startup számít ebben a műfajban a legnagyobbnak a világon.

Magyarországon harmincnégy helyen folyik oktatás. Emellett jelen vannak hat országban (Ausztria, Svájc, Csehország, Szlovákia, Horvátország és Kuvait). A teljes hálózaton belüli éves bevételük idén várhatóan meghaladja az egymilliárd forintot. Saját tulajdonban három iskolájuk van, a többi franchise hálózatban működik. A kurzusaikon részt vevő diákok tandíja havi 13 ezer forint, amiért heti egyszeri 90 perces oktatást kapnak.

Gyerekbarát környezet, egyetemista oktatók

Az iskolákban gyerekbarát környezet fogadja a diákokat. A foglalkozásokat, melyeken a gyerekek alapvetően saját számítógépes játékokat fejleszthetnek, zömében egyetemisták tartják – az oktatók száma már meghaladja a 300-at. De nem csak programozókat akarnbak nevelni, a legfontosabb cél a pár éven belül alapelvárásnak tekinthető digitális írástudás átadása. A Logiscool vezető szerint egyébként a tanfolyamokon részt vevő gyerekek logikai, problémamegoldó, prezentációs készsége és algoritmikus gondolkodása is javul.

Az oktatási anyaghoz fejlesztettek egy platformot, a Scoolcode-ot, ami figyelembe veszi a diák életkorát és tudásszintjét. Segítségével folyamatos fejlődési lehetőséget és sikerélményt kapnak azok a gyerekek is, akiket komolyabban is érdekel a programozás.

A startup egyik befektetője Balogh Péter, a Baconsult befektető cég társtulajdonosa, szerint kevés olyan franchise van, amely Magyarországról indulva lett világhírű, és ilyen tempóban terjeszkedik a nemzetközi piacokon. Balogh szerint a Logiscoolban elsajátított ismeretekkel a diákok megtanulhatják, hogyan gondolkodnak a gépek, ami a küszöbön álló robot forradalom idején igen hasznos tudásnak számíthat.

A Logiscool a Játékos Lét Kutatóközponttal felmérést is végeztetett a hozzájuk járó gyerekek szülei körében. A megkérdezettek többsége tudatosan keresi a lehetőségeket gyermeke informatikai képzésre, mert egyértelmű számukra, hogy a digitális írástudás elsajátítása manapság már létfontosságú készség. A legtöbben úgy vélik, az itt tanultak mindenképpen hasznosak lesznek, függetlenül attól, hogy a gyermek később informatikai pályára megy, vagy csak felhasználói szinten kell alkalmaznia az informatikai eszközöket. A válaszadók többségének elvárása, hogy játékos formában és gyakorlatorientált módon vezessék be a gyermeküket az informatika és a programozás világába.

Piaci hírek

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.